VINKO LJUBIČIĆ NAJAVLJUJE OBRAT U SLUČAJU

Odvjetnik: 'Suđenje Paravinji mora se ponoviti ako Antonija Bilić nije ubijena davljenjem'

Bude li utvrđeno da je Antonija Bilić umrla ikako drukčije od onog kako je u obrazloženju presude kazano, suđenje Draganu Paravinji morat će se ponoviti, javlja Slobodna Dalmacija.

- Bude li utvrđeno da je usmrćena udarcem ili nožem, ili na bilo koji drugi način osim davljenjem, onda se suđenje mora ponoviti - potvrdio nam je Vinko Ljubičić, odvjetnik koji je čitavo vrijeme mučne potrage za mladom Drnišankom i kasnije, tijekom suđenja Paravinji, zastupao ožalošćenu obitelj Bilić iz Kričaka.

Obitelj rezultate DNK analize saznala 15 minuta prije javnosti. Odvjetnik: 'To nije korektno'

- Ako se takvo što dogodi, a nije nemoguće, to bi predstavljalo bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, odnosno netočno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te bi se suđenje moralo ponoviti.

Dakako, držim da ta činjenica ni u kojem slučaju ne bi dovela do bilo kakve promjene u visini dosuđene kazne. Paravinja jest ubojica i to je u sudskom postupku nedvojbeno utvrđeno.

Bez tijela žrtve, kako što je poznato, tijekom suđenja Draganu Paravinji koje je bilo zatvoreno za javnost, nije bilo previše čvrstih činjenica o okolnostima samog zločina.

Priznanje koje je zločinac dao u Banjoj Luci, međutim, premda ga je on naknadno povukao, sadrži upravo element davljenja. To je bio prvi temelj sudskog obrazloženja o načinu usmrćenja. Drugi je Paravinjin način postupanja u prethodnim silovanjima i pokušajima silovanja zbog kojih je osuđen u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

Naime, u Srbiji je Dragan Paravinja dobio četiri godine i pet mjeseci zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u Bosni i Hercegovini je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja. Pokušaj silovanja izveo je i u Hrvatskoj nad djevojkom iz Omiša zbog čega je dobio šest godina zatvora.

Sve je svoje žrtve onesposobljavao i kontrolirao tako što bi ih davio, a djevojka iz Srbije tijekom nasilnoga čina se bila onesvijestila, no Paravinju to nije smetalo da nad njom počini zločin.

Ukratko, na Paravinjinu priznanju i njegovu “modusu operandi” sud u Šibeniku utemeljio je dio presude. No, ostaje nekoliko otvorenih pitanja. Utvrđeno je, naime, kako je Paravinja nakon zločina nad Antonijom Bilić, u Đurđevcu čak tri sata čistio svoj kamion i, doznaje se, doista ga dobro očistio. Promijenio je u vozilu sav tapecirung, a pokrivače s ležaja u stražnjem dijelu kabine spalio.

Nažalost, zbog brojnih propusta u policijskoj istrazi imao je vremena za to. Ipak, u kabini je ostalo malo krvi i nekoliko Antonijinih vlasi što je bilo dovoljno za njegovo pritvaranje i osudu. Ipak, zašto bi, ako je doista djevojku zadavio, toliko dugo čistio kamion? Od čega? Davljenje ne ostavlja puno tragova... Ako je bilo krvi, a očito je bilo, ostaje pitanje - je li smrt Antonije Bilić nastupila upotrebom nekog oruđa ili oružja? Odgovor na to, i sva ostala pitanja, dat će obdukcija, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:12