AMERIKA PROTIV RUŠENJA ZAKONA KOJIM JE OPTUŽEN SANADER

‘Iznenadila bi nas promjena ZKP-a: I mi ispitujemo osumnjičenike bez odvjetnika'

Borba protiv korupcije SAD-u je najvažnija, važnija čak i od sigurnosnog partnerstva, kaže veleposlanik SAD-a Foley
 Dugi/CROPIX

Američki veleposlanik James Foley jučer je nakon predavanja na Hrvatskom vojnom učilištu prokomentirao mogućnost ukidanja dijela Zakona o kaznenom postupku i što bi to značilo za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

- Zakon o kaznenom postupku dao je tužiteljima nove alate u borbi protiv korupcije i nije slučajno da je ta borba baš tada poletjela poput rakete - rekao je veleposlanik odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista. Prethodno duboko udahnuvši, na pitanje o mogućoj promjeni ZKP-a Foley je jasno kazao kako je to stvar Ustavnog suda te da Ustavni sud ima pravo odlučiti koji su zakoni u skladu s Ustavom.

Velika pomoć

No, sasvim je jasno poručio “da je za Sjedinjene Države borba protiv korupcije najvažnija”. To je posebno naglasio tvrdnjom kako je suradnja u borbi protiv korupcije za Sjedinjene Države čak i važnija od sigurnosnog partnerstva s Hrvatskom! Podsjetio je na dugogodišnje partnerstvo SAD-a i Hrvatske u borbi protiv korupcije i pomoć sucima, policiji i tužiteljima da se izgradi vladavina prava i razviju alati za borbu protiv korupcije.

Ukidanje presuda

Prema njegovim riječima, novi ZKP tužiteljima je omogućio dva alata “koja su se stvarno dokazala kritičnima u borbi s korupcijom, mijenjanju ravnoteže moći, ako želite, između kriminalaca i zakona”.

Foley naglašava da jedan od tih alata omogućava davanje djelomičnog imuniteta osumnjičenicima, a drugi je mogućnost da se osumnjičenike ispituje u istražnoj fazi bez prisutnosti drugih osumnjičenika i njihovih odvjetnika.

- To je normalna praksa u mnogim europskim državama, ali i u SAD-u i bilo bi jako iznenađujuće kada bi se te odredbe ukinule. Ali, naravno, očekujemo da će sud izvršiti svoju dužnost i tražiti načine kako da očuva i interese društva u borbi s korupcijom i prava branjenika - bio je jasan Foley. Kako bi naglasio partnerstvo Hrvatske i SAD-a, Foley je kazao da s Hrvatskom planiraju osnivati centre za obuku policije i tužitelja iz zemalja regije, iste onakve kakve su napravili s Hrvatskom vojskom.

Ove jasne i javne poruke američkoga veleposlanika vrhunac su nezadovoljstva koje već danima kola među diplomatima u Hrvatskoj zbog najave da bi Ustavni sud mogao ukinuti dijelove Zakona o kaznenom postupku, čime bi se faktički zaustavila borba protiv korupcije, suđenja za korupciju bila bi prekinuta, a već donesene presude ukinute.

Poruka iz Europe

Američka zabrinutost po tom pitanju je razumljiva i očekivana jer je SAD godinama pomagao Hrvatskoj u realizaciji kvalitetne borbe protiv korupcije. Državni odvjetnik Mladen Bajić odlazio je u SAD gdje se susretao s najvišim dužnosnicima ministarstva pravosuđa i dogovarao suradnju upravo na predmetima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Posljednji je posjet bio u veljači ove godine kad se Bajić susreo s glavnim tužiteljem SAD-a Ericom Holderom i dogovorio suradnju upravo u borbi protiv korupcije. Odlukom Ustavnog suda dugogodišnja bitka i angažman SAD-a time bi pao u vodu. Veleposlanik Foley izrekao je jasan stav o ovom slučaju samo dan nakon što je iz Europske komisije stigla poruka da bi dovođenje ZKP-a u pitanje u Bruxellesu doživjeli kao jasan znak da je Hrvatska odustala od borbe protv korupcije i da, ako se to dogodi, Hrvatska nema što tražiti u EU.

Kršenje ljudskih prava?

Štoviše, pojedini diplomati u Hrvatskoj smatraju da bi ukidanje dijelova ZKP-a bio puzajući državni udar.

Novi ZKP donesen je prije dvije i pol godine, a Odvjetnička je komora odmah podnijela prijedlog ocjene ustavnosti zakona. Oni tvrde da zakon daje prevelike ovlasti tužiteljima i USKOK-u. ZKP, primjerice, propisuje da osumnjičeni ne zna da je istraga protiv njega pokrenuta, tužitelj sam ispituje svjedoke i blokira imovinu, može od suda zatražiti prisluškivanje, obrani ne daje uvid u spis sve dok ne ispita osumnjičenog itd.

Odvjetnici tvrde da je tim zakonom uzdrmano osnovno ljudsko pravo svake osobe na pošteno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 07:28