KLJUČNI TRENUTAK

KAKO OSVOJITI GLAVNE GRADOVE: Otkrivamo SDP-ovu strategiju za lokalne izbore

 Nina Đurđević/Cropix

Još je osam mjeseci do izbora i, realno, u međuvremenu se svašta može dogoditi, ali za sada izgleda kako stojimo dobro i možemo s dosta optimizma čekati svibanj 2013. Iako je prerano za planiranje, za SDP će izbori biti dobiveni ako osvojimo Zagreb, Rijeku, Split i Zagrebačku županiju, uz, razumije se, ostanak na vlasti tamo gdje smo pobijedili na prošlim izborima“, razmišlja osoba iz najužeg kruga suradnika Zorana Milanovića , zadužena za pripremu stranke za izbore.

Stajalište ovog visokopozicioniranog pripadnika vladajuće koalicije precizno govori o prioritetima SDP-a i Zorana Milanovića . Iako se u medijima skoro učestalo najavljuje krah SDP-a i HNS-a na idućim lokalnim izborima, realnost je prilično drukčija. Pritom treba uzeti u obzir upozorenje s početka teksta. No kada se razgovara s ljudima koji su u svakodnevnoj vezi s premijerom Milanovićem, proizlazi da su u SDP-u devedeset posto energije odlučili usmjeriti na tri najvažnije točke idućih izbora: Zagreb, Split i Rijeku.

Potraga za neboderima

Valja se, uostalom, prisjetiti stava koji je Zoran Milanović izrekao kao neafirmirani političar nakon lokalnih izbora 2005. godine. “SDP pobjeđuje svagdje gdje postoje neboderi viši od pet katova jer naše biračko tijelo su urbani birači”, već tada je definirao prioritete socijaldemokrata i publiku na čije glasove treba računati. Sadašnji strateški cilj osvajanja tri najveća hrvatska grada u stvarnosti je operacionalizacija njegova stava starog osam godina.

A, koliko god da je posljednjih godina u SDP-u proveden niz unutarnjih demokratskih procesa, kada se radi o središnjim točkama predstojeće kampanje, zadnju riječ imat će šef stranke. To znači da će Zoran Milanović, a ne Davor Bernardić, odlučiti hoće li u Zagrebu SDP ići u koaliciju s HNS-om, baš kao što Marin Jurjević neće presuditi tko će biti socijaldemokratski kandidat za splitskog gradonačelnika. “Sve su to prevažna pitanja da bi o njima odlučivala ekipa na lokalnoj razini”, objašnjava sugovornik Magazina.

U strateškom smislu, Milanović želi održati koaliciju s Hrvatskom narodnom strankom, a Zagreb je točka na kojoj se prelamaju odnosi dvije temeljne stranke koalicije. Milanović nije bio jako sretan kada je Davor Bernardić pobijedio na izborima u zagrebačkom SDP-u, ali objektivno mu je pomogao kada je Josipu Kregaru osigurao položaj saborskog zastupnika, a on je zauzvrat obećao da se 2013. neće kandidirati za gradonačenika. Tako je Bernardiću otvorio prostor za političku promociju, koji ovaj relativno mladi političar za sada nije iskoristio. Potvrđuju to istraživanja, a iako SDP-ovo pokazuje da će Davor Bernardić u drugom krugu sigurno pobijediti Milana Bandića, ni u Vladi ni u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu nisu posve sigurni u ovakav rasplet. Bernardić se nikako ne uspijeva politički profilirati i zapravo jedini adut kojim raspolaže je članstvo u SDP-u, koji je već dulje od jednog desetljeća najjača stranka u glavnom gradu. Kao njezin predvodnik, Davor Bernardić bi morao imati kudikamo veću podršku i potpuno izgrađen imidž mladog, nekompromitiranog političara s jasnom vizijom kako treba rješavati ekonomiju, socijalu ili razne društvene probleme, ali do sada nije pokazao da se zna nositi s tolikom odgovornosti.

Što god se misli o Milanu Bandiću, zagrebački gradonačelnik je prepoznatljiv političar, koji se više puta spretno izvukao iz kompromitirajućih situacija. Unatoč stigmatiziranom nasljeđu i nepostojanju stranke koja ga podupire, Bandić je još uvijek ozbiljan kandidat za pobjedu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:46