NAUTIČKA PATROLA

ACI marina Dubrovnik: Novi sadržaji u marini koja je prvi susret nautičara s Gradom

Lukša Franković i Vlado Raunig u dubrovačkoj su marini, uz bazen, otvorili fascinantni restoran Yacht club Zephyrus
 Božidar Vukičević/Cropix

Bog zapadnog vjetra, Zephyrus, prema grčkoj mitologiji bio je donositelj proljeća, bogatih usjeva i općenito dobrih vijesti. Vjetar je pak sam po sebi simbol jedrenja, mora i nautike. Kad sve to spojite dobijete posebnu kombinaciju mita i stvarnosti, stvarnosti koja je u ACI marini Dubrovnik ove godine ljepša i nešto bogatija...

Razlog tome je novootvoreni Yacht club Zephyrus, koji se smjestio u prostoru bivšeg ”Bazena” i koji je od lipnja kompletno promijenio način života nautičara u ovoj staroj dami, ACI marini Dubrovnik. Od jutra pa sve do mraka u ovom je restoranu i oko bazena koji se nalazi ispred stalno neki šušur, konstantno se izmjenjuje velik broj ljudi, što onih koji su tek stigli u marinu, što onih koji upravo iz nje odlaze.

image
Vlado Raunig, suvlasnik i vodtelj Yacht Cluba Zephyrus
Bozidar Vukicevic/Cropix

Iskusni ugostitelji

Kako je u tako kratko vrijeme, u tek mjesec dana, Yacht klub Zephyrus postao nezaobilazno mjesto nautičara dubrovačke marine, ali i lokalaca kojih je ovdje sve više? Odgovor leži u vlasnicima: itekako iskusnim ugostiteljima, partnerima koji su Dubrovnik smjestili na kartu najboljih gradova za zabavu – na svijetu.

Riječ je o Lukši Frankoviću i Vladi Raunigu, partnerima koji u svom portfoliju imaju još objekata kao što su klub Revelin, Bistro Revelin te barove B4 Revelin i Casablanca.

Vlado nas je ugostio uz bazen, jedno subotnje jutro, na možda najudarniji dan od kad su krenuli s radom.

image
Zabava na bazenu
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Zephyrus yacht club u sklopu ACI marine Dubrovnik.
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Naš je restoran nautičarima prvi susret s Dubrovnikom, a često i s Hrvatskom. Upravo nam je zato želja bila ostaviti dobar prvi dojam. Čovjek koji dođe ovdje s jahtom ili jedrilicom traži kvalitetnu ponudu, a upravo ju ovdje kod nas i dobiju: bazen, kupanje, relaksacija, odlična hrana, kvalitetno piće... Mi smo zapravo, ušavši ovdje u najam, s ovim restoranom zaokružili jednu lijepu priču. Naime, nakon što se izguštaju ovdje, što može potrajati i cijeli dan, predvečer odlaze u đir u grad, zatim na večeru u naš bistro, a potom mogu na vrhunsku zabavu do ranih jutarnjih sati u klub s pogledom koji oduzima dah. Ako to nije savršena uvertira u bezbrižno ljeto, ne znam što je – uz osmijeh nam govori Vlado te ističe kako su za renovaciju cijelog prostora imali tek pedesetak dana!

image
Dj Speed
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Bilo je zaista dosta toga za riješiti, poput tehničko-konstruktivnih stvari, a da ne govorim o unutarnjem uređenju, slaganjem novih paleta boja i stvaranje vizualnog identiteta kojem smo težili. Izgraditi novo ruho, puno pitomije nego li je bilo, u tako malo vremena vrlo je izazovno. Zaposlili smo 28 ljudi, većinom lokalce, mahom mlade ljude koji uz nas uče o poslu. Uvijek naglašavam kako je ljubaznost nekad važnija i od iskustva - govori Vlado te naglašava kako žele aktivirati lokalnu zajednicu da živi i raste zajedno s njima.

Gastro avantura

Hrana je u Zephyrus posebna priča. Od jutra, kad sjedne ovdje, započinje vaša gastro avantura koja pokriva gotovo cijeli svijet i koja, ukoliko želite, može potrajati cijeli dan.

Doručak je internacionalnog karaktera, pa tako možete uživati u recimo belgijskim vaflima dok vam uz bazen svira DJ.

