PRESTIŽNA NAGRADA

KRITIČARI JUTARNJEG O OSKARIMA: Najbolji glumac je Joaquin Phoenix, a nagradu će ipak osvojiti Daniel Day Lewis

Glumac i komičar Seth McFarlane ove će nedjelju u Dolby Theatreu u Los Angelesu voditi svečano proglašenje dobitnika Oscara, 85. nagrade Američke filmske akademije

Glumac i komičar Seth McFarlane ove će nedjelju u Dolby Theatreu u Los Angelesu voditi svečano proglašenje dobitnika Oscara, 85. nagrade Američke filmske akademije . Devet filmova u konkurenciji za najbolji film te po pet u ostale 23 kategorije bore se za nagradu koja posljednjih godina u komercijalnom smislu ne znači što je značila nekad, ali svejedno predstavlja ozbiljan faktor u filmskoj kulturi i biznisu.

Listu ovogodišnjih oskarovskih pretendenata - barem što se tiče broja nominacija - predvodi film “Lincoln” Stevena Spielberga koji ima 12 nominacija, uključujući one za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij i mušku ulogu. Za njim je po broju nominacija “Pijev život” Anga Leeja s 11 nominacija, uključujući i sve gornje, osim glumačke. Po osam nominacija imaju mjuzikl “Jadnici” i romantična komedija “U dobru i u zlu”, a sedam špijunska drama “Argo” Bena Afflecka. Činjenica da na popisu filmova po broju nominacija vodi ozbiljna povijesna drama o američkom predsjedniku te da je redatelj te drame Steven Spielberg, koji Oscara nije dobio još od 1999., u nekadašnjim bi, predvidljivim oskarovskim sezonama “Lincoln” pretvarala u pouzdanog favorita. Međutim, više nije tako. Oscari su postali neobično ćudljiva nagrada, Akademijini glasači očito sve više vole iznenaditi izborima, a i novo pravilo s više od pet nominiranih za najbolji film ide na ruku manjim naslovima koji imaju čvrstu bazu zagovornika. Tako bi “Lincolnu” račune vrlo lako mogao pomrsiti film “Argo” o iranskoj talačkoj krizi sedamdesetih koji je režirao Ben Affleck, osrednji glumac koji se prometnuo u dobrog redatelja. “Argo” je prvo iznenadio time što je “Lincolnu” oteo Zlatni globus, potom je ugrabio niz strukovnih nagrada tijekom siječnja i veljače, a onda i BAFTA-u, britanskog “blizanca” Oscara. Na kladionicama “Argo” stoji najbolje i u ovom času mnogi mu daju više šansi od “Lincolna”.

Trend dekade

Od preostalih sedam filmova nominiranih za najbolji film pažnju vrijedi skrenuti na “Ljubav” Michaela Hanekea, film koji je ostvario rijetki uspjeh za uradak koji nije na engleskom: ugrabio je pet nominacija, uključujući i one za režiju, scenarij i glavnu žensku ulogu.

Ben Affleck za “Arga” nije nominiran za režiju, što znači da bi u slučaju pobjede Affleckova filma te dvije nagrade otišle različitim filmovima, što u posljednjoj dekadi postaje trend. Za režiju su međutim nominirani njegovi glavni konkurenti - Spielberg, Haneke i Ang Lee - te Benh Zeitlin za “Zvijer južnih divljina” i David O. Russell za “U dobru i u zlu”.

