IVICA UGRINA

‘U pet godina stvorio sam carstvo s 300 maslina i ulje koje ide za 160 kuna po litri‘

Maslinici i zemljišta za poljoprivredu nalaze se u Žednom i Rastovici pa Ugrina voli reći da spajaju obalu i Zagoru
Ivica Ugrina
 Tomislav Krišto/CROPIX

Ako ti ništa nije teško, sve ćeš napraviti u životu.

Tim riječima dočekuje nas u Trogiru, točnije u nedalekom Žednom, Ivica Ugrina, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ugrina XXL, koji se već niz godina posvetio ekološkoj proizvodnji maslina, ljekovitih preparata i macerata, maslinovog ulja te povrća.

Prvo što se osjeti kada se dođe na njegovo imanje je nevjerojatan miris raznog začinskog i ljekovitog bilja. Dok puca pogled na prekrasni Jadran, sjedimo u hladu lijepe kuće u čijem vrtu su sadnice lavande, masline, razno samoniklo bilje... U garaži se odmara netom izvađen luk, a uokolo nas su masline.

- Za sve je „kriva” majka Dragica. Ona je cijeli život na zemlji i ne odvaja se od poljoprivrede, a tu je veliku ulogu imao i otac Ante koji je nažalost preminuo 2006. - počinje priču Ivica.

- Pa gdje je mama Dragica - prekidamo ga odmah.

- Na pazaru, prodaje povrće s našeg OPG-a kao i svakog dana proteklih ne znam ni sam koliko godina - odvraća.

image
Ivica Ugrina
Tomislav Kristo/CROPIX

Cijela obitelj vrijedno i marljivo radi čitave godine kako bi se ponuda proširila. Ivica je u poljoprivredu ušao 2015., kaže - iz hobija. Diplomirani je ekonomist po struci, a bio je i direktor Radio Trogira, novinar, sada je voditelj, producent i informatičar te glazbeni urednik. Rekli bismo, nema što nije radio i što ne zna. Zemlja ga je zaokupila.

- Kada smo krenuli imao sam 70 maslina. Radio sam za sebe. Prvih godina jedva bismo dobili pedesetak litara maslinovog ulja. A naš je maslinik star više od 300 godina, no sve je bilo dosta zapušteno. Obnavljao sam suhozide, krčio 'divlje gore', primila me velika želja za radom na polju.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

Uzeli smo poticaje Agencije za plaćanje u poljoprivredi i počeli se širiti. Danas imamo uređenih 300 stabala i oko deset tisuća kvadrata kultiviranog poljoprivrednog zemljišta. Najviše sadimo luk, češnjak, krumpir i blitvu. Sadimo za svoje potrebe, a višak prodajemo na pazaru. Nema nas u dućanima ili restoranima jer prodajemo samo ono što nam preostane, a po meni je to osnovni smisao OPG-a. Da sve bude domaće, a ne za masovnu proizvodnju -govori nam Ugrina.

Godišnje tako dobiju oko 500 litara maslinovog ulja, a za vlastite potrebe ostave 80, dok 420 prodaju. Mnogi će se u Dalmaciji iznenaditi kada čuju da cijena litre može doseći i 160 kuna, gotovo dvostruko od uobičajene cijene. Naravno, postoji razlog.

Tehnološki partner Nautičke patrole je A1 mreža koja omogućava pouzdanu povezanost na cijeloj nautičkoj ruti

- Radimo začinska ulja. Tu su ulje s tartufima koje dobivamo od mog prijatelja iz Istre, a posebno je aromatično ulje s čili papričicama iz našeg vrta. U masliniku nam raste smilje od kojih radimo macerat, ljekovit za sve kožne probleme. Evo, upravo radim pokus da vidim kako će ispasti, razlika između smilja s otvorenim cvijetom i onim koji nije procvjetao. Smilje stavljamo u maslinovo ulje i čekamo da pusti svoja ljekovita svojstva. Proizvodimo i vrhunsko kantarionovo ulje - zaneseno nam priča Ugrina.

image
Ivica Ugrina
Tomislav Kristo/CROPIX

Na brod naše Patrole šalje nam i specijalitet kojim se posada oduševljava. U kori ukiseljeni luk koji 2-3 dana stoji na suncu, u kvasini od domaćeg vina, a zatim se čuva još trideset dana na hladnome te je spreman na konzumaciju. Nije ga najednostavnije oguliti, ali svaki zalogaj vrijedi truda.

Maslinici i poljoprivredna zemljišta nalaze se na području Žednog i Rastovca. Potonji je u Zagvozdu, duboko u Dalmatinskoj Zagori a Žedno, kako rekosmo, nadomak Trogira, gotovo na samoj obali.

- Tako svojim proizvodima spajamo obalu i Zagoru - kaže. Želja mu je kupiti još maslinika i povećati proizvodnju maslinovog ulja, jer vjeruje da je tu budućnost OPG-a. Ispraća nas riječima kojima nas je i dočekao, sve se može ali samo ako si voljan mnogo i teško raditi.

- A to vam, zapravo, čak i ne oduzima toliko vremena, naročito ako u radu uživate.

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24