NEOBIČAN OBRAT U PROCESU HYPO

NEDJELJNI OTKRIVA Zašto Sanaderu pomaže svodnica Kiprijanovski

Iznimno nekonvencionalan splet okolnosti spojio je suđenje bivšem premijeru i osuđenu svodnicu Mariku Tomljanović Kiprijanovski

Ona je bila najmlađa i najuspješnija hrvatska svodnica, a i sama je prodavala seksualne usluge bogatim klijentima. Njezin život sastojao se od partyja po najpoznatijim okupljalištima u državi, luksuznih krstarenja jahtama po Jadranu, sve do pritvorskih jedinica u Splitu i Zagrebu, gdje bi svako malo znala završiti kada bi policija razbila neki novi, kako to tabloidi nazivaju, “lanac elitne prostitucije”.

Preko svojega posla upoznala je mnoge značajne ljude iz javnoga života, a ta je poznanstva čuvala kao najveću tajnu, znajući da zapravo svojoj diskreciji duguje i svoju egzistenciju. Drugi dio njezina života između raznih zabava, činio je onaj ružni, manje glamurozni dio života svake hrvatske prostitutke.

Druženja s mračnim, opasnim, tipovima koji mladu, lijepu djevojku poput nje nazivaju svojom sestricom, a u stvari su najčešće duboko poremećeni sociopati. Tek s njima za ovu djevojku najviše je vrijedilo pravilo da za sve što čuje, drži jezik za zubima.

Sanader i madam

On je bio prvi čovjek države. Relativno mlad, ali već veteran hrvatske vanjske i unutarnje politike. Na unutarstranačkim izborima pobijedio je Ivića Pašalića, a potom ga isključio iz stranke, te nakon toga postao osvajač dvostruke krune na hrvatskim nacionalnim izborima.

Čovjek čije je ime u skoro sedam godina vladavine, u državi postalo sinonim za funkciju premijer, osim na samim počecima svojega životnoga puta, živio je sasvim drugačijim životom od opisane djevojke. Njegov život sastojao se od sastanaka s vodećim svjetskim i domaćim političarima s kojima je ravnopravno razgovarao. Zbog svoje funkcije, ali i taštine, on si nikada ne bi dozvolio zalaziti u krugove u kojima se kretala spomenuta djevojka. Ipak, nekim čudnim obratom događaja, kakvi su u zemljama poput Hrvatske ipak češći nego drugdje, sudbine Marike Tomljanović Kiprijanovski i Ive Sanadera, ovih dana su se ispreplele.

Upravo je lijepu svodnicu, koja se do sada pojavljivala uglavnom u crnim kronikama, gdje bi u sudnicama velikim sunčanim naočalama skrivala lice od fotoreportera, Sanaderova obrana predložila kao adut-svjedoka, koji bi trebao potvrditi kako se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u toplicama sastaje sa svjedocima protiv bivšega premijera te ih instruira kako da Sanadera lažno terete.

Usput, kažu da te sastanke Bajić ne organizira u četiri oka, već se odvijaju u društvu višestruko osuđivane svodnice, koju je upravo Bajićevo Državno odvjetništvo u tim slučajevima uspješno progonilo. U ovim preplitanjima, inače nespojivih sudbina, Sanadera i Marike Kiprijanovski, međutim postoji jedna točka. Drago Vidaković. Jedan od pokretača poslova hrvatske filijale Hypo banke još za vrijeme rata, osoba je koja je povezala sudbine Sanadera i svodnice.

Pojavljivanje Vidakovića, kao USKOK-ovog svjedoka u slučaju Hypo banke, dogodilo se u jako čudnim okolnostima. Nakon što je suđenje već počelo, USKOK je naknadno predložio Vidakovića, i to na jednu potpuno neprovjerljivu okolnost.

‘Zamračeni’ novac

Naime, Vidaković je ispričao kako je sredinom devedesetih ispred centrale Hypo banke u Klagenfurtu vidio Sanadera kako prima kuvertu od Wolfganga Kulterera. Naravno, obrana je na ovakav iskaz odmah ustala na zadnje noge. Radilo se o svjedoku koji je u to vrijeme već imao istragu radi izvlačenja novca iz Hypo Leasing Kroatiena, pa bi zbog toga mogao biti pod utjecajem Državnoga odvjetništva.

Pojavio se iznenada u Hrvatskoj, jer inače živi u Los Angelesu, a optužbe koje je iznio na nijedan drugi način ne mogu biti provjerene, ali ni demantirane. Kako je točno Vidaković kontaktirao USKOK, ili je USKOK kontaktirao njega, nikada se nije saznalo.

Drago Vidaković, uz to što je bio jedan od ključnih Hypovih igrača u Hrvatskoj, u vrijeme svjedočenja već je dvije godine bio u vezi s Marikom Tomljanović Kiprijanovski, tada već osuđivanom svodnicom. No, otprije nekoliko mjeseci ovaj nekonvencionalni par više nije zajedno. Prema verziji njezinih poznanika, kontroverzni bankar ju je napustio kada mu je rekla da je trudna s njim, a ona doista jest trudna.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:30