BRODSKI DNEVNIK

Ribari, moreplovci, kupači i bezveznjaci, mediteranski i slavonski stil života

‘Eto, to je ekipa koju poslije kupanja ovdje u Svetoj Mari pokušavam fanatizirati da ulovimo koju ušatu. Gledaju me bezvoljno...‘
Rab, pogled prema Loparu sa Premužićeve staze
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Noć na sidru u prekrasnoj rapskoj uvali Sveta Mara. Kasno popodnevno kupanje. Prvo s novom posadom. Željko Hajdinjak je sjajan foto reporter. Junački je odradio sve dosadašnje četiri patrole. Evo ga i u petoj. Poznat je po tome da mu ništa nije teško. Ali poznat je i po tome da je tvrdi protivnik kupanja. Principijelno se drži onog životnog načela slavnog pisca i moreplovca Jože Horvata iz Brodskog dnevnika Besa: "Bog je stvorio more za ribare i moreplovce, a ne za kupače i bezveznjake... "

Ali Željko je kao i svi ljudi koji imaju svoje vino i klet izuzetno društveno biće. Pa se odlučuje na svoje prvo žrtveno kupanje: "Evo, bum i ja, za društvo..." Vida ne treba tjerati u more. Ovo mu je druga patrola. Zapamćen je po tome da se kupa svako malo. Ustao bi usred pisanja teksta i odlučno najavio: "Idem se malo baciti!". Od prošle, sezone 2019. Vid je u Jutarnjem objavio bezbroj kartica tekstova širokog spektru - od nogometa do kazališta. Od prošle patrole objavio je i dvije knjige: zbirku satiričnih priča "Fiumanski opet lažeš" o novinarskoj muci long read pisca kojeg urednici tjeraju da svakodnevno prepisuje Daily Mail; druga knjiga mu je izbor reportaža objavljenih u Jutarnjem listu.

Treći član nove posade je Anton Smrekar, student treće godine novinarstva. Veli kako odmalena sanja o tome da bude uspješan sportski novinar. Sportski je tip, ni on s kupanjem nema problema kao ni s radnim obvezama. U Marini Punat je uspio skupiti 72 anketna upitnika. Brzo se uklapa i u brodski život. Spava u malenoj kabini s krevetima na kat, on na gornjem, a Vid na donjem, i to mu nimalo ne smeta. Kaže da "voli mediteranski stil života", ali odlučno tvrdi: "Slavonske običaje i prehranu ne bih mijenjao ni za što!"

Eto, to je ekipa koju poslije kupanja ovdje u Svetoj Mari pokušavam fanatizirati da ulovimo koju ušatu. Gledaju me bezvoljno, ugaslim očima bajate ribe. Sjetih se entuzijazma amaterske četvorke – Martine, Petre, Filipa i Krište, i njihovog čudesnog ulova kod Zaglava. Sutradan ujutro kupanje (bez Željka), pa pravac ACI marina Supetarska Draga. U dva dana treba obraditi dvije marine – ovu i susjednu sezonsku marinu ACI Rab.

U pomoć nam priskače direktor obje marine Romeo Cetina, naš stari znanac iz ACI marine Pomer. Vozi našeg anketara Antona u Rab, stavlja nam auto na korištenje za obradu tema... Još nas uvijek kao sjena prati naša Petra. Šalje nam priču o pčelarstvu Rončević, s kojom smo se upoznali u Mitan Marini. Rončevići drže košnice i ovdje na obližnjem otoku Prviću.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:12