BRODSKI DNEVNIK

Naša dobra Nada i podrška iz Paga: Tamo vam je auto, uzmite i vozite

‘A stigli ste‘, pozdravlja nas Marin ne kao poslovne partnere, nego kao stare prijatelje
 Željko Hajdinjak/Cropix

Pet je sati ujutro. U Barbatu dižemo sidro i krećemo za otok Pag, u ACI marinu Šimune. Na Velebitu - prijeteća kapa oblaka. Znamo da će kresnuti jaka bura, ipak možda samo tamo u Velebitskom kanalu. Nismo daleko, ali možda se do ovdje ipak malo ispuše. No, kod Novalje udara nas punom snagom, 40-45 čvorova. Brod se naginje, more pršti, zatvaraj bokaporte. Ponavlja se staro pravilo.

Otkad je Patrole, nikad još nismo uplovili u Šimune, bilo danju, bilo noću, a da nas nije prašila bura. Budim posadu. Dobro bi došla i asistencija mornara na gatu. Malo kružimo pred marinom. U 8 sati zovem marinu na VHF kanalu 17. Evo, stiže mornar. Ubrzo smo vezani u sigurnosti ACI marine Šimuni.

Na recepciji nas dočekuju naša Nada i već dobro nam znani i uvijek na usluzi recepcionar Ante. Nada Palčić je zvijezda Patrole od samog njezina početka, već punih pet godina. Dočekuje nas srdačno, nalazi nam teme, daje kontakte, upozorava na zanimljive goste... Kao i sada dok stojimo uz kavu iz automata, jer marinski restoran Maestral radi tek od 10. Krojimo plan.

U Kolanu je OPG Figurica Zvonimira Oliverića, na Zrću je opet gužva, a od gostiju zanimljiv je simpatičan bračni par nautičara Dieter i Astrid. "Trebat će vam rent-a-car. Evo vam broj Marina Fabijanića iz Pagtoursa." Zahvaljujući Nadi, možemo odmah krenuti u akciju. U to stiže ekipa i sjedamo u tek otvoreni Maestral, provjereno dobar riblji restoran. "Zašto radite tek od 10?" "Vjerovali ili ne, imamo problema s radnom snagom", kaže nam simpatična Sanja, kći vlasnice Maestrala, koja nas poslužuje. I časti nas pićem dobrodošlice.

Zovemo u Pag rent-a-car, Pagtours Marina Fabijanića s kojim surađujemo posljednje tri Patrole.

"A stigli ste", pozdravlja nas Marin ne kao poslovne partnere, nego kao stare prijatelje. "Auto? Vidite onaj plavi Golf "četvorku" kod recepcije. U njemu su ključevi, sjedite i vozite. Račun? Podatke imam, poslat ću vam R1." I to je to. Sada možemo sve. Filip ide u Kolan, Vid na Zrće, a Milan i ja u Pag radi opskrbe broda.

Ovdje imamo još jednu mini smjenu u posadi. Dolazi Tomislav Juranović, a odlazi Filip. Jura dosad nije propustio niti jednu Patrolu. Presudno je odradio onu prvu, najstresniju. Filip je presudno odradio ovu, njemu najdužu rutu. Punih 30 dana od preuzimanja broda u Umagu do završnog novinarskog priloga ovdje u ACI marini Šimuni. A i naš Plaženko imao je posljednje porinuće. I to u ACI marini Supetarska Draga kada se Filip s njim otisnuo da istraži okolne plaže. Odlazi posljednji "plažar", a Plaženko opet postaje običan brodski gumenjak.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:48