EKSKLUZIVNO - POTPUNO NOV PRISTUP GUBITKU TEŽINE

Ovi su ljudi smršavjeli 300 kila: Psihijatar nas je naučio jesti pomalo i često

ZAGREB - Baka je za Božić spekla baklave. Odmah sam si maznul pet i zaradil pol kile. Pokajal sam se jer sad opet moram raditi da izgubim ono što sam tjedan dana ranije već otopio, ali sad znam da bu išlo.” Tako Boris Tomašić priznaje svoj blagdanski grijeh za stolom, ali istodobno i svjedoči kako je kontrola vlastitog ponašanja jedini način da težinu od 201 kilograma, koliko je imao prije nekoliko mjeseci, smanji za 30-ak i sam sebi postavi još jedan cilj - najviše 115!

Trenuci slabosti

Svi smo mi slabi u nekom trenutku, osobito kad nepce mame razni gurmanluci, ali dobro je kad na vrijeme shvatimo da sve što je ponuđeno ne mora završiti u našim ustima i ispravimo pogrešku.

U protivnom kilogrami se naslaguju, a razne boleštine stižu jedna drugu. Problemi sa štitnjačom, oboljenja želuca, dijabetes i visok tlak samo su neki od njih. No, da je teorija jedno, a praksa drugo potvrđuje i podatak da gotovo polovica građana Hrvatske ima višak kilograma, a četvrtina je doslovce patološki debela.

Dnevnici prehrane

Boris je odlučio preknuti sa “šlaufima” oko pasa zbog kojih ne može do vezica vlastitih cipela i već pola godine jedan je od desetak polaznika grupe za mršavljenje pri Klinici za psihološku medicinu koji su u samo godinu dana smršavili čak 280 kilograma. U grupi je dvadesetak onih koji su čvrsto odlučili raskrstiti s dugogodišnjim životnim navikama, zauvijek reći zbogom kilogramima i prikloniti se zdravijem životu. Zajedničkim snagama postigli su jednogodišnji rekord - izgubili su ukupno 322 kilograma.

Voditelj grupe doc. dr. Veljko Đorđević, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, više je nego zadovoljan svojim učenicima i kaže kako su i njemu samom bilo podstrek da “otopi” poneki kilogram viška. Premda je ovaj model mršavljenja počeo još prije 30-ak godina u Centru za mentalno zdravlje, priča je kulminirala kad se napokon prije dvije godine osnovao Centar za liječenje debljine pri KBC-u Zagreb. - Radimo interdisciplinarno jer debljinu nikako ne može liječiti samo jedan specijalist. Uključeni su endokrinolozi, radiolozi, psihijatri, kardiolozi, nutricionosti... i svatko radi svoj dio posla. Samo smo tako uspjeli postići cilj, a to znači ne odrediti dijetu koja nikad neće uspjeti na duge staze, nego naučiti ljude da jedu sve, ali u više malih obroka, da se bave tjelesnim aktivnostima i da im to postane rutina, a ne tlaka - objašnjava doc. dr. Đorđević. To se, dakako, lakše postiže ako se ono što se radi stavi na papir, ističe dr. Đorđević, što znači da polaznici skupine vode dnevnik prehrane u koji zapisuju što su svaki dan jeli i pili.

Nevoljama do viška

Jedan od njih, Boris Krizmanić, kaže kako je razradio cijelu tehniku dijagrama iz kojih se vidi unos kalorija, potrošene kalorije, količina kretanja i, dakako, kilogrami i indeks tjelesne mase. Nema dvojbe, na analitičnosti i preciznosti zavidjeli bi mu mnogi stručnjaci!

Mnogi, osobito oni koji nemaju problema s viškom težine, ne mogu shvatiti kako je netko nabacio sto kilograma viška. No, kad se razgovara s pretilim osobama, onda polako isplivaju brojne nevolje koje su bile okidač za nebrigu o vastitu zdravlju.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:12