OBILAN IZVOR

KORONAVIRUS UJEDINIO ŽESTOKO KOMPETITIVNU INDUSTRIJU Farmaceutske kompanije ispituju čak 145 potencijalnih terapija za Covid-19: 'Imamo obilan izvor'

 Peter Kov / Alamy / Alamy / Profimedia

Farmaceutske kompanije ispituju više od 140 supstanci u utrci za nalaženje lijekova za Covid-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, objavila je krovna organizacija te industrije u četvrtak.

Među potencijalnim lijekovima za Covid-19, 77 ih je već razvijeno za druge bolesti dok ih je 68 novo, rekao je Thomas Cueni, čelnik Međunarodne federacije proizvođača lijekova (IFPMA) iz Ženeve.

"Imamo obilan izvor", rekao je na online konferenciji za medije i dodao da je 25 tvrtki počelo klinička ispitivanja.

Čelnici najvećih farmaceutskih kompanija istaknuli su na konferenciji da njihove tvrtke surađuju i dijele podatke kako bi ubrzale istraživanje i razvoj lijekova.

"Tradicionalno žestoko kompetitivna industrija se udružila", rekao je Cueni.

Tvrtke rade na različitim pristupima u borbi protiv koronavirusa koji je ubio više od 200.000 ljudi otkako se počeo širiti iz Kine krajem prošle godine.

Dok kompanija Pfizer traži način da spriječi umnožavanje virusa, CSL Behring i Takeda su se udružili kako bi razvili terapiju za stjecanje imuniteta pomoću antitijela velikog broja oporavljenih pacijenata.

Drugi se oslanjaju na već postojeće lijekove.

AstraZeneca ispituje lijekove za rak krvi u sprječavanju otkazivanja rada pluća kod oboljelih od Covida-19.

IFPMA je obećao da će kompanije surađivati s vladama kako bi došlo do masovne proizvodnje lijekova po dostupnim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:46