NOVO RUHO BRIJUNA

‘Tu će biti jedna sasvim drugačija priča‘: Mali Brijun dobiva hostel, restoran, poseban brod...

Radovi teški 14 milijuna kuna, kako se vidi na terenu, u završnoj su fazi
Prizori s Malog Brijuna i Marno Milotić, ravnatelj NP Brijuni
 Tomislav Krišto/Cropix

Mali Brijun, koji je nekako ostao u sjeni svog velikog brata, Velog Brijuna, konačno se otvara za javnost zahvaljujući EU projektu "Novo ruho Brijuna”. Točnije, do rujna ove godine stare vojne barake iz vremena Austro-Ugarske na južnoj obali Malog Brijuna, trebale bi biti pretvorene u svojevrsni mini hostel. Ideja je da tu dolaze i odsjedaju biolozi, geolozi, zoolozi, agronomi, šumari, učenici i studenti iz cijelog svijeta, održavaju predavanja, konferencije i školu u prirodi te izvode razne znanstvene radionice. Na raspolaganju će imati 65 ležajeva u četiri smještajna objekata, jedan restoran, recepciju, kao i osoblje Parka koje će imati svoju zasebnu kućicu.

image
bivši vojni objekti u renovaciji
Tomislav Krišto/Cropix

Radionice i istraživanja

Putujući iz Rovinja za Pulu htjeli smo pogledati kako napreduju radovi. Najavili smo svoju namjeru ravnatelju Nacionalnog parka Brijuni Marnu Milotiću, koji je pristao da nas primi i da nam bude vodičem.

image
Marno Milotić
Tomislav Krišto/Cropix

Tako smo nakon najave svog dolaska u 10 sati ujutro uplovili našim brodom Nautičke patrole u luku Veli Brijun, odakle smo, prema dogovoru, gliserom, u pratnji ravnatelja Milotića i glasnogovornice mu Petre Lukež, krenuli u obilazak Malog Brijuna.

image
Cadillac kojeg je koristio Tito
Tomislav Krišto/Cropix

- Tu će biti jedna sasvim drugačija priča. Kako imamo kulturni i prirodni dio očekujemo dolazak znanstvenika i turista. Tu će obrazovne ustanove iz cijelog svijeta imati svoje radionice, škole u prirodi, istraživanja i konferencije. Turisti, kao i nautičari, imat će ovaj vojni i kulturni sadržaj – priča ravnatelj.

Otok čuva sedam baraka na južnoj obali u zagrljaju svojih krakova, oblikovan kao potkova. Radovi teški 14 milijuna kuna, kako se vidi na terenu, u završnoj su fazi. Još samo sitno pituranje. Kućice su postavljene u dva reda. Svaka je dobila bijelu fasadu, rumeni krov i žarko zelene grilje. Restaurirane su, veli ravnatelj, prema zahtjevu konzervatora, što znači da su baš tako izgledale tamo 1900. kada su se tu tiskali austrougarski časnici, a onda poslije njih i jugoslavenski. U svakoj će biti kreveti na kat i zajedničke sanitarije.

image
Obilazak safarija
Tomislav Krišto/Cropix

Mol za pristajanje brodom je ravno ispred njih, a još se sprema uređenje okoliša. Ravnatelj kaže da će hortikultura biti tipično mediteranska - bor, lavanda, čempres, cedar, smilje. Od sedam objekata, četiri će biti za smještaj znanstvenika, studenata i učenika, a preostala tri će biti infrastrukturna. Jedan za čuvara prirode i vatrogasca.

Drugi, pod imenom Objekt 4, služit će kao Infocentar, to jest svojevrsna recepcija za taj znanstvenjački hostel, a treći, Objekt 5, bit će restoran. Taj će restoran ujedno činiti i prijeko potrebno mjesto za odmor i okrjepu nautičara koji dosad tamo nisu imali nikakav sadržaj izuzev četiri bove za privezivanje svojih plovila.

image
Na fotografiji: ostaci rimskih građevina
Tomislav Krišto/Cropix

- Ovo nije klasični hotelski smještaj jer ovdje znanstvenici neće dolaziti zbog komfora već kako bi radili i istraživali – objašnjava ravnatelj provodeći nas kroz smještajne objekte u kojima će biti relativno skromne spavaonice na dvadesetak kvadrata te kupaonice s tuševima.

image
Na fotografiji: bivši vojni objekti u renovaciji
Tomislav Krišto/Cropix

U fazi razvoja

Nedaleko bivših vojnih spavaonica nalazi se i napuštena tvornica Siemens koja je za vrijeme Austro-Ugarske proizvodila municiju i elektromotore za vojne potrebe, a napuštena je nakon Prvog svjetskog rata. Kako kaže Milotić, tamo planiraju napraviti predavaonice i dvorane – kao na fakultetima - iako je taj projekt još uvijek u fazi razvoja.

Osim toga, u sklopu projekta „Novo ruho Brijuna“, u rujnu bi iz Tehnomonta trebao izaći i poseban katamaran „Mali Brijun” za 150 ljudi vrijedan 15,4 milijuna kuna. On bi trebao specijalno prevoziti radnike, znanstvenike i turiste od Fažane do Malog Brijuna što dosad zbog plitkog prilaza nije bilo moguće sa starim brodovima. Dosad je redoviti brod s turistima pristajao na Velom Brijunu - on plovi svaki dan od 9 sati ujutro do 11 sati navečer, a onda bi se brijunskim gliserima išlo za Mali.

image
tvrđava Minor
Tomislav Krišto/Cropix

Mobilnom aplikacijom kroz austrougarsku tvrđavu Minor

Uz znanstvenu i edukativnu priču, na Malom Brijunu planiraju i vojno-turističku priču. Prema uzoru na Veli Brijun, kaže ravnatelj Marno Milotić, ovdje će turisti dolaziti na izlet, a na raspolaganju će imati turu razgledavanja kolosalne tvrđave Minor i ostalih objekta topničkog naoružanja - torpedne baterije i topničkih stanica.

Usto, turisti bi mogli kročiti i na poučnu stazu kroz kamenolom, koja je u sklopu projekta Kamen-most opremljena različitim edukativnim sadržajima. Iako smo s ravnateljem htjeli direktno na terenu posjetiti utvrdu i pokusno proći izletničku turu, ravnatelj se ipak ispričao da je utvrda trenutačno zaključana.

Prenosimo stoga ono što zasad planiraju na Malom Brijunu za sljedeću godinu. Glavna je atrakcija cijelog otoka, jasno, utvrda Minor - najveća, najvažnija i najjužnija točka obrane Austro-Ugarske Monarhije na Jadranu iz 19. stoljeća, opremljena topovima, torpednim baterijama, bunkerima i tunelima. Kako se može vidjeti prilaskom s mora, ugrađena je u izdubljenu stijenu na 15 tisuća četvornih metara sjeverne strane otoka.

Legenda kaže da je ispod utvrde, čija je primarna zadaća bila kontrola sjevernog prilaza Puli kroz Fažanski kanal, gusta mreža dugih podzemnih tunela kojima se prije u tvrđavu dostavljala hrana.

Ta je utvrda posljednjih 20 godina pozornica kazališta Ulysses Rade Šerbedžije i kulisa dobro posjećenih predstava "Kralj Lear", "Hamlet" i "Medeja". Kako kaže ravnatelj Milotić, kazalište Ulysses, sa svim ovim novitetima na Malom Brijunu, nije ugroženo i dalje normalno nastavlja s radom.

Smještajni kapaciteti za glumačke i umjetničke trupe nalaze se na Velom Brijunu. (F. Pavić)

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:14