POKVARENI INSPEKTORI

ISTINA O AKCIJI FAVELA Policija: 'Kako smo dvije godine pratili narko dilere, a ulovili svoje kolege'

Korumpirani policajci dojavljivali su kriminalcima o zasjedama i prodavali drogu. Četvorica su uhićena
 Tea Cimaš/CROPIX

Jel’ ti dosta? upitao je Amir Jusufović Đuzi, 42-godišnji inspektor Odjela za droge Policijske uprave istarske, pulskog dilera Andreja Butkovića (36). U ruci je držao jušnu žlicu dupkom punu kokaina koji je izvukao iz kartonske kutije u kojoj je droga bila pakirana u najlonskoj vrećici. Oko 70 grama, po slobodnoj procjeni, našlo se u žlici, slična mjerica kao i kod šećera u prahu kada se peku kolači. Diler je znalački zagrabio prstom i premazao desni.

Sastanak u polju

Bio je ožujak 2010., kasna zima, kasno navečer. Hladno i vedro, bez oblaka na nebu. Jusufović i Butković stajali su u zapuštenom polju blizu mjesta Palion u općini Barban. Daleko od ulične rasvjete vladao je mrtvi mrak. U daljini se čulo zavijanje seoskih pasa. Jedino svjetlo pružao je Jusufovićev policijski flashlite čiji se snop prostirao nekoliko desetaka metara u daljinu. Među kamenjem suhozida koji je prikrivala mahovina policajac je iskopao ruksak s kokainom, vagom, žlicom i bilježnicom.

Jusufović je, formalno, radio na istrazi koju mu je naložio Županijski sud u Puli. Prikupljao je dokaze po nalogu Županijskog suda u Puli protiv istarskog dilera D. M. kojeg je i prisluškivao i pratio. Saznao je da za D. M. heroin dila M. L. i došao na ideju. Zatražio je Andreja Butkovića, dobro upućenog u situaciju na pulskom narkotržištu, da sazna gdje M. L. skriva drogu. Korist je trebala biti obostrana.

Jusufovićevo pitanje s početka teksta upućeno Butkoviću bilo je retoričko. Butkoviću, naravno, nije bilo dosta jer je ostatak kokaina trebao biti plijen “uspješne” policijske istrage i inkriminirajući dokaz protiv drugog dilera s kojim će policajac pokazati da je dobro odradio svoj posao. Obojica su to znali i grohotom se nasmijali.

Prošetali su 500 metara dalje, prema Manjadvorcima, do drugog skrovišta. Tamo je policajac iskopao četiri paketa heroina.

“Kolika bi, otprilike, bila cijena za ovo?” pitao je dilera.

“Pa čuj, jedan paketić je oko 8000...”

“Okej, evo ti sva četiri za 20.000 eura”, rekao mu je Jusufović i predao drogu. “Može, riješit ćemo to čim ga utopim.” Poduzetni diler platio mu je nakon mjesec dana.

Amir Jusufović i Andrej Butković upoznali su se 2009. godine. Formalno, bili su na suprotnim stranama zakona, ali bez problema su našli zajednički jezik. Butković je bio ambiciozni trgovac ilegalnim supstancama koji je, krenuvši od samoga dna, marljivo gradio svoju narkopiramidu nastojeći dilati na veliko, a Jusufović već iskusni inspektor Odjela za droge, također zvijezda u usponu kojoj se smiješila solidna karijera. Onaj koji bi ljude poput Butkovića trebao goniti.

Međutim, pao je dogovor težak 30.000 eura. Toliko je, nakon što se sve zbrojilo, Andrej Butković platio Amiru Jusufoviću vrijedne informacije o policijskim istragama i pravosudnim procesima koje mu je inspektor “dilao” sve do Butkovićeva uhićenja 17. prosinca prošle godine u sklopu USKOK-ove akcije kodnog imena “Favela”.

Cijelo to vrijeme Jusufović je Butkoviću pomagao praktički pred nosom svojih kolega pa je poduzetni diler uvijek bio korak ispred policije.

“Nemoj ići”, rekao je Jusufović Butkoviću 12. prosinca 2009. godine.

Primopredaja heroina

Bio je to važan dan i za jednog i za drugog. Policajac je po nalogu Županijskog suda istraživao već spominjanog D. M., ali u tome nije bio sam. Policija je, naime, znala da će u garaži u mjestu Vadreš doći do primopredaje veće količine heroina te da bi drogu trebao preuzeti upravo Andrej Butković.

Diler je sjeo na motor i otišao do D. M. po 200 grama heroina kada ga je nazvao Jusufović. “Ne idi, policijska postupanja su u tijeku...” Poslije ga je opet zvao. Rekao mu je da sada preuzme drogu te da će se čuti kasnije. “Mogli su te uhititi i završio bi u zatvoru”, rekao mu je policajac kada su se našli. Tu intervenciju naplatio mu je 500 eura.

O dogovoru Jusufovića i Butkovića toga dana sve je znao Sebastijan Ivančić Sebi, 41-godišnji Jusufovićev kolega iz Odjela za droge. Prema Jusufovićevim instrukcijama, umjesto da upadne u garažu u Vadrešu i uhiti aktere primopredaje, mirno je promatrao kako D. M. predaje Butkoviću drogu. Njega je, pak, s Butkovićevih 500 eura isplatio Jusufović.

Početak je veljače 2013. godine. Iz Policijske uprave zagrebačke pulskoj policiji stiže nalog za uhićenje, pretragu stana i automobila Andreja Butkovića, kao i Massima Moratta, etabliranog kriminalca koji je već bio poznat po sudjelovanju u oružanim obračunima istarske mafije, a na jednom je suđenju kao zaštićeni svjedok nastupao pod prilično originalnim imenom Zoltan Varga. No, Jusufović je brz i obavještava Butkovića kodiranim SMS-om. Andrej sjeda u automobil i bježi preko graničnog prijelaza Kaštel - Dragonja. Pretraga nije realizirana. Policajac mu poslije javlja: “Možeš se vratiti, nećeš biti uhićen”. Za to dobiva honorar od 2500 eura. Massimo, pak, nije imao sreće kao Butković. Završio je u zatvoru zbog dilanja, a snimljeni telefonski razgovori otkrili su da se znao tužiti kako mu dileri koji mu prodaju heroin tu i tamo umjesto droge podvaljuju brašno.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:32