FILMSKI NEGATIVAC

OSJEČKI RATAR OSVOJIO HOLLYWOOD 'Najzaposleniji sam kaskader u Americi, u 3 sam godine snimio 32 filma i serije'

Goran Stjepanović (43), kaskader iz Osijeka, koji je posljednjih godina stalno angažiran u filmskoj industriji u SAD-u i Kanadi, bivši je hrvatski reprezentativac, trener i državni prvak u kick boxingu te nositelj crnog pojasa 5. dan u tae kwon dou, a prije početka filmske karijere otvorio je škole borilačkih vještina u Osijeku i u Miamiju
 Danijel Soldo/Cropix

Bio je atentator na američkog predsjednika, gladijator, pripadnik jedne od najopasnijih kalifornijskih bandi, čečenski pobunjenik... Čak 32 puta u posljednje tri godine ime Osječanina Gorana Stjepanovića našlo se na odjavnim špicama filmova i TV serija snimljenih u Kanadi i SAD-u. Ovaj 43-godišnjak, nekadašnji hrvatski reprezentativac, trener i državni prvak u kick-boxingu te nositelj crnog pojasa 5. dan u tradicionalnom tae kwon dou otišao je u Sjevernu Ameriku prije deset godina s prvenstvenom željom za dodatnim usavršavanjem borilačkih vještina i uspostavljanjem kontakata s najvećim svjetskim instruktorima borilačkih sportova. No, sedam godina poslije te će ga vještine lansirati u filmsku industriju.

- Svijet filma nije mi bio uopće u planovima. Čak ni u razmišljanjima. Imao sam 33 godine i jedan život u Osijeku u kojem sam ostvario većinu svojih privatnih i poslovnih ambicija, a nakon što sam od 1993. imao školu borilačkih vještina. No, želja za dodatnim usavršavanjem je prevagnula i odlučio sam se za jedan iskorak, koji možda nije uobičajen za nekoga u toj životnoj dobi, ali shvatio sam da mogu i želim više, odlučio sam aplicirati za radnu dozvolu i kada sam je dobio nije bilo dvojbe što mi je činiti - priča Stjepanović, koji se ovih dana nakratko vratio u Osijek, ali se uskoro sprema na povratak u Kanadu, gdje je u međuvremenu dobio i državljanstvo i gdje ga čekaju novi izazovi.

Ispunio dječački san

U djetinjstvu je bavio gotovo svim sportovima, osim nogometa. Trenirao je tenis, košarku, vaterpolo je igrao 13 godina, pet godina bavio se šahom..., ali kada je kao 13-godišnjak ušao u dvoranu za borilačke sportove ispunio je svoj dječački san. Izbor je pao na judo, no već dvije godine kasnije našao se u tae kwon dou, a potom i u kick boxingu, ali je paralelno i dalje igrao i vaterpolo i šah. Sportska svestranost ukazivala je kako bi se Goran u dogledno vrijeme mogao pronaći i u nekim drugim svjetovima, nekim drugim zanimanjima.

Nikita

- Prvih sedam godina života na drugom kontinentu bilo je ispunjeno radom s nekima od najvećih autoriteta i instruktora borilačkih sportova. Poznavateljima tog svijet imena poput Jong Soo Parka, nositelja crnog pojasa deveti dan u tae kwon dou, kojega je Bruce Lee 70-ih zvao da s njim radi na filmovima, potom Dana Inocanta, koji je bio Leejev najbolji prijatelj, zatim Bassa Rutena, Simona Reeja... puno govore, jer je riječ stvarno o vrhu stručnjaka iz tih područja. Kod njih sam se usavršavao i radio na sebi, a 2009., kada sam otišao u Fort Lauderdale u SAD-u postao sam trener u jednom klubu, a potom i trener američke reprezentacije. Kasnije sam u Miamiju otvorio i svoju školu, no nakon što mi je istekla radna dozvola vratio sam se u Kanadu i tada se otvorila ova filmska priča - prisjetio se Stjepanović prvih godina svoga života preko “velike bare“, kada je krenuo ostvarivati svoj američki san, a onda su počela razmišljanja i o ulasku u svijet filma.

- Imam prijatelja koji je to radio već nekoliko godina, pa sam kroz razgovor s njim odlučio i sam probati. U početku su to bile ponude za special skills uloge, što je kategorije koja dolazi nakon statiranja, a prije same glume i u tim ulogama vaše ime se ne kreditira, odnosno ne spominje u filmskim špicama. No, to je bio ulaz koji mi je omogućio da stupim u kontakt s koordinatorima za kaskaderske filmske scene različitih tipova borbi. S obzirom na svoje predispozicije odlučio sam se za kaskaderstvo vezano uz tučnjave i oružje - pojasnio je Stjepanović.

Reign

Velika konkurencija

U početku mu nije bilo lako. Konkurencija za takve poslove je iznimno velika i nije nimalo jednostavno ući u industriju, pa je osim konstatnog rada na sebi i borilačkim vještinama, počeo vježbati i samo glumu. U tome je imao sreću što je upoznao sarajevskog glumca Jasmina Gelju, poznatijeg iz kultne predstave Audicija, a koji već godinama živi i radi u Kanadi. Geljo ga je počeo učiti glumi, što se poslije pokazalo ispravnim putem, jer su mu se otvorile i neke glumačke uloge.

