MILAN SIJERKOVIĆ

LEGENDARNI METEOROLOG ZA JUTARNJI 'Na veselje mnogih promatrača zna se dogoditi da vide pokislog prognozera, ali ja sam često lijen ponijeti kišobran...'

Na pitanja odgovara Milan Sijerković, meteorolog i prognostičar, dobitnik priznanja za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva.
zagreb, 150107milan sijerkovicfoto biljana gaurina-posebni prilozi-
 Biljana Gaurina / CROPIX

1. Gospodine Sijerković, čestitam na priznanju za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva (HMD). Što ste rekli na svečanosti?

- Hvala na čestitkama. Pa, možda sam bio malo netaktičan, ali istovremeno i iskren jer sam danima prije znao da ću dobiti tu nagradu. Bez lažne skromnosti rekao sam ono što mi je prvo palo na pamet: Hvala, mislim da sam zaslužio to priznanje. Naklonio sam se i otišao.

2. Da, ako je itko zaslužio, onda ste to vi, od 1964. godine u meteorologiji, od ‘68. na televiziji. Dvadesetak knjiga, od toga tri za djecu...

-... I četvrta je napisana otkako smo zadnji put razgovarali. Zove se ‘Priče iz meteorološke škrinjice’, popularne priče o vremenu za djecu predškolske dobi. Nije to nikakav hvalospjev mom geniju i talentu, ali ne postoji ni jedan meteorolog na svijetu koji je na taj način kroz popularnu i stručnu literaturu približio struku ljudima.

3. Nadam se da niste imali problema zbog naslova iz našeg prošlog intervjua: ‘Možete otkriti kakvo će vrijeme biti prema stanju grudi vaše žene?’

- Ma ne, ha, ha... To je bilo simpatično i danima sam ljudima koji su to pročitali objašnjavao kako neki domorodci na karipskim otočjima doista daju takve prognoze. Iako, moram priznati, novinari su me često znali pogrešno interpretirati.

4. Da, još danas se pitam kako žene u tim plemenima prognozu rade na muškarcima.

- Nesporazumi s novinarima vjerojatno nastaju zato što ste izgradili posebni stil u interpretaciji prognoze.

4a. Kako ste skupljali izreke za knjigu ‘Pučko vremenoslovlje’?

- Mnogi su znali izvrtati moje pučke izreke o vremenu. Događalo se da muž i žena na potpuno drukčiji način zapišu neku moju izreku koju su čuli na televiziji. Zato sam ih objedinio u knjizi, skupljam ih kao naše kulturno naslijeđe i stalno nailazim na nove.

5. Koje su vam najčešće u prognozi, osim one ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’?

- Uh, ima ih puno. Meni je recimo draga: ‘Božićnom jugu i tetkinom kolaču ne treba se radovati’. Jugo za Božić nije često, ali se dogodi, a tetkin kolač ipak nije toliko česta pojava, nije kao mamin. Ili recimo, evo jedne prigodne za vrijeme u proljeće: ‘Grmljavina, konjski topot i ženski plač kratko traju’.

6. Koja je prigodna za ovaj Uskrs?

- Po svemu sudeći ova će se obistiniti: ‘Ako za Božić vodenice melju kolače, za Uskrs neće pogače’. Dakle, ako je bilo kiše umjesto snijega na Božić, za Uskrs će biti vedro.

7. To znači da ni vi nećete zaboraviti kišobran?

- Već sam vam rekao kako je to pitanje o kišobranu u mom slučaju izlizano jer sam ga često lijen ponijeti. I na veselje mnogih promatrača zna se dogoditi da vide pokislog prognozera. Ne dolazim baš često u takvu situaciju, ali dogodi se. Znate i sami da se svaka pogreška više primijeti nego sto točnih prognoza.

8. No ponekad i prognostičari sami u interpretaciji navijaju da vrijeme bude ljepše nego što će biti?

- Da, to se meni znalo dogoditi jer sam kao veliki ljubitelj gljivarstva znao u prognozi preuveličati vrijeme kojem se nadam sljedećeg dana. Neću reći da će biti mjestimično oblačno, nego djelomično sunčano. Što je zapravo isto, ali malo ljepše za izlet u prirodu.

9. Moram vam priznati da su mi ove moderne prognoze prenatrpane brojnim znanstvenim podacima. Zašto je to tako?

- Uvijek je pitanje interpretatora prognoze kako će je on izreći. Kroz jednadžbe se mogu objasniti atmosferski procesi jer je tehnologija preko satelita osigurala obilje podataka. Iako ni baloni nisu potpuno izašli iz mode. No morate znati da je danas prognoza za peti dan točna kao što je prije 20 godina bila za prvi dan.

10. I vaše HMD nastoji napraviti reda na tržištu, gdje postoji prava poplava prognoza. Kako vi vidite taj problem?

- Činjenica je da se na tržištu pojavilo nekoliko privatnih tvrtki koje daju prognozu. Tako je u mnogim zemljama i važno je da prognostičku meteorologiju rade stručnjaci, a ne amateri. Vrlo su važne informacije koje se skupljaju lokalno i one mogu pomoći, recimo u poljoprivredi. Ipak, mislim da oni ne bi trebali tumačiti upozorenja i alarme, što čine sve češće. Ne možete dati kuharu da popravlja cipele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:03