Nakon toga, imate veliki izbor zalogajčića, odnosno tapasa i nibblesa poput hrskave artičoke, slanih srdela, bruschette na tri načina... ”Sirove strasti” pokrivaju svježe morske delicije, pa imate ceviche, tartar od kozica, carppaccio od hobotnice i onaj od Jakobovih kapica, ali i mesne, kao što je Black angus tartar. U specijalnoj ponudi pronaći ćete jelo nazvano ”Priča o kamenicama” i dobiti ove poznate školjke na čak osam načina: svježe kamenice, kamenice u tempuri, gratinirane kamenice, one u domaćoj marinadi, baš kao i s gin tonic ili japanskim dressingom, a tu su i one s chimichurri umakom te salsom verde. U ovom gastro raju možete još probati i capelline s morskim ježincem, crni orzotto, ali i morske rakovice s Martini biancom, crnim maslinama i mekanom palentom. Svježa tuna je također posebna priča koju možete dobiti na tri načina: tartar, shasimi i pršut, a rijetko se gdje može pojesti i tjestenina s ikrom gacke pastrve koja je ovdje omiljena među gostima.

image
Crni orzoto
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Tjestenina sa morskim ježincima i ikrom od gacke pastrve.
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Zephyrus morska plata.
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Carpaccio od kozica sa wasabijem.
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Tuna na tri načina.
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Carpaccio od hobotnice
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Kamenice na osam nacina.
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Gost ovdje može provesti više od šest sati, a da ne proba ni jedno isto jelo. Možete pojesti pet ili dvadeset pijata, spojiti ih s vinima, pjenušcima ili pak koktelima i sami stvoriti gastro iskustvo koje se pamti - uz osmijeh govori te savjetuje kako je ovdje večer idealno završiti s vrhunskom šišom koju će vam složiti majstor iz Sarajeva i koju nećete pronaći baš svugdje u Dalmaciji. Naravno, dok vam u pozadini svira glazba uživo...

U ovom se restoranu, osim na vrhunsku spizu i dobru atmosferu, pazilo na baš svaki detalj, poput tanjura koji su porculanski i dolaze iz Engleske, dok su pak suncobrani, ne bi vjerovali, ručni rad.

Otvorili dva lokala u pandemiji

- Imaju dvojaku funkciju: kako je specifična pozicija samog prostora, uvijek nešto puše. Tako da klasični suncobran nije bila opcija. Ovaj naš ”heklani” propušta zrak da ga ne povuče reful vjetra, a uz to je i umjetnički je element koji podiže cijeli prostor na jednu veću razinu – pojašnjava Vlado koji je svu inspiraciju za uređenje ovog posebnog mjesta crpio iz svojih putovanja, ali i života u inozemstvu. Naime, jedno je vrijeme proveo u Južnoj Africi, a nekoliko godina živio je i u Americi.

Vlado i Lukša valjda su jedni od rijetkih koji su u dvije pandemijske godine otvorili čak dva velika lokala: ovaj u marini i bistro Revelin.

image
Zrinka sa cocktailom.
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Kažu da sreća prati hrabre! Nadam se da ćete nas i sljedeće godine naći ovdje – smije se ovaj fetivi Splićanin koji je jug Hrvatske odabrao za svoj poslovni, ali i životni put. Planova za budućnost ne nedostaje, štoviše, tvrdi, ideje su sulude.

- Želimo dodatno urediti ovaj prostor tako da ga dignemo na jednu luksuzniju razinu, dodajući kabane i baldahine. Jedan generalni plan odnosi se na spajanje eno-gastro-entertaiment scene: na bazenu bi napraviti pokrenu platformu koja bi danju bila sunčalište, a navečer bi se ona pretvarala u pozornicu te bi se navlačila preko bazena i na kojoj bi se održavali jazz i piano koncerti, ali i cabaret show. To je onaj najbolji dio Ibize koju želimo dovesti baš tu, u ACI marinu Dubrovnik, da se svaki nautičar vrati bez razmišljanja – zaključio je ovaj ambiciozni ugostitelj.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Četiri agregata i ponuda svega što nautičarima može zatrebati

Maloprodajno mjesto INA Dubrovnik-Komolac nalazi se na izuzetno povoljnoj lokaciji, nedaleko izvora rijeke Omble i unutar ACI marine.
- S nautičke strane, sve vam je blizu, čak i Stari grad - govori voditeljica maloprodajnog mjesta Katija Matušić.

Duljina gata je 20 metara, ali na njega mogu pristati i jahte duljine preko 30 metara, što je za luksuznu destinaciju poput Dubrovnika izuzetno važno. Dubina gata je od tri i pol do četiri metra, ovisno o plimi i oseki. Kada je riječ o gorivima, u ponudi su Eurodiesel Plavi, Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95 Class Plus, Eurosuper 95 i Eurodiesel. Gorivo se toči na ukupno četiri agregata.

- Brzina protočnosti goriva je od 60 do 140 litara u minuti. To znači da se na najbržem agregatu u 12 minuta može natočiti do 1000 litara goriva, što omogućuje brzu uslugu i za najveće jahte- kaže Matušić. U ponudi je i nautička oprema te roba široke potrošnje.

- Naše maloprodajno mjesto nije veliko, tek 16 kvadrata, ali u njemu ima sve ono što je potrebno za osvježenje i okrjepu nautičara. Uvijek imamo leda, a prolaznicima možemo ponuditi i sladoled, razne grickalice i hladna pića. Sezona nam je odlična, a rezultati su bolji od onih iz 2019.- kaže Matušić. Radno vrijeme je od 7 do 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32