SUĐENJE STRAUSS-KAHNU

‘BIO JE KRALJ ORGIJA, A IMAO JE I ŠIFRE ZA DJEVOJKE. NAZIVAO BI IH POKLONIMA’ Bivši šef MMF-a optužen za teško svodništvo

Raskalašene i čak, tvrde neki svjedoci, brutalne zabave prilagođavale su se osobnom rasporedu Strauss-Kahna

Premda je tužiteljstvo nedavno zatražilo obustavu postupka u kojem se bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna tereti za svodništvo, suci suda u Lilleu koji vodi slučaj ipak su odlučni u namjeri da kontroverznog bivšeg francuskog političara izvedu pred sud. Tako će se DSK na suđenju koje bi moglo krenuti početkom iduće godine morati očitovati o optužbama koje ga terete za “udruženo teško svodništvo” zajedno s još 12 ljudi.

Prema detaljima iz istrage, koje je ovih dana objavio francuski dnevni list Le Figaro, Dominique Strauss-Kahn bio je “kralj raskalašenih zabava”, ali i glavni inicijator i organizator takvih druženja.

Šifre za djevojke

DSK otpočetka izbijanja skandala u javnost nije negirao da je vrlo često posjećivao takve zabave, priznao je da je istodobno imao odnose i sa šest djevojaka, no tvrdio je kako je mislio da su djevojke svojevoljno bez naknade pristale sudjelovati u svingerskim zabavama. Istražitelji sada vjeruju kako postoji dovoljno dokaza koji pobijaju tezu DSK-ove obrane da se radilo samo o uživanjima na svingerskim zabavama, nikako zabavama s prostitutkama.

Istražitelji će na suđenju kao jedan od glavnih dokaza podastrijeti i tekstualne poruke koje je razmjenjivao s ostalim osumnjičenima, što potvrđuje njegovu ulogu kao jednog od organizatora. Također, postoje dokazi prema kojima je upravo radi mogućeg prisluškivanja telefonskih razgovora djevojke u komunikaciji s ostalim osumnjičenicima nazivao “poklonima”, “materijalom”, “pratećom delegacijom” ili jednostavno “prijateljicama”, što je također jedan od bitnih dokaza da je DSK vrlo dobro znao da se ne radi o svingerima, nego o prostitutkama.

DSK-ovi zahtjevi

Jedna od prostitutki koja je sudjelovala u zabavama u organizaciji DSK-ova tima tvrdi kako se ne smije ignorirati činjenica da su sve one bile plaćene i pozvane iz samo jednog razloga, nikako radi zadovoljstva, “pogotovo s obzirom na godine i izgled organizatora”.

Iako se za dovođenje prostituki izravno sumnjiči poduzetnik Fabrice Paszkowski, koji je također obuhvaćen istragom, suci pretpostavljaju da imaju dovoljno dokaza da su u pozadini bili DSK-ovi zahtjevi. “Takve zabave nisu se organizirale bez njega. Uvijek se prevenstveno pazilo gdje trentuno boravi; u Lilleu, Parizu ili Washingtonu, pazilo se i na njegov osobni raspored”, navodi novinar Le Figaroa nakon uvida u spis od gotovo 7000 stranica.

U svojim je kasnijim intervjuima DSK svoju ulogu na takvim zabavama, koje su se održavale u luksuznim hotelima u Lilleu i Parizu te Washingtonu, pokušao relativizirati tvrdeći da su takve orgije normalna pojava, posebno pariškoga visokog društva.

Spis otkriva i detalje raskalašenih i nerijetko vrlo brutalnih zabava. Jedna od svjedokinja sudionica zabave tvrdi da su bile daleko od onoga što se podrazumijeva pod normalnim seksualnim odnosima. Više se radilo o “divljanju i potpunom kaosu na naslaganim madracima”.

Ukratko divlje, raskalašene sekusalne zabave održavale su se, prema glavnoj tezi istražnih sudaca, po nalogu Strauss-Kahna, zbog njega i prilagođavajući se isključivo njegovu rasporedu.

18 mjeseci na sudu

Bude li DSK u ovom slučaju i optužen, mogao bi odležati do deset godina u zatvoru uz kaznu od milijun i pol eura.

Inače, ovo je samo posljednji slučaj koji bivšeg direktora MMF-a suočava s optužbama za teške seksualne prekršaje. Detalji njegova razvratna ponašanja počeli su se objavljivati nakon što ga je u svibnju 2011. sobarica luksuznog hotela na Manhattanu optužila za silovanje. Slučaj se, u jednoj od najeksponiranijih američko-francuskih pravosudnih saga u povijesti, 18 mjeseci povlačio po sudu, nakon čega je dogovorena izvansudska nagodba prema kojoj je DSK u zamjenu za šutnju sobarici isplatio višemilijunski iznos.

I neke druge ključne svjedokinje u međuvremenu su najprije prijavile, a kasnije povukle svoje iskaze o silovanju. Jedna od optužbi zbog silovanja iz 2003. pala je u zastaru, a iskaz o jednom drugom silovanju u hotelu u Washingtonu, u kojem se DSK također pojavljuje kao glavni protagonist, pao je u vodu jer je jedna od dviju ključnih svjedokinja povukla iskaz, dok druga silovanje nije niti prijavila.

Skrivao ovisnost

Iako su, prema svemu sudeći, njegovi prijatelji i bliski suradnici bili upoznati s detaljima raskalašenog života koji je vodio sam, ali i zajedno sa sad već bivšom suprugom, novinarkom Anne Sinclair, DSK je od javnosti uspješno skrivao ovisnost o seksu i svingerskim zabavama. No, afere koje su se od svibnja 2011. nizale jedna za drugom stajale su ga ne samo čelne funkcije u MMF-u nego i braka, ali i toliko priželjkivane funkcije francuskog predsjednika, budući da se kao naizgledniji socijalistički kandidat na prošlim izborima trebao suprotstaviti Sarkozyju.

Gradi si novu karijeru, ali ne političku

Dominique Strauss-Kahn izjavio je u nedavnom intervjuu za jednu rusku TV postaju kako je politika za njega prošlost i da će se baviti savjetovanjem. “Radim kao savjetnik mnogih vlada i kompanija u mnogim zemljama, u svim dijelovima svijeta”, rekao je. DSK je u srpnju imenovan članom nadzornog odbora financijskih ustanova u kojima većinu vlasničkog udjela imaju ruske državne tvrtke: Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) i Ruska banka za regionalni razvoj (BRDR), koju kontrolira naftna tvrtka Rosneft. Pojavile su se i informacije prema kojima bi DSK uskoro mogao postati i jedan od ekonomskih savjetnika srbijanske vlade, no tu informaciju DSK zasad nije potvrdio. ( D. Mihalić-Đurica)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:43