RUPERT MURDOCH

Najveći romantik našeg doba koji beskrajno vjeruje u pojam braka

Iako su ga tri burna razvoda mogla poučiti drugačije, medijski magnat težak 12 milijardi dolara ipak je odlučio ozakoniti vezu s teksaškom manekenkom i bivšom suprugom Micka Jaggera
 REUTERS

Jerry Hall i Rupert Murdoch? Svjetsku javnost, čak i ozbiljne medije, prodrmala je vijest da će bivša supruga Micka Jaggera i bivša zaručnica Bryana Ferryja te vremešni medijski magnat uskoro stati pred oltar. Par je to objavio na staromodan i romantičan način oglasom na stranicama “Rođenja, vjenčanja, osmrtnice” u britanskom dnevniku Times koji je u njegovu vlasništvu. Obrve su se, kao i toliko puta dosad, podigle zbog razlike u godinama. Hall je, naime, 25 godina mlađa. A onda su potekle rasprave. Jednima je najšokantnije bilo to što je 84-godišnji Rupert “kleknuo” pred bivšu teksašku manekenku nakon samo četiri mjeseca hodanja. Drugima, pak, nikako nije jasno zašto se čovjek s bankovnim računom od 12 milijardi dolara tako spremno, u tako poznim godinama, odlučio na novi brak. Pogotovo ako je išta naučio iz prethodna tri burna razvoda. Međutim, oni koji ga poznaju, slažu se - to onda ne bi bio Murdoch. Jer, jedan od vladara sedme sile navodno je i jedan od najvećih romantičara svjetskog jet seta, praktični vjernik u instituciju braka.

Kravata od supruge

“Kako drugačije objasniti da je od svoje 25. godine dosad Murdoch samo tri godine proveo kao samac”, upitao se, primjerice, Vanity Fair. Sve u svemu, od 1956., uz vrlo kratke prekide, konstantno je u braku. Kada ga je jedan novinar, i sam u tom trenutku u ljubavnom problemu, pitao što je naučio iz svoja tri braka, Murdoch je pognuo glavu i pogledao u kravatu koju mu je kupila supruga. “Žene. A, što ja znam... Žene, hm. Ovu kravatu mi je kupila moja supruga. I ja je nosim”, mrmljao je jedan od moćnika našeg vremena, otpuhujući i uzdišući.

Bilo je to u vrijeme fatalne Wendi Deng ex Murdoch. Ali, bez obzira na to kakve mu rupe u srcu ostavile velike ljubavi njegova života, Murdoch je uvijek bio spreman izreći sudbonosno “da”. No, njegova ljubavna biografija zapravo govori o muškarcu razapetom između ljubavi prema zanosnim mlađim ženama i obiteljskih vrijednosti koje mu je usadila njegova konzervativna obitelj.

Rupert Murdoch je već prvim svojim brakom zaprepastio okolinu. S 25 godina, tada nasljednik jedne od najvažnijih australskih obitelji, Rupert je užasnuo svoju aristokratsku obitelj kada se naglo oženio stjuardesom. “Bilo je to”, kiselo je desetljećima kasnije komentirala njegova majka, tada 100-godišnja Dame Elisabeth Murdoch, “vrlo neočekivano”. Stjuardesa Patricia Booker bila je, dakako, i model, a dvije godine nakon sklapanja braka Murdochu se rodilo prvo dijete - kći Prudence. Murdoch se dakle, unatoč žestokom protivljenju cijele obitelji, oženio Patricijom, pokazujući već tada da mu je srce važnije od društvenih normi. Njegov otac, Sir Keith Murdoch, umro je nekoliko godina ranije, a Rupert je kao jedini muški nasljednik obitelji bio u središtu pažnje svoje majke i sestara koje su mu željele odabrati ženu. Brak je, usprkos svemu, potrajao 11 godina. Razlog okončanja na kraju je bila Anna Torv, pripravnica u australskom Daily Telegraphu, listu u njegovu vlasništvu. Majka Elisabeth, koja se tada već pomirila s nedovoljno otmjenom snahom, sada je bila žestoko protiv razvoda sina jedinca. No, sin je zbog nove ljubavi postao prvi u dugoj lozi prezbiterijanske obitelji koji se razveo. “Moj sin je slab na lijepe žene”, izjavila je kasnije majka, komentirajući drugu suprugu svoga sina. U tom je trenutku carstvo obitelji Murdoch sposobni nasljednik već razgranao po svijetu. Troje djece, koje mu je u 31 godinu dugom braku rodila Anna, odraslo je u New Yorku.

