NEOZBILJNI KUPCI

KINEZI ŽELE PETROKEMIJU 'Nudemilijarde, ali to je čista fantazija...Poslije se više nisu ni javili'

sisak040305170102 radnici Petrokemija i gradjani Kutine izisli su na cestusnimio Miroslav Kis-pok-
 Miroslav Kiš/Arhiva

U utrku za preuzimanje petrokemijskog biznisa u Hrvatskoj ušli su i Kinezi. Kako nam je potvrđeno, interes za preuzimanje kutinske Petrokemije, ali i Diokija i omišaljske Dine pokazuje tvrtka CBI Energy & Chemical Group Limited, a jedan od njezinih čelnika, Simeon B. Chan, nedavno je i boravio u Hrvatskoj.

- Oni bi u Omišlju gradili elektranu. No, ne zanima ih samo Dina, nego i Dioki, kao i Petrokemija u Kutini - potvrdio nam je jedan dobro upućeni sugovornik.

Riječ je o kompaniji osnovanoj kineskim kapitalom, čije je sjedište na Britanskim Djevičanskim Otocima, jednoj od poznatih off shore zona. Predstavnici te tvrtke podnijeli su i pisma namjere za kupnju Dine i kutinske Petrokemije, a jedno od njih nalazi se i u posjedu Jutarnjeg lista.

- Rekli su da im nije problem uložiti 250 milijuna kuna, a da su onda spremni u Kutinu uložiti još tri do četiri milijarde dolara, kao i da su spremni dati čak 27 milijuna tona ugljena! To je nemoguće, čista fantazija. Nije sve štimalo ni s njihovom dokumentacijom - kaže nam jedan sugovornik dobro upućen u petrokemijski biznis.

Da je ponuda neozbiljna misle i u DUUDI-ju i Ministarstvu gospodarstva.

- Hodočastili su prije nekoliko tjedana u Petrokemiju, ali se poslije više nisu javljali - kaže nam jedan sugovornik iz Vladinih krugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:21