NEDJELJNI RAZOTKRIVA

NAJVEĆA POREZNA PREVARA Na lažne savjete kriminalaca nasjele su stotine građana i tvrtki

Veći broj građana i tvrtki nasjeo je na ponudu koja se bez ograničenja reklamira na stranici poreznadobit.com

Ugledni sveučilišni profesor iz Zagreba (podaci poznati redakciji) član je kriminalne skupine koja organizira velike porezne prijevare u Hrvatskoj.

Ili ipak nije?

Zapravo je, ali do jučer nije bio ni svjestan toga.

Ovom je profesoru, naime, netko ukrao identitet.

Priča koju smo istraživali proteklih tjedana dovela nas je do profesora koji nije bio svjestan da se njegovo ime koristi kao paravan za kriminal. Naša istraga razotkrila je skupinu koja u posljednjih godinu dana tvrtkama, obrtima i građanima naplaćuje svoje savjete i detaljno ih upućuje na koji način prevariti državu. Profesor je razgovarao s nama, ali s obzirom na to da smo se vidjeli tek jučer, nije stigao prijaviti ovaj slučaj policiji, pa ćemo u tekstu štititi njegov identitet.

O čemu je riječ?

“Imate trgovačko društvo koje je u blokadi? Obrtnik ste ili fizička osoba koja ima blokirane račune radi ovrhe? Ako je tako, onda imate velik problem s poslovanjem i likvidnošću. Možemo Vam pomoći da poslujete mimo ovrhe i da raspolažete s primljenim novcem u cijelosti”, tako se na jednoj web stranici reklamira ekipa koja nudi “spasonosno” rješenje za posrnule tvrtke, obrte i građane.

Spasonosno rješenje

Funkcionira li to “spasonosno” rješenje odlučio je provjeriti jedan naš čitatelj koji nam se javio za pomoć.

Ta osoba nazvala nas je kako bismo skupa s njim pratili kako će se priča razvijati i je li uistinu riječ o nekoj “sivoj” zoni, odnosno zakonskoj rupi, ili je pak naš čitatelj žrtva prijevare, a rješenje koje nude njegovi “spasitelji” zapravo kazneno djelo.

Naša istraga krenula je 7. ožujka. Osoba koja nam se obratila za pomoć tada je otvorila e-mail s lažnim podacima. Sebe je nazvao Ante Antić. Kao zainteresirana stranka poslao je e-mail kako bi došao do što više podataka što treba napraviti kako bi mu poslali to rješenje. Ekipa koja stoji iza te web stranice anonimna je. Nemaju navedene telefonske kontakte niti bilo kakva imena, a stranica je registrirana na .com domeni.

Isti dan naš je čitatelj dobio odgovor.

“Možemo Vam pomoći da otvorite inozemni račun preko kojeg možete poslovati u privatne ili poslovne svrhe. Uz taj račun imali biste i karticu za bankomat. Troškovi su uobičajeni kao i u drugim bankama. S tog inozemnog računa mogli biste vršiti plaćanja i primati uplate. Taj račun nije podložan blokadi radi eventualne ovrhe, a prihodi ne bi bili evidentirani od strane Porezne upravne. Račun bi bio u banci u SAD-u”, pisalo je, među ostalim, u e-mailu.

Uz to, naveli su i kako bi imao i kunski račun u Hrvatskoj, a da bi i dalje mogao izdavati fakture klijentima u zemlji i inozemstvu. Fakture bi sadržavale sve bitne elemente i bile bi valjane. A u slučaju eventualnog poreznog nadzora klijent ne bi imao nikakvih problema.

“Ipak, moramo spomenuti da biste vi trebali ‘zaboraviti’ knjižiti te fakture. Odnosno, plaćanja bi išla na temelju fakture, ali bi ta uplata ‘skrenula’ s puta prema žiroračunu i otišla bi na jedan od ova dva nova računa koji ne bi bili pod blokadom. Baš zbog toga što uplata ne bi stigla na vaš blokirani žiroračun, nego na drugi račun, vi biste trebali ‘zaboraviti’ knjižiti fakturu”, pojasnili su u svojem e-mailu našem čitatelju.

Skretanje uplate

Na njegovo pitanje je li ovdje riječ o nečemu ilegalnom i kako bi on bio zaštićen u slučaju poreznog nadzora, odgovorili su da je ovo “siva zona”, ali da Porezna uprava ne bi mogla utvrditi da se radi nešto protuzakonito.

“Ne želimo da se neka institucija okomi na nas zbog usluga koje nudimo i koje se sigurno ne bi svidjele gospodinu Liniću pa iz tog razloga naš identitet nije javno objavljen. Ali možete biti sigurni da ne biste imali problema jer imamo rješenje koje osigurava da ne bude uočeno da zapravo ‘skrećete’ novac i primate ga na drugi račun”, tvrdili su.

U svom e-mailu kažu da ih je troje u timu, da su i sami bivši poduzetnici, a da zbog usluge koju nude ne potpisuju ugovor s klijentom. Rekli su i da imaju nekoliko mušterija tjedno, da se time bave posljednjih godinu dana i da njihova usluga košta 450 kuna.