Najmanje se uzbuđenja očekuje u kategoriji za najbolju mušku ulogu. Daniel Day Lewis na samo je pola prsiju od svog trećeg Oscara u karijeri. Njegova uloga u “Lincolnu” ima sve tehnicističke karakteristike koje Akademija voli: imitiranje stvarne povijesne osobe, preobrazbu, šprahfeler, meketavi falset i velevažan, politički liberalan film. Ostali se nominirani stoga doimaju tek kao puki statisti, iako bi mnogi na podiju rado vidjeli Joaquina Phoenixa za ulogu u P. T. Andersonovom “The Masteru”. Ženske su nominacije kudikamo izjednačenije i zanimljivije. Ono što ih čini zanimljivim je činjenica da su nominirane istodobno i najstarija i najmlađa glumica u povijesti Oscara. Najstarija je 85-godišnja Francuskinja Emmanuelle Riva koja je ulogom u “Ljubavi” nadmašila Jessicu Tandy (“Vozeći gospođicu Daisy”, 1985), a najmlađa je 9-godišnja lujzijanska crna djevojčica Quvenzhane Wallis.

Bez favorita

Nijedna od njih, međutim, ne slovi za favorita: tu ulogu pridaju ponajprije Jennider Lawrence, kojoj je preklani izmakao zasluženi Oscar za triler “Zimska kost”, a sada bi ga zauzvrat trebala dobiti za “Silver Lining Playbook” (“U dobru i u zlu”). Ta crna komedija Davida O. Russella zanimljiv je fenomen. Taj je film, naime, prvi nakon tri desetljeća koji ima sve četiri glumačke nominacija ( Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro i Jacki Weaver). Posljednji takav bio je “Reds” (“Crveni”) Warrena Beattyja još 1981. Posve je međutim moguće da “U dobru i u zlu” izgubi sva četiri Oscara, iako je vjerojatnije da će osvojiti barem jednog ili dva: ponajprije onaj za Jennifer Lawrence, te najmanje poznatu nominiranu, australsku veteranku Jackie Warner.

Što se pak Oscara za inozemni film tiče, riječ je o nagradi koja, kako protječe vrijeme, postaje sve manje relevantna. Sve je oskudnije, naime, znanje Akademijinih glasača o neameričkom filmu; zbog golemog broja nominiranih filmova koje treba pogledati aktivno glasaju uglavnom stariji i neuposleniji članovi, pa se Akademija posljednjih godina dovija kako nagradu napraviti referentnijom.

Tko nedostaje

U ovogodišnjem izboru pet najboljih nedostaju neki filmovi bez kojih se nominacije doista ne bi smjele sastaviti, počevši od rumunjskog “Iza bregova”, preko francuskog populističkog zicera “Nedodirljivi” do njemačke “Barbare” Christiana Petzolda. Među onima koji su se domogli nominacije kao evidentni favorit strši Hanekeov “L’Amour”. Sasvim atipično za djelo koje nije na engleskom, film bečkog redatelja probio se među nominirane za najbolji film, režiju i scenarij, ponavljajući lanjski uspjeh Hazanaviciusova “L’Artista”.

U nekoj drugoj sezoni stanovite bi šanse imala i solidna danska povijesno-kostimirana drama “Kraljevska afera”. Čileanski film “No!” Pabla Larraina mogao bi temom zatitrati na lijevo-liberalni sentiment (film se bavi referendumom o svrgavanju Pinocheta), a nada “Ratne vještice” je brojna kanadska dijaspora u Hollywoodu. Ipak, sve je to teorija u zbilji, taj će kipek gotovo sigurno ponijeti bradati Bečanin Haneke za svoj francuski film.

Najbolji film

Ljubav (Michael Haneke), Argo (Ben Affleck), Zvijeri južnih divljina (Benh Zeitlin), Oslobođeni Django (Quentin Tarantino),

Jadnici (Tom Hooper), Pijev život (Ang Lee), Lincoln (Steven Spielberg), U dobru i u zlu (David O. Russell), Zero Dark Thirty

(Kathryn Bigelow)

Najbolja režija

Michael Haneke (Ljubav),

Benh Zeitlin (Zvijeri južnih divljina),

Ang Lee (Pijev život), Steven Spielberg

(Lincoln), David O. Russell (U dobru i u zlu)

Najbolja muška uloga

Bradley Cooper (U dobru i u zlu),

Daniel Day Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Jadnici), Joaquin Phoenix (The Master),

