JUTARNJI DOZNAJE

Plan ZG Holdinga: Otpuštamo 2000 radnika, smanjujemo plaće, ukidamo 4 tvrtke, ali računi će vam ostati isti

Holdingovi su dugovi trenutno veći od 7,5 milijardi kuna. Jedini način za spas je drastična promjena dosadašnjeg poslovanja. Plan je smanjiti broj zaposlenih, olakšati poslovanje i istovremeno poboljšati uslugu koju pružaju Zagrepčanima
 Dragan Matić/CROPIX

Jutarnji list ekskluzivno doznaje detalje reustroja Zagrebačkog holdinga. O njima se razgovaralo na nedavno održanom sastanku Uprave s novim direktorima, na Zagrebačkom velesajmu. Potezi će, ako je suditi po našim saznanjima, iz korijena promijeniti poslovanje komunalog diva sa 13.000 zaposlenika.

Cilj je, uvjerilo nas je više sugovornika, maksimalno smanjiti troškove poslovanja i povećati prihode gdje god je to moguće. Pripremaju se, među ostalim, otkazi za 2000 radnika, zatvaraju se četiri firme, prodaju se zemljišta Gredelja i Zagrepčanke, otvara se veliki kontakt-centar za građane u Vukovarskoj.

Sve ovo bi u konačnici, kada reustroj za nekoliko godina bude priveden kraju, trebalo rezultirati kvalitetnijom uslugom za građane, koju bi plaćali po dosadašnjoj cijeni.

Zagrebački holding tvrtka je u vlasništvu Grada Zagreba čija dugovanja premašuju 7,5 milijardi kuna. Do toga je došlo zbog zaduživanja na vanjskom tržištu, obveza za Arenu, nabava novih, niskopodnih tramvaja i autobusa, mnogih kredita i njihove amortizacije, gradnje stanova u Sopnici.

Prvi je korak vraćanje pravne osobnosti u 19 podružnica, i to u najboljem slučaju već do kraja ove godine.

Odnedavno funkcioniraju sva tijela u tom trgovačkom društvu - i Uprava i Nadzorni odbor i Skupština, a upravo su problemi s tim tijelima društva Holding doveli u svojevrsnu blokadu od početka do sredine ove godine.

Prije nekoliko dana imenovana su i 23 nova direktora u svim gradskim poduzećima, što znači da podružnice više nemaju što čekati - vrijeme je da se zasuču rukavi, ozbiljno prione poslu i maksimalno poboljša poslovanje svake tvrtke i time Holdinga u cijelosti.

Zagrebački holding čeka restrukturiranje. I sam predsjednik Uprave Ivo Čović više je puta naglašavao da se mora planski pristupiti restrukturiranju Holdinga, gospodarskom poslovanju i investicijama. To je, tvrdio je, jedini način da dugovi Holdinga dugoročno prestanu biti problem za Grad Zagreb i Zagrepčane. U najcrnjim scenarijima oni bi se mogli odraziti na ukupni pad kvalitete usluge i istodobno povećanje cijena komunalnih usluga.

Podružnice Holdinga ponovno će postati društva s ograničenom odgovornosti (d.o.o.). Šefovi gradskih poduzeća sada će imati veću odgovornost - do sada su voditelji podružnica ključne odluke morali potpisivati zajedno s predsjednikom Uprave ili s dva člana Uprave. Kao direktori, odluke će moći donositi sami i time za njih i pravno odgovarati. Budući da će 19 poduzeća postati trgovačka društva, imat će svoje nadzorne odbore, skupštinu i upravu. Trenutna je ideja, doznajemo, da u nadzornom odboru svakog poduzeća sjede barem dva člana Uprave Zagrebačkog holdinga (Damir Novinić, Vlasta Pavić, Branimir Delić, Alenka Košiša Čičin-Šain i Ivo Čović).

Više pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 19:57