U jednoj od najboljih kanadskih detektivskih serija “Murdoch Mysteries” glumio je prvog atentatora na američkog predsjednika koji se uistinu dogodio 1901. u Buffalu (SAD). Zatim je bio dio TV serije “Hannibal“ u kojoj glavnu ulogu tumači Laurence Fishburne, kriminalca je utjelovio u seriji “Lost Girl“, a u seriji “12 majmuna“ bio je čečenski pobunjenik. Pojavljivao se i u Nikiti, Orfan Blacku, Djevojci sa zadatkom, seriji The Expanse... Kada je riječ o većim projektima, bio je gladijator u Pompejima, gdje je čak odradio i borbu s glavnim glumcem Kitom Haringtonom, koji ga je, naravno, ubio, a prošle godine dobio je i manju ulogu u filmu “Regression“ u kojem, među ostalima, glume Emma Watson i Ethan Hawke, a koji će na velike ekrane doći ove godine. Na setu se, kao special skills, našao i s Adamom Sandlerom u “Pixellima“.

Foto: Danijel Soldo/Cropix

- Bio sam blizu velikih zvijezda i iskustva su pozitivna. Nitko od njih nije pokazao ni trunke bahatosti prema nama koji smo tu epizodisti. Ne, nisam se slikao s njima, niti tražio autograme. To bih mogao jedino s herojima moje mladosti kao što su Jean-Claude Van Damme ili Michael Pare.

Mora brzo razmišljati

Osim borilačkih sportova, Stjepanović je za potrebe rada na filmu odlučio svladati i tehnike mačevanja kod Daniela Levinsona, kao i neke druga borilačke vještine poput ruske systeme kojoj ga uči Vladimir Vasilijev, a u Osijeku sada trenira i osnove gimnastike kod Vladimira Mađarevića. Ističe da je kaskaderstvo opasno zanimanje, ali do sada nije imao ozljeda niti loših iskustava, što zahvaljujuje prvenstveno redovnom treningu i dobroj pripremljenosti. No, osim fizičke spreme, naglašava kako je bitna i mentalna priprema, jer se prilikom snimanja pojedinih scena mora brzo razmišljati. Sve su to preduvjeti koje kaskader mora imati da bi ušao u svijet filma, a pogotovo da bi se u njemu zadržao, jer se ni najmanja pogreška ne tolerira. Zato su mu treninzi obavezni svakoga dana, što mu zaista nije problem, s obzirom na to da je u sportu od sedme godine života. Padovi, udarci, letovi preko stola samo su dio akcijskih pokreta koje mora ispuniti na snimanjima, a zna se dogoditi i da batine budu prave, a ne samo filmske.

12 Monkeys

- U Pompejima sam od Kita Haringtona dobio dobre batine. Ima jedna scena gdje me on filmski udara nogom u prsa, uslijed čega padam, no kada se počinjem podizati udara me nogom u prsa punom snagom, jer je koordinator zahtijevao da to bude realno. Tu scenu smo snimali 2-3 sata, pa se često ponavljala tako da sam baš dobio batina, ali nisam bio ozlijeđen, jer sam fizički spreman i za takve situacije. Tijekom tog snimanja Harington me pogreškom udario i u glavu, no nisam mu to zamjerio. Događa se. I bez obzira na to, ovaj posao smatram najboljim na svijetu - ispričao je jednu od svojih bolnih anegdota osječki kaskader, koji s druge strane mora jako paziti da prilikom snimanja scena ne ozlijedi nekog od glavnih junaka.

Hemlock Grove

- To je zabranjeno i moramo biti jako oprezni kada radimo s glumcima, jer postoji mogućnost da nikad više ne dođeš na set ako nekoga ozlijediš. Bilo je takvih situacija, pa se set odgađa za nekoliko mjeseci, a to je i gubitak novca, pa osoba koja uzrokuje takav prekid teško više može dobiti priliku raditi taj posao u koji je jako teško ući i zato moraš biti iznimno oprezan.

Bevy of Brollies

Oprema za televiziju

Iako ga u borbama drži adrenalin, Stjepanović se polako okreće i drugim filmskim tehnikama. Fokus mu je u budućnosti postati koordinatorom za borbene scene, pa tako već vodi treninge glumcima kaskaderima, a odlučio se okušati i u pisanju scenarija, pa je u suradnji s Geljom kao redateljem snimio svoj prvi pilot-film “Posljednja prilika” o otmici ljudi i prodaji organa, koji će ponuditi filmskim producentima. Pokrenuo je i privatni posao s internet televizijom, za što je već otvorio tvrtku i kupio opremu. Paralelno s time javlja se i na glumačke audcije i to isključivo na one gdje se traže epizodisti s istočnoeuropskim akcentom, a svojoj je agentici rekao da ga zove isključivo za uloge loših momaka, tjelohranitelja ili pripadnika specijalnih jedinica. Kad je o kaskaderstvu riječ, najčešće dobiva uloge negativaca. Uglavnom, u filmskoj industriji vidi svoju budućnost i ne namjerava se iz nje povlačiti, pa je stoga teško očekivati da ćemo ga ikad vidjeti na slavonskim poljima u poslu u njegovoj struci. Stjepanović je, naime, nakon završetka matematičke gimnazije upisao i završio Poljoprivredni fakultet, smjer ratarstvo, što njegovoj biografiji daje dodatnu dozu egzotike.

Beatuy and the Beast 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:54