Bliže se rokovi

Ove gimnazije prve najavile prijemne ispite, očekuje ih se još: "Imaju rok do 31. ožujka"

Lani je prijemne provodilo osam zagrebačkih srednjih škola, mahom gimnazija, te jedna karlovačka.

Upisi u srednje škole 

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Srednje škole mogu provoditi provjere posebnih znanja, tzv. prijamni ispit, i to iz predmeta hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan koji samostalno određuje srednja škola.

Na prijemnom ispitu učenik može ostvariti najviše deset bodova, a provjera nije eliminacijska. Ona omogućava i onim učenicima koji nemaju najviši mogući broj bodova ostvarenih na temelju ocjena u osnovnoj školi da taj manjak nadoknade kroz bodove na prijamnom ispitu i tako ostvare boji plasman na konačnoj ljestvici poretka.

Za provedbu prijamnih ispita srednje škole moraju najkasnije do 31. ožujka podnijeti zahtjev i ishoditi suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Do ovoga trenutka suglasnost za prijamni ispit za upis u školsku godinu 2024./2025. ishodile su XV. gimnazija Zagreb, I. gimnazija Zagreb i Gimnazija Tituša Brezovačkoga Zagreb, iako očekujemo da će još škola, posebice gimnazija, zatražiti suglasnost za provedbu provjera znanja, kažu u Ministarstvu.

Ukinuti posebni uvjeti

Kao i prošle godine, Ministarstvo će omogućiti učenicima da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti obrazovni program.

I ranije su škole imale mogućnost provoditi prijemne ispite, što su koristile rijetke, poput zagrebačkog MIOC-a, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, I. gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog. Međutim, 2022. godine ukinuti su posebni uvjeti za uvođenje prijemnih ispita.

Za očekivati je da će se i ove godine prijemni ispiti održavati početkom srpnja, a s obzirom na prošlogodišnje termine od 3. do 6. srpnja. Lani je prijemne provodilo osam zagrebačkih srednjih škola, mahom gimnazija, te jedna karlovačka.

Jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodile su i međusobno priznavale rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV., I., V. i III. gimnazija Zagreb.

image

U Ministarstvu vjeruju da odluka o jedinstvenom prijemnom pozitivno utječe na smanjivanje stresa i kod učenika i kod roditelja

Damir Krajac/Cropix

Gimnazija Tituša Brezovačkog i I. gimnazija provodila je jedinstveni ispit iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju. Jedinstveni ispit iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program organizirala je Prirodoslovna škola Vladimir Prelog i X. gimnazija "Ivan Supek". Samostalni ispit iz fizike, kemije i biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodila je također Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, dok je samostalni ispit iz matematike i engleskoga jezika provodila XV. gimnazija i to za upis u međunarodni IB (The International Baccalaureate) program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

U Ministarstvu vjeruju da odluka o jedinstvenom prijemnom pozitivno utječe na smanjivanje stresa i kod učenika i kod roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:14