Submisivni otac

Iako djeca pamte oca kao submisivnog u toj vezi, sedamdesetih i osamdesetih Murdoch je mnogima djelovao više kao playboy, nego obiteljski čovjek. Razlog su bili njegovi poslovni potezi iz tog razdoblja. Primjerice, to što je Sun, najprodavaniji britanski tabloid, uveo topless djevojku na trećoj strani. Murdochov biograf Michael Wolff tvrdi da je Murdoch time želio parirati kolegama izdavačima golih ljepotica, poput Hugha Hefnera i Boba Guccionea. Međutim, Wolff je uspio iskopati samo jedan Murdochov bračni izlet koji se dogodio, kaže, u osamdesetima, a ni tu damu Murdoch nije ostavio samu - upoznao ju je sa svojim poslovnim partnerom za kojega se udala.

Međutim, u to doba počela se rađati njegova ljubav prema mladenačkoj ljepoti. Unatoč svemu, Anna Murdoch čvrsto je držala uzde braka. Upoznali su se kada je ona kao mlada novinarka u Daily Telegraphu odlučila intervjuirati svoga gazdu. “Ušao je u prostoriju poput oluje. To mi je bilo jako zavodljivo”, izjavila je kasnije Anna. Na njezinu inicijativu bili su vrlo eksponiran par. Problemi su navodno nastali kada je Anna od supruga krajem 90-ih počela tražiti da uspori, da vođenje kompanije prepusti nekome drugome te da zajedno s njom uživa u mirovini. Murdoch je rekao: Nema šanse. Razveli su se 1998. godine.

Njihova kći Elisabeth ispričala je mnogo godina kasnije kako pamti da je njezin otac lako potpadao pod dominaciju žena. Bio je tip muškarca koji uvijek sluša i pokušava ugoditi ženi. Većina njegovih konzervativnih stavova iz tog vremena pripisuje se upravo supruzi Anni koja je bila katolkinja i velika vjernica. Rupert je čak nekoliko puta bio na rubu da se zbog nje preobrati. Anna je upravljala njihovim društvenim životom, priređujući velike donatorske večere na kojima se Murdoch nevoljko pojavljivao i stalno se na njih žalio. Njegovi najbliži suradnici tvrde kako je početkom 90-ih djelovao kao veoma nesretan muškarac - usamljenik koji se nerado navečer vraća kući. A onda se 1997. godina dogodila Wendi Deng. Anna je kasnije pričala kako je pokušala spasiti brak, no Murdoch joj je vrlo strogo i odriješito rekao kako bez obzira na sve želi razvod. “Mislim da sam bila zaljubljena u ideju da ga još uvijek volim. Ali, Rupert u kojega sam se ja zaljubila nikada se tako ne bi ponio”, tvrdila je Anna. Razvod su objavili u rubrici “Trač” Murdochova tabloida New York Post.

Anna je dobila mnogo manji dio imetka nego što se očekivalo nakon 30 godina braka. Nikada to nije objavljeno, ali tvrdi se da je dobila 1,7 milijardi dolara. Međutim, Anni je bilo najvažnije da Murdochovu kompaniju dobije njegovo četvero djece, kći iz prvoga braka i troje djece koje je imao s njom, kako bi ih osigurala od budućih supruga i eventualne buduće djece.

Priča s Wendi počela je kada je Murdoch posjetio Star TV, televizijsku postaju u Hong Kongu u svom vlasništvu, te je, kaže priča, zgodnu voditeljicu poveo na turneju Azijom kao prevoditeljicu. Uskoro je izvijestio njezine šefove da se Deng neće vratiti na posao. Murdoch je uvijek bio poslušan suprug, ali zaljubljenost u Wendi Deng opisuje se kao opsesija.

