BRODSKI DNEVNIK

Carstvo puževa, kristalni luster, Pogorelić i Martinina inspiracija morem i brodom

Osim što su pužarstvo razvili do savršenstva, Cvjetkovići su po svemu čudesna obitelj
 Tomislav Kristo/Cropix

Vruće popodne. Plovimo iz Cresa prema Ičićima. Nedaleko od Porozine ukazuje se mala lijepa uvala. Plažari skaču na noge puni istraživačkog zanosa. Bacamo sidro i evo ih već plivaju na žalo kao kornjače na Galapagos. Valjuškaju se i uživaju. Nažalost, kratko, jer nas u ACI marini Opatija čeka puno posla i obveza.

Milan u Ičićima sjeda na autobus i odlazi kući u Rijeku po svoj auto. On će nam ovdje biti kopnena podrška i za obradu tema, i za opskrbu broda. Dok Filip razgovara s novim direktorom marine Anđelkom Petrinićem o budućnosti ove nautičke luke prve dame hrvatskog turizma, Milan vozi Martinu i Krištu u Matulje Almi Cvjetković, prvoj dami hrvatskog biznisa s puževima.

Osim što su pužarstvo razvili do savršenstva, Cvjetkovići su po svemu čudesna obitelj. Mama Alma je profesorica anglistike i etnologije i inženjerka građevinarstva. Rođena je u Puli. Njezina je majka bila osobna Titova krojačica, pa se Alma kao dijete igrala po Brijunima. Kada je odrasla i ušla u biznis, vozila je kamione i brodove. Bila je prva žena s položenim ispitom za upravljanje brodicama do 16 BRT u gospodarske svrhe.

A suprug? U svom radnom opusu može se podičiti obnovom lustera u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner, pa i onog glavnog 6 metara visokog i 4 metra širokog. Posebno su ga voljeli kamermani i režiseri, jer im je upravo taj luster bio prvi i glavni kadar svakog prijenosa slavnog opatijskog festivala, s kojeg bi onda "šrenkali" na sve ostalo. A svaki od ukupno tih 58.688 lusterskih kristala prošao je kroz Cvjetkovićeve ruke.

A njihov sin Lazar, nasljednik pužjeg carstva, višestruki je svjetski prvak u klaviru, Pogorelićev je učenik, prvi je koncert održao s pet i pol godina…

Sve ovo pišem da bih čitatelja uputio na puni Martinin tekst o Cvjetkovićima koji je objavljen na webu jutarnji.hr.

Evo i nekoliko riječi o ovoj našoj samozatajnoj autorici brojnih reportaža i priloga kao što je i ovaj o matuljskom carstvu puževa. Martina Hrupić je 15-ak godina bila vanjskopolitička novinarka. Prošle je godine prvi put došla na brod Patrole. Došla je s ruksakom koji je u svako doba spremna staviti na leđa i krenuti u bilo koji kutak svijeta. Sada radi u prilogu Like!, posve posvećenom a čemu drugome nego upravo putovanjima i turizmu. Evo je opet u svojoj drugoj patroli pod jedrima. Isto tako s ruksakom, i laptopom.

Sve je više inspirirana morem i brodskim životom. Od prve je naučila vezati pašnjak, vezanje udice već sam opisao… Iz prikrajka motri što radimo i evo je već poteže pravi konop.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:28