GRADONAČELNIK SOLUNA

Janis Butaris: 'Tek kad sam sebi priznao da sam teški alkoholičar spasio sam se. Grčka to tek treba učiniti'

Sedamdesetjednogodišnjak s naušnicom i, kako kažu oni koji ga znaju bolje od mene, nekoliko tetovaža po cijelom tijelu. Janis Butaris je gradonačelnik drugog po veličini grada u Grčkoj, Soluna. Tvrdokorni rocker, kažu mi dalje. Dobro, odgovaram, danas nas posvećenost rock glazbi i sićušna naušnica na lijevom uhu ne šokiraju, bez obzira na to što je čovjek na istaknutom položaju.

Janis Butaris svjetska je atrakcija postao krajem prošle godine, kada ga je portal citymayors.com proglasio najboljim gradonačelnikom na svijetu. U vrijeme kada je Grčka u središtu međunarodne javnosti kao država koja je pred financijskim kolapsom, Butaris je svijetla točka i dokaz da su radikalne promjene zapravo moguće.

Kao sin proizvođača vina i jedan od osnivača velike vinarije u Grčkoj, Butaris je bio izložen porocima i, više-manje, podlegao svima. Osobito je bila poznata, gotovo legendarna, njegova strast prema alkoholu. Prije nešto više od dvadeset godina prestao je piti. Izliječen, potražio je novu strast i postao - političar. Poročna ga je prošlost pratila i kada je postao gradonačelnik. Mnogi su sumnjali da jedan takav čovjek uspješno može voditi veliki grad. I bili su u krivu.

- Lijepo je kada dobijete priznanje izvana i, što je još važnije, ta mi činjenica donosi političke poene. Ipak pokušavam uvijek biti dosljedan kritičar vlastitog posla. I uglavnom sam okružen ljudima koje se ne boje uprijeti prstom u moje slabosti. Na kraju dana tu su građani Soluna koji će odlučiti jesam li dovoljno dobar gradonačelnik za njih.

Butaris je svjestan činjenice da je drugačiji od ostalih političara. Ne samo zbog naušnice, tetovaža, burne prošlosti ili glazbe. No, Butaris je i realist. Takav kakav jest u grčkom, još uvijek prilično konzervativnom društvu, ne bi imao izgleda za pobjedu da se nije dogodila ekonomska kriza. Kriza je proizvela opće razočaranje u političku kastu. To je bio trenutak za nekoga tko građane podsjeća na mnogo toga, ali nikako na političara. Došlo je vrijeme Janisa Butarisa.

- Moj je prethodnik uvijek izgledao besprijekorno. Nije na njemu bilo ničega što bi unosilo nemir među njegove pristaše. Osim jedne sitnice. Njemu sada prijeti zatvorska kazna zbog pronevjere općinskih sredstava. Tipičan predstavnik grčke političke klase. Uvijek izgledaju prilično “dobro” i uvijek govore “prave” stvari. Jedino je problem to što su zemlju odveli u bankrot - pojašnjava svoju političku filozofiju.

Na lokalnim izborima u 2010. podržala ga je stranka PASOK, iako Butaris nikada nije bio član te stranke. Prije njega Nova demokracija je vladala već desetljećima u Solunu. Njihova popularnost bila je velika bez obzira na to što se vodila istraga protiv gradonačelnika Vasilisa Papageorgopoulosa, kojeg se teretilo za pronevjeru oko 30 milijuna eura. Kada je Butaris preuzeo dužnost, grad je imao dugove od oko 100 milijuna eura. Već u prvoj godini mandata Butaris je proračunski deficit smanjio više od 30 posto, a za isti su postotak pali i rashodi.

- Ako sam ja izoliran slučaj, onda smo osuđeni na neuspjeh. Vjerujem da u Grčkoj ima još gradonačelnika koji rade sličan posao. Činjenica je da su naše elitne stranke na općinskim izborima 2010., tada već diskreditirane zbog ekonomske krize, i to s pravom, odlučile podržati kandidate za gradonačelnika poput mene, koji nisu stranački poslušnici i koji su pokazali određenu predanost i građansku odgovornost prema civilnom društvu. Gradonačelnik Giorgos Kaminis u Ateni ima slične osobine kao ja, a takvi su i drugi gradonačelnici iz manje poznatih grčkih gradova kao što su Ioanina, Iraklion, i Volos - kaže Butaris.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:11