POGLED U BUDUĆNOST

Ovako će izgledati Hrvatska 2020.godine. Ako se ovako nastavi...

Broj zaposlenih i umirovljenih se izjednačio, nezaposlenih je više od pola milijuna, a svatko ima tri mobitela
Zagreb, 060309.Nakon nekoliko dana uporne kise Zagrepcani su konacno docekali sunce i toplo vrijeme sto su neki gradjani, vecinom umirovljenici, iskoristili za setnju preko glavnog zagrebackog trga uz pokoju usputnu cigaretu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Godina je 2020. Svaki je peti građanin Hrvatske stariji od 65 godina i - u penziji. Djece je sve manje. Broj radnika i broj umirovljenika izjednačio se - i jednih i drugih je 1,5 milijuna. Nezaposlenih je - 530.000!

Grade se zatvori

Zaduženi smo nešto više od 125 milijardi eura. Svaki od nas duguje inozemstvu malo više od 31 milijuna eura.

Ali svaka obitelj ima svoj kvadrat šoping centra.

Selo izumire, 70 posto stanovnika živi u tri velika grada - Zagrebu, Splitu i Osijeku. U 270 sela više nema ni žive duše, samo tabla na početku ceste. U četvrtini svih hrvatskih naselja živi manje od 10 stanovnika.

Obrazujemo se dulje i više i završavamo fakultete. Svaki četvrti stanovnik Lijepe naše ima diplomu. Njih 15.000 godišnje ode živjeti i raditi u inozemstvo. Više se čitaju knjige, a posebno je popularan odlazak u kinu. Svaki stanovnik ga posjeti jedan i pol put godišnje.

Internet imaju svi, a svaki stanovnik posjeduje barem tri mobitela. Međutim, to je sada jeftina stavka. Jer, živi se štedljivo. Godišnje se proda samo 2500 automobila.

Stalno se grade novi zatvori, jer broj zatvorenika popeo se na više od 13.000 tisuća, gotovo trostruko više nego 2010. godine

No, najtežih je kaznenih djela ipak sve manje - ubojstava je dvostruko manje nego prije deset godina. Manje je i teških narkomana i maloljetničkih trudnoća.

Porastao je pak broj potencijalnih samoubojica. Zanimljivo, ne raste broj onih koji se doista ubiju, već prvenstveno onih koji u tome ne uspiju. Onih koji svojim činom šalju poziv u pomoć.

Beskrajna kriza

Tako izgleda Hrvatska 2020. godine, ona Hrvatska u kojoj kriza nikada nije završila, u kojoj još uvijek nije provedena ni jedna strukturalna promjena i u kojoj se državni proračuni i dalje temelje na zaduživanju.

Kakva će biti stvarna Hrvatska 2020. godine, nitko ne može reći, no treba se nadati da ni jedan podatak izračunat na temelju kriznih trendova neće biti stvarnost ni u kojoj budućnosti.

No, zanimljivo je, ponekad i tragikomično, pogledati što bi doista bilo kad ne bismo učinili ništa i kad bismo pustili da se sve nastavi po starom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:20