Moj prijatelj Tony

Čak 38 godina mlađa Deng toliko je ovladala Murdochom da su krenule teorije urote prema kojima je ona bila tajna kineska agentica ubačena da kontrolira njegovo medijsko carstvo. Čim je riješen razvod s Annom, samo 17 dana nakon što se osušila tinta na papiru, na Murdochovoj jahti pred 85 uzvanika u njujorškoj luci Rupert se zakleo na vječnu ljubav i vjernost Wendi Deng. Unatoč gadnom raspletu tog braka koji je završio zato što je Deng, čini se, varala supruga s njegovim prijateljem - ni manje, ni više nego bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom - par je ostao zajedno 14 godina.

Murdoch je, kao i prije, u potpunosti udovoljavao svojoj novoj supruzi. Preselio se u Soho, iako je njegov omiljeni njujorški kvart Upper East Side. Supruga ga je podvrgnula strogom fitness režimu i Murdoch je navodno morao vježbati jogu i potamniti kosu. Svako jutro pio je zdravi shake od voća i sojina mlijeka. Wendi Deng i Murdoch dobili su dvije kćeri. Obitelj je ovaj put bila bjesnija nego kad se Murdoch oženio stjuardesom: majka mu je zabranila da je posjećuje s Wendi, djeca su s njim prekinula komunikaciju, a Murdochovi poslovni partneri podmetali su joj nogu kad god su mogli. Naime, Murdoch je novim brakom ugrozio cjelokupni imperij. Ali njega je za to bilo briga. On i Wendi grlili su se i ljubili pred kamerama, letio joj je u zagrljaj nakon svakog godišnjeg sastanka s glavešinama iz svijeta biznisa, a ona je otvoreno pričala o njemu i Viagri.

Neće se petljati u posao

Murdoch nije bio razlog kraha tog braka koji bi možda i potrajao da nije bilo nevjere Wendi Deng. Mnogi nisu bili iznenađeni što je brak propao, ali opet je u cijeloj toj priči iznenadio sam Murdoch. Nitko nije očekivao da će tako naglo i žestoko otpiliti suprugu. Obitelj je slavila, ali ne i 82-godišnji Rupert. Nakon pola stoljeća - uz iznimku onih 17 dana između razvoda od Anne i vjenčanja s Wendi - bio je bez supruge. Žalio se da je bez žene usamljen i depresivan. Svaka njujorška gospođa iz visokog društva pokušavala ga je spojiti s dostojnom damom. Kao i u slučaju brojnih drugih bogatih i moćnih muškaraca, njegova okolina pokušala ga je upoznati s novom ženom i time nad njim ostvariti veći utjecaj.

A onda se pojavila Jerry Hall. Par se upoznao prošlo ljeto preko Murdochove sestre na dobrotvornoj zabavi u Murdochovoj rodnoj Australiji. Nakon samo nekoliko mjeseci Rupert ju je izveo na finale Svjetskog kupa u ragbiju u londonskoj četvrti Twickenham. Bio je listopad i prvi su se put u javnosti pojavili zajedno. Samo nekoliko mjeseci kasnije objavljena je sretna vijest.

Pritom se čini da 59-godišnju Jerry Hall smatraju prikladnom novom Murdochovom suprugom. Majka četvero djece teško da će biti prijetnja Murdochovoj djeci u pogledu potencijalne nove polubraće i polusestara na koje bi se dijelilo njegovo bogatstvo. Za razliku od Deng, koja je završila ugledno američko sveučilište Yale, očekuje se da se Hall neće petljati u posao kao što je to znala raditi Wendi. Buduća gospođa Murdoch iz perspektive njegove djece i poslovnih suradnika zato je bolja opcija od mnogih. A ako i nije, Rupert Murdoch na to se vjerojatno ne obazire. On i buduća supruga “oduševljeni su zajednički provedenim proteklim mjesecima i uzbuđeni zbog vjenčanja i budućnosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:23