BRODSKI DNEVNIK

Kupači poput tuljana, špilja preljubnika i napadačke ose

Dan više na Lastovu neće nam puno faliti jer za nautičare južna obala Mljeta nije toliko privlačna kao sjeverna
Uvala Sutmiljhoska
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Napuštamo Lastovo. Taj čudesni otok zarobio nas je dan duže no što smo planirali. Pred nama je Mljet. Istražit ćemo njegovu južnu stranu. Dan više na Lastovu neće nam puno faliti jer za nautičare južna obala Mljeta nije toliko privlačna kao sjeverna. Nema uvala, nema zaštićenih sidrišta, nema konoba i restorana kao što je Zaklopatica, a Nacionalni park i sve njegove divote su uglavnom na zapadnoj strani. Ali i ovdje ima nekoliko zanimljivih mjesta: Odisejeva spilja i zatim uvala Saplunara na samom jugoistoku. Nedaleko Saplunare, biblijski dokumenti tvrde a neki povjesničari potvrđuju, sv. Pavao doživio brodolom na svom putu iz Jeruzalema u Rim.

Na početku, na zapadu, je duboka uvale prema mjestu Soline, s pličinom gdje su nekada benediktinci skupljali sol. To pripada Nacionalnom parku. Zatim se niže pusta kamenito-sura obala Mljeta istučena morem i vjetrom, ali s visokim obroncima sasvim prekrivenim gustim mediteranskim raslinjem posebne svježe zelene boje. Prvi znak civilizacije je uvalica ispod mjesta Ropa. Nema uvjeta za prilaz i sidrenje. Nema ni potrebe. Samo nekoliko kupača-golaća leži poput albino tuljana na surim stijenama pod narančastim suncobranima. Zatim slijedi veća uvala Sutmiljhoska s lijepom plažom i barkama, zaštićena od svih sjevernih, zapadnih i istočnih vjetrova, ali zbog pličine te stjenovito dna nije baš uputna za sidrenje.

Evo nas i kod slavne Odisejeve spilje. Kolone ljudi neumorno se po žarkom suncu spuštaju i penju poput divokoza visokim kamenim strminama Mljeta. Ali ne zbog Odiseja i njegovog užitka u ljubovanju, već zbog užitka u kupanja u prekrasnom moru i ronjenja u čudesnoj spilji. A posebno zbog skokova u more s visokih stijena i gudura. Mitska i filmska priča o Odiseju kojega su bogovi ganjali po moru svima je poznata. Ne radi li se možda ipak o pustolovu, bludniku i preljubniku, kojem se nije išlo doma dosadnoj Penelopi. Pa je iskoristio produženi odmor od rata da posjeti nekoliko privlačnih adresa među kojima je prednjačila upravo vladarica Mljeta - Ogigije, krasotica Kalipso.

Stižemo i do jedinog sidrišta na ovoj strani Mljeta. Saplunara. Krasna uvala. Dva-tri restorana, trgovina … Na obližnjoj plaži Limuni fini pijesak. Ali samo na žalu, već nakon pola metra su stijene. Da nije osa Saplunara bi nam ostala u lijepoj uspomeni. Najprije nam plaze po rukama, nogama. Prihvaćamo ih familijarno. A onda pokazuju svoju pravu opaku narav. Bodu iz čista mira. Nikako ih se riješiti. Idu na sve. Piju čak i dezinficijens...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:08