Denzel Washington (Let)

Najbolja ženska uloga

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty),

Jennifer Lawrence (U dobru i u zlu),

Emmanuelle Riva (Ljubav),

Quvenzhane Wallis (Zvijeri južnih divljina), Naomi Watts (Nemoguće)

Najbolji strani film

Ljubav (Michael Haneke, Francuska/Austrija), No! (Pablo Larrain, Čile), Kraljevska afera (Nikolaj Arcel, Danska), Kon Tiki (Joachim Ronning, Espen Sandberg, Norveška) Ratna vještica/Rebelle (Kim Nguyen, Kanada)

Jurica Pavičić

Najbolji film

Pobijedit će: Argo (Ben Affleck)

Trebao bi pobijediti: Ljubav (Michael Haneke)

Trebao je biti nominiran: Moonrise Kingdom (Wes Anderson)

Najbolji redatelj

Pobijedit će: Ang Lee (Pijev život)

Trebao bi pobijediti: Michael Haneke (Ljubav)

Trebao je biti nominiran: Sam Mendes (Skyfall)

Najbolji glumac

Pobijedit će: Daniel Day Lewis (Lincoln)

Trebao bi pobijediti: Joaquin Phoenix (The Master)

Trebao je biti nominiran: Ryan Gosling (Martovske ide)

Najbolja glumica

Pobijedit će: Jennifer Lawrence (U dobru i u zlu)

Trebala bi pobijediti: Jennifer Lawrence

Trebala je biti nominirana: Judi Dench (Skyfall)

Najbolji strani film

Pobijedit će: Ljubav (Michael Haneke)

Trebao bi pobijediti: Ljubav

Trebao je biti nominiran: Barbara (Christian Petzold, Njemačka)

Nenad Polimac

Najbolji film

Pobijedit će: Argo (Ben Affleck)

Trebao bi pobijediti: Oslobođeni Django

Trebao je biti nominiran: Master

Najbolji redatelj

Pobijedit će: Ang Lee (Pijev život)

Trebao bi pobijediti: Kathryn Bigelow

Trebao je biti nominiran: Paul Thomas Anderson

Najbolji glumac

Pobijedit će: Daniel Day Lewis (Lincoln)

Trebao bi pobijediti: Joaquin Phoenix (The Master)

Trebao je biti nominiran: Jean-Louis Trintignant (Ljubav)

Najbolja glumica

Pobijedit će: Jennifer Lawrence (U dobru i u zlu)

Trebala bi pobijediti: Emmanuelle Riva

Trebala je biti nominirana: Cristina Flutur (Iza brda)

Najbolji strani film

Pobijedit će: Ljubav (Michael Haneke)

Trebao bi pobijediti: Ljubav

Trebao je biti nominiran: Tabu

Marko Njegić

Najbolji film

Pobijedit će: Lincoln

Trebao bi pobijediti: Argo

Trebao je biti nominiran: Master

Najbolji redatelj

Pobijedit će: Steven Spielberg (Lincoln)

Trebao bi pobijediti: Ang Lee (Pijev život)

Trebao je biti nominiran: Ben Affleck (Argo), Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)

Najbolji glumac

Pobijedit će: Daniel Day Lewis (Lincoln)

Trebao bi pobijediti: Joaquin Phoenix (The Master)

Trebao je biti nominiran: Denis Lavant (Sveti motori), Jean-Louis Trintignant (Ljubav)

Najbolja glumica

Pobijedit će: Jennifer Lawrence (U dobru i u zlu)

Trebala bi pobijediti: Emmanuelle Riva (Ljubav)

Trebala je biti nominirana: Marion Cotillard (Hrđa i kost)

Najbolji strani film

Pobijedit će: Ljubav (Michael Haneke)

Trebao bi pobijediti: Ljubav

Trebao je biti nominiran: Sestra (Ursula Meier), Iza brda (Cristian Mungiu)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 04:19