LJETO U RABU

Rabska Fjera opet će se obilježiti bez prevelike pompe, ali evo kakve zanimljivosti pripremaju turistima ovo ljeto

Turistička popunjenost je šest posto bolja nego lani, ove bi godine Rab mogao biti na 60 posto u odnosu na 2019.
Rabska fjera, arhiva
 Stela Novotny/Cropix

Rabska Fjera, jedan od popularnijih trodnevnih ljetnih festivala u Hrvatskoj, i ove će se godine krajem srpnja vjerojatno obilježiti bez prevelike pompe, kaže naš sugovornik Luka Perčinić, direktor marketinga u Turističkoj zajednici Grada Raba.

- Vjerojatno ćemo i ove godine ići na simbolično obilježavanje Fjere, kao što je to bilo i lani. Podignut ćemo zastavu i postrojba rapskih samostreličara proći će gradom, ali nećemo ništa najavljivati i poštivat će se sve epidemiološke mjere - objašnjava direktor Perčinić, dodajući kako ipak ne mogu spriječiti prolaznike i turiste da zastanu i pogledaju o čemu je riječ.

image
Luka Perčinić
Željko Hajdinjak/Cropix

Kao i lani, očekuju da će tada u gradu biti oko tisuću ili dvije prolaznika, ali ne šest ili sedam tisuća koliko se inače ciljano okupljalo na Fjeri posljednjih godina kada nije bilo korone. Ipak, usprkos svemu, napominje Perčinić, turistička je popunjenost ove godine šest posto bolja nego lani. Pritom je od siječnja dosad zabilježeno 28 posto više bukinga, a računaju da bi Rab ove godine mogao biti na 60 posto najjače sezone 2019.

- Imat ćemo, kao i dosad, Rapske glazbene večeri. U crkvi Sv. Križa cijelo ljeto, i to svaki četvrtak, održavat će se koncerti klasične glazbe u organizaciji rapskog Pučkog otvorenog učilišta - napominje Perčinić, dodajući da bi u rujnu, ako situacija dopusti, trebale biti i jazz večeri.

image
Rabska fjera, arhiva
Ivo Subic/Cropix

Osim toga, turisti i domaći gosti moći će opet u kolovozu posjetiti Kantune, Ugođajno osvijetljene pozicije u starom dijelu Raba, od Dorke do Pjacete i od Svetog Ivana do Mahačeve vile, gdje se služi piće u atraktivnom ambijentu.

Za sportaše, pak, tu su nove biciklističke rute. Naime, prošle su godine Turistička zajednica Raba, općine Lopar i Valamar, BK Mag Rab i Adria Bike počeli uređivanje kompletno novih mreža biciklističkih ruta na otoku. Trenutačno se preporuča deset trasiranih ruta koje obuhvaćaju gotovo 350 kilometara staza.evo

image
Rabska fjera, arhiva
Ivo Subic/Cropix

- Kada govorimo o brdskom biciklizmu, dobili smo i nagradu magazina People Outdoors za najatraktivniju trail stazu u sklopu Outdoor lige Hrvatske - ističe Perčinić.

Osim toga, u rujnu se opet priprema 15. Rab Island Trail, trkačka manifestacija koja start i cilj ima u Loparu, na veličanstvenoj Rajskoj plaži. Utrka je u tri kategorije: za napredne staza 25 kilometara, aktivne 15,5 kilometara i početnike ona od šest kilometara. Prošle je godine sudjelovalo više od 500 trkača iz cijele Hrvatske i regije.

image
Rabska fjera, arhiva
Ivo Subic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:31