OD PONOĆI

NA SNAZI ODLUKA KOJOM SE OGRANIČAVA PRELAZAK PREKO GRANICA Hrvatski državljani mogu se vratiti u Hrvatsku uz primjenu uputa i mjera HZJZ-a

 Robert Fajt / CROPIX

Radi zaštite od koronavirusa, od ponoći je na snazi odluka kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza, upozoravaju u četvrtak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Hrvatski državljani mogu se vratiti u Hrvatsku i otići u zemlje u kojima rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14 dnevna samoizolacija). Povratak u matične države omogućuje se građanima država članica Europske unije, odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području, te državljanima trećih zemalja sa dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka ili nacionalne dugoročne vize.

Izuzeci od te Odluke su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjerama u kojima je to potrebno, diplomati, policijski službenici u obavljaju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje te putnici u tranzitu. Na sve izuzetke primjenjuju se upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog koronavirusa zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom, Srbijom i Crnom Gorom. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Iz HAK-a poručuju da se savjeti o putovanjima u susjedne države, osobito u Italiju, mogu pronaći na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i Stanja u prometu HAK-a (www.hak.hr).

Na njima će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa.

HAK savjetuje vozačima da pokušaju odgoditi svoja putovanja na rizična područja.

Za sve upite vezane uz Sloveniju, više informacija mogu se pronaći na stranicama slovenskog Informativnog centra – www.promet.si.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 03:34