SIR OD MAGAREĆEG MLIJEKA

Najskuplju, a možda i najzdraviju deliciju na Jadranu pronašli smo na Braču: ‘Košta 1000 eura po kilogramu‘

S obzirom na to koliko je mlijeka potrebno za malo sira, rade ga samo po narudžbi, tek 10 do 12 kilograma godišnje
Ivo Biočina Ture
 Tomislav Krišto/Cropix

Koja je najskuplja, a po mnogima i najzdravija delicija na našem Jadranu? Mnogi će na prvu reći da su to vrhunski škampi, školjke ili kakav hlap, možda jastog. I prevarit će se.

- Samo 1000 eura po kilogramu je sir od magarećeg mlijeka. Legenda kaže da se u tom mlijeku kupala i Kleopatra, onda je jasno koliko je dragocjeno - govori nam Ivo Biočina Ture. Osobenjak, farmer, ugostitelj kojega znaju svi, dočekuje nas sa širokim osmijehom i odmah vodi na svoju farmu nedaleko od Postira na Braču. A tamo nema čega nema. Tridesetak magaraca slobodno šeta ograđenim maslinikom; spremno nam dolaze pozirati čim ih pozovemo. Dok mazimo tovare, Ivo nam počinje pričati o svojem poljoprivrednom gospodarstvu.

image
Ivo Biočina Ture
Tomislav Kristo/Cropix
image
Ovce
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Ekološka proizvodnja

- Imamo 3500 stabala maslina, od kojih, ovisno o tome kakva je godina, dobijemo od tri do šest tisuća litara ulja. Prošle godine imali smo ih 5000. Uzgajamo krave i telad, imamo rasplodnog bika, tu su i ovce, svinje, a sve mora biti ekološka proizvodnja - govori nam Ivo. Na licu mu se vidi radost i ponos kakvu osjećaju samo poljoprivrednici kada pokazuju plodove svojeg rada.

- Vlastitim sam rukama sagradio ovu farmu. Svaku sam štalu podigao sam. Cijeli život moja je obitelj imala tovare, to mi je obiteljsko naslijeđe, ali ja sam se počeo ozbiljnije baviti poljoprivredom. Danas proizvodimo petnaest tona najkvalitetnijeg mesa - kaže. Zanima nas zašto je magareće mlijeko tako dragocjeno.

- Magarica daje samo kad ima mlade. Od jedne možemo izmusti samo 20 do 50 decilitara, prosjek je 30, a za samo jedan kilogram sira potrebno je 25 litara. Cijena mlijeka je oko 250 kuna po litri, pa vi računajte - govori nam Biočina. No, magareće mlijeko i sir ne mogu se okusom, mirisom ni učinkom na zdravlje mjeriti ni s jednim drugim mliječnim proizvodom.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Sirevi OPG-a Biočina
Tomislav Kristo/Cropix

Biočina nam objašnjava kako je magareće mlijeko izuzetno korisno za sve koji imaju probleme s plućima, naročito bronhima, a trebali bi ga redovito koristiti i astmatičari jer ublažava simptome te kronične i po mnogima neizlječive bolesti. Ujedno, izuzetno je korisno za kožu.

S obzirom na to koliko je mlijeka potrebno da bi se dobilo malo sira, rade ga samo deset do dvanaest kilograma godišnje, i to isključivo po narudžbi. Radi se, naime, o mladom siru koji mora stajati samo sedam do deset dana te ga je nužno odmah potrošiti. Zato proizvode paketiće od 100 grama, a jedan može dosegnuti i cijenu veću od 100 eura. Mlijeka godišnje proizvedu oko 400 litara, ovisno o godini.

No, tu su i drugi mliječni proizvodi vrhunske kvalitete. Rade se kravlji i ovčji sirevi, sve od mlijeka s vlastite farme, a Bračani znaju da je meso koje dolazi s te farme najmekanije jer se životinje hrani isključivo hranom iz vlastite proizvodnje.

Turistički obilasci

Biočina je, naime, vlasnik postirskog hotela Lipa, koji je u medijima proglašen jednim od najljepših malih hotela na Jadranu. Smješten je na samoj obali, pa gosti mogu uživati gledajući valove koji ljube kamen dok ručaju ili uživaju uz čašu kakvog domaćeg plavca. Nije to sve, Ture nudi i mogućnost obilaska farme, pa će ih rado posjesti u svoj automobil i odvesti gore kako bi sami vidjeli gdje se proizvodi ono što će pojesti i popiti.

- Popodne vide krave, a ujutro piju njihovo svježe mlijeko za doručak. Filozofija je da što više proizvoda radimo za sebe, odnosno za goste hotela. Želimo da sve bude domaće i najbolje što je moguće, tako da imamo zaokruženu proizvodnju, a imamo i poklon-pakete - otkriva.

image
Nautička patrola, sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:10