ODGOVORILA PREMIJERU

Zviždačica Đerek: ‘Nisam dio nikakve harange. Podmeće mi se sa svih strana jer sam rekla istinu‘

‘Iza mene ne stoji nikakva interesna grupacija nego samo snažna volja da ukažem kakve malverzacije‘, ističe Đerek

Maja Đerek dolazi na ročište na Općinski kazneni sud u Zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix

Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina i zviždačica koja je iznijela niz informacija o radu bivše tvrtke, optužena je jučer od strane premjera Andreja Plenkovića da je dio 'harange' koju Zoran Milanović pokreće protiv njegovog predstojnika Ureda, Zvonimira Frke-Petešića.

Na Plenkovićeve optužbe reagirala je komentiravši kako nema veze s politikom nego da je dobila otkaz jer je željela ukazati na malverzacije u državnoj tvrtki.

- Nikada u životu nisam bila članica niti jedne stranke, i to se može lako provjeriti. Niti jedan posao nisam dobila preko politike i bez potrebnih referenci, i to se može provjeriti. Iza mene ne stoji nikakva interesna grupacija nego samo snažna volja da ukažem kakve malverzacije i pogodovanja se događaju u državnoj tvrtki Državne nekretnine, da ukažem kakve metode su moji nadređeni koristili kada sam htjela raditi po zakonu i u interesu RH te u konačnici na kakav način su me odlučili eliminirati iz tvrtke kada se nisam dala ucijeniti radnim mjestom od strane gđe. Renate Sabo. Podsjećam da sam radila u skladu sa zakonom i u interesu RH, da sam koristila sva raspoloživa sredstva da upozorim nadležne unutar sustava i svejedno sam dobila otkaz, pod krinkom mojeg skrivljenog ponašanja - istaknula je Đerek, pa napomenula da se istraga pokrenula tek kad je sve dospjelo u javnost.

- Nakon toga sam gotovo godinu i pol dana čekala da me nadležne institucije zaštite od odmazde odgovornih - nadležno ministarstvo, sud i drugi. Ništa nije poduzeto od strane državnih institucija da me se zaštiti - samo ignoriranje i šutnja.

- Na radnom sporu koji sam pokrenula protiv Državnih nekretnina bez ikakvog stvarnog razloga se rasprave zatvaraju za javnost i to na izričiti zahtjev Državnih nekretnina (ustvari gđe. Sabo). Podsjetit ću da je USKOK pokrenuo istragu tek nakon mojeg medijskog istupa, a za drugu kaznenu prijavu koju sam podnijela prije više od 6 mjeseci zbog krivotvorenja službenog dokumenta od strane gđe. Renate Sabo i g. Hrvoja Ćosića - još ništa nije poduzeto od strane pravosudnih institucija - kazala je pa dodala kako joj se sada podmeće sa svih strana.

- Umjesto da se konačno ispita i sankcionira odgovorne ja od istih dobivam prijetnje tužbama za klevetu, ponude za poligrafsko testiranje, aktiviraju se stranački trolovi na internetu u svrhu blaćenja i iznošenja lako provjerljivih neistina, konstruiraju se podmetanja oko mojih sudjelovanja na natječajima za posao. Sve iz samo jednog razloga - zato što sam iznijela u javnost istinu i ono čemu sam svjedočila te potkrijepila svoje navode dokumentima. Ovdje se ne radi o harangi na bilo koga nego o želji da se ispravi nepravda - zaključila je Đerek pa se zahvalila na ogromnoj podršci ljudima iz cijele Hrvatske koji žele i zaslužuju bolje.

Podsjetimo, Plenković je u srijedu kazao kako je Frka-Petešić 'čovjek je iz dijaspore koji nema u Zagrebu nekretninu i da je jedino gdje ima nekretninu obiteljska kuća u Salima na Dugom otoku'.

'Gdje će onda čovjek drugo, nego na svoju djedovinu? Tu nema nikakvog prekršaja. To ne da nije prekršaj, ne da nije kazneno djelo, nego je sve po zakonu. On je Hrvat, Hrvat iz dijaspore. Ovo je samo haranga i laži. Za njega nema prekršaja. To gdje je on prijavljen uopće nije bitno za to što je on dobio stan. Bitno je samo transformativni trenutak kada od službenika postaje predstojnik ureda čime dobiva pravo na to što ima sada', rekao je Plenković pa kazao kako mu je za Maju Đerek ministar obrane Mario Banožić rekao da ju je vidio tek jednom u životu i da kako s tog sastanka postoji