NEZADOVOLJNI VOZAČI

‘DA, PLAĆA JE 7500 KUNA, ALI KASNI 5 DANA. IDEMO U ŠTRAJK!’ ZET-ovci u nedjelju zaustavljaju tramvaje

Velika su prava ZET-ovaca: uz razne dodatke imaju i popuste na sve, pa i na kupaće gaćice!

Dobro jutro, pet dana kasnite s isplatom plaće. Hoće li je uopće biti? - pitaju predstavnici radnika ZET-a.

- Možda - dobili su odgovor iz Uprave.

- Dobro onda, idemo u štrajk - odgovorili su sindikati.

Ovako je otprilike izgledao razgovor u poslovnoj zgradi ZET-a na zagrebačkoj Remizi, zbog kojeg su sindikati doslovno poludjeli i odlučili se na štrajk. Bit će organiziran 19. svibnja, u nedjelju, na dan lokalnih izbora, i trajat će kratko - od 3.50 do 6 sati ujutro. Ne žele da ih se proziva da ih je angažirala neka politička opcija.

BUNT DRŽAVNIH TVRTKI Štrajkat će i kontrolori leta: Ljeti znaju dobiti plaću 60.500 kn!

Točni razlozi štrajka su sljedeći: unazad dvije godine ZET-ovcima sustavno plaće kasne dan, dva, tri ili pet.

Prema kolektivnom ugovoru, plaća za travanj im je trebala biti isplaćena 10. svibnja. No plaće, žale se ZET-ovci, još nema. Kao ni regresa i jubilarnih nagrada koje su trebale biti isplaćene još lani. A to oni ne mogu tolerirati.

- Neka nam objasne zašto nema plaće, pa ćemo tolerirati kašnjenje. Želimo da nas poštuju uvijek, a ne samo onda kada smanjujemo naša prava. Želimo da nas poštuju i onda kada tražimo odgovore na pitanja koja su vezana za poslovanje. Želimo normalan dijalog s Upravom, svoja prava i ništa više - kaže Ante Jelić, predstavnik sindikata ZET-a.

U pismu koje su poslali gradonačelniku Bandiću otišli su dalje: Uprava je kriva za sve, doveli su nas na rub egzistencije, kažu sindikalci.

Zaboravili su, čini se, da vozači ZET-a uživaju neobična prava i privilegije kakve ima malo koji radnik u zemlji. Primjerice, postoji odredba u dodatku kolektivnog ugovora koja se zove sistem samoposluge.

To znači da svaki vozač koji samostalno otvara vrata i prodaje vozne karte, dobiva dodatak na plaću od 10 posto! ZET samo na ove dodatke izdvaja 15 milijuna kuna na godinu. Osim toga, vozač od svake prodane karte dobiva i proviziju od 20 posto. Svi vozači ZET-a na tome zarađuju oko 2,5 milijuna kuna na godinu. No tu povlasticama nije kraj. Oni koji voze “zglobne” tramvaje i autobuse, dakle gotovo svi, imaju pravo na dodatnih šest posto na plaću. To ne spada u sistem samoposluge i pripisuje se otežanim uvjetima rada. Takav zglobni tramvaj jučer je vozio i Josip. Ima 16 godina staža u ZET-u i svim je srcem za štrajk. Ljuti se kada ga se pita za razne dodatke jer, ističe, kao i ostali njegovi kolege s kojima smo razgovarali, svoj mukotrpan posao obavlja pošteno i do kraja.

- Da nema dodataka, imao bih plaću 3500 kuna. Je li to normalno? Jel’ normalno da Uprava sebi ne skida ništa, a radnici se moraju odreći prava. Briga njih što meni plaća ne sjeda na vrijeme i što mi idu kamate na kredit - kaže.

Jedan je od 1967 vozača autobusa i tramvaja, koliko ih ima u Zagrebu, a prosječna im je plaća s ovim dodacima 7500 kuna, što je i dalje znatno iznad prosječne plaće u Zagrebu.

Osim ovih prava, svaki vozač uživa u svemu onome što i svaki radnik Holdinga. Imaju pravo i na jubilarnu nagradu: za 20 godina vjernosti radnik dobiva 13.000 kuna, za 30 godina 20.000 kuna, a za 40 - 25.000 kuna. Jednu od takvih nagrada dobio je i kondukter Simo Ilić.

U ZET-u je 28 godina, a za svakih pet godina radnog staža dobio je jubilarku.

- Da, isplatili su mi je. Trebao sam je dobiti prije dvije godine, a dobio sam je lani i to u dvije rate. Zanima me je li si i u Upravi tako isplaćuju. Rade štetu samim time što puštaju vodu i koriste toaletni papir. Zašto nisu smislili naplatu karte po zonama, a ne da karta za dvije stanice košta 10 kuna. Umjesto da se bave time, oni kresaju naša prava - ljutit je Simo.

Nadalje, radnici imaju pravo na dnevne stanke, odmore nakon uzastopna dva radna dana, više od 30 dana godišnjeg odmora, plaćene dopuste za školovanje, dodatak na plaću od 0,5 posto svake godine... Da sve bude zanimljivije, za ZET-ovce su se dodatno pobrinuli sindikati.

Tako i danas na Remizi djelatnici preko sindikata mogu kupovati tehničku robu s popustima do 25 posto, jednostavno podizati kredite do 30.000 kuna, nabavljati školske knjige i udžbenike... Članovi ZET-ovih sindikata mogu jeftinije pohađati autoškole, nabavljati kožnu galanteriju, i jeftino se odmarati u Tuheljskim toplicama, gdje čak imaju popust na kupaće gaće.

- Mislite li da su vam prava prevelika i da bi ih zbog situacije u ZET-u, ali i u cijeloj državi, trebali smanjiti? - pitamo Jelića.

- Gledajte, mi smo Upravi ponudili kresanje radničkih prava za 150 milijuna kuna. Oni su to odbili. Nudili smo da za regres i božićnicu isplate ukupno 2500 kuna. Nisu pristali. Onda su ih radnici tužili i sada samo za regres plaćaju 2800 kuna. Nabavili su zimske cipele za zaposlenike i svaki par platili 630 kuna. Pa tko je tu lud ako se zna da one u maloprodaji koštaju triput manje - kaže Jelić.

- Idete u štrajk jer vam plaća kasni pet dana, a neki radnici nisu dobili plaću mjesecima - konstatiramo.

- Žao mi je tih ljudi i to je velika nepravda. No zar bi svi trebali raditi bez plaće? Borimo se za radnička prava koja nam pripadaju - istaknuo je Jelić.

Uprava: Štrajk nema temelja, isplate plaća idu po zakonu

Razlozi najave štrajka su neutemljeni jer se u posljednjih godinu dana plaća isplaćuje od 10. do 15. u mjesecu, što je u skladu sa Zakonom - stav je Uprave Holdinga. Jubilarne nagrade i visina regresa, dodaju, bile su predmet intenzivnih pregovora sa sindikatima, a budući da dogovor nije postignut, Uprava je odlučila isplatiti nagrade u četiri obroka. Preostala je još samo jedna isplata, koja će biti u sljedećih 10 dana.

- Nažalost, moramo ustvrditi da se ovdje radi o političkoj manipulaciji dijela sindikalnog čelništva pod krinkom zaštite radničkih prava, a što je očigledno s obzirom na to da je štrajk najavljen na dan izbora - kažu u Holdingu. Neslužbeno se može čuti i da bi štrajk bio nezakonit, a o tome će mišljenje dati i pravna služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:50