Nakon pet dana naš je čitatelj ponovno poslao e-mail s pitanjima vezanim uz način na koji bi ta uplata skrenula. Pitao je i bi li to skretanje te blokirani žiroračun bez sredstava bio sumnjiv Poreznoj upravi te kako mu oni mogu garantirati da ga neće prevariti nakon što im uplati novac.

Vrlo brzo su mu i odgovorili rekavši da se može povremno uplatiti određeni iznos na žiroračun kako bi proces bio što manje sumnjiv, a poslali su mu i upute kako njima uplatiti novac. Nudili su dva rješenja: uplatu preko PayPala ili preko internet računa SuperSport kladionice.

“Nakon uplate dobili biste potvrdu s imenom i prezimenom te OIB-om osobe koja je član našeg tima. Dakle, znali biste kome ste uplatili novac, a nama nije u interesu prevariti nekoga tko ima naše podatke. Naravno, ne bavimo se prijevarama”, opravdavali su se.

Nakon nekog vremena naš je čitatelj odlučio uplatiti novac preko SuperSport kladionice. Naravno, nije toliko naivan da bi povjerovao slatkoriječivim “spasiteljima”, ali s obzirom na to da smo i mi s njim pratili što će se događati, i on je sada već bio znatiželjan.

“Prilikom uplate neće vas tražiti podatke niti ćete platiti proviziju, a vi ćete odmah na uplatnom mjestu dobiti potvrdu o uplati s imenom, prezimenom i OIB-om vlasnika računa tako da ćete od trenutka uplate točno znati kome ste uplatili novac. Rješenje ćemo vam poslati isti dan kada primimo uplatu”, pisalo je u jednom od e-mailova koje je dobio.

U petak, 14. ožujka, naš je čitatelj uplatio 450 kuna preko SuperSport kladionice u jednoj zagrebačkoj poslovnici. I doista, dobio je potvrdu s imenom i prezimenom osobe kojoj je uplatio novac te njegovim OIB-om. Naknadnom provjerom OIB-a shvatili smo da je riječ o profesoru s početka naše priče.

- Isuse Bože - samo je izustio naš profesor kada smo ga nazvali jučer i pitali kakve veze on ima s uslugom poslovanja tvrtki unatoč blokadi.

- Pa tu je riječ o kaznenom djelu. To treba prijaviti policiji - rekao je.

Prije ovog našeg razgovora naš je čitatelj kasno u petak dobio na e-mail rješenje koje je platio 450 kuna. Bio je skeptičan. Mislio je da je uzalud bacio novac i da mu se više nikada neće javiti. Međutim, oni su obećano i izvršili.

Rješenje je poslano e-mailom i sadržavalo je detaljne upute kako se riješiti blokade računa, odnosno kako prevariti, kako su i sami rekli, gospodina Linića.

“Trebate otići u HPB banku i zatražiti Visa prepaid karticu. Ta kartica ne podliježe ovrsi niti blokadi i moći ćete raspolagati u cijelosti sa svim sredstvima koja primite na taj račun. Zatim idite na www.Payoneer.com i online zatražite Payoneer MasterCard debit card”, naveli su.

Idući korak bio je ključan. Naš čitatelj morao bi otvoriti PayPal račun Individual i to nakon što dobije HPB Visa prepaid karticu. Na tu karticu zatim mora uplatiti manji iznos novca jer će mu biti potrebno za verifikaciju računa i kartice. Nakon upisivanja koda karticu će dodati PayPal računu te će moći primati novac na PayPalu i povlačiti ga na HPB Visa karticu, kao i dizati gotovinu.

“Nakon što vam bude verificiran PayPal račun, logirajte se na svoj račun na Payoneer.com i zatražite U.S. Payment Service. Najbolje da to učinite nakon što dobijete Payoneer MasterCard karticu i obavezno nakon što verificirate PayPal račun. To je zapravo vaš račun u SAD-u koji će Vam Payoneer otvoriti, bit će potpuno nevidljiv službama u Hrvatskoj i kada biste na taj račun primali i zaista velike iznose, ne biste bili u problemu”, savjetovali su našeg čitatelja.

Uz to, naveli su kako ima i izbor povući novac s PayPala na Visu ili na Payoneer MasterCard. Na Payoneer će moći primati i uplate direktno s kreditne kartice drugih osoba. Primjerice, klijenti će mu moći plaćati sa svoje debitne kartice poslovnog računa. U tom bi slučaju trebao otvoriti dva Payoneer računa, i to drugi na neku drugu osobu, kako bi eventualnoj inspekciji dao na uvid taj drugi račun na kojem neće biti prometa. Na HPB Visu će moći primati uplate i direktno. Dakle, nije nužno da ide preko PayPala.

Poslovanje s fizičkim osobama koje plaćaju internet bankarstvom, napisali su u e-mailu, bit će jednostavno. Naš će im čitatelj izdati fakturu s računom HPB Visa kartice. Ako plaćaju gotovinom, onda će novac dobiti na ruke. Ako samo žele fakturu, a plaćaju gotovinom, može im izdati i fakturu s dosadašnjim žiroračunom ili s ovim Visa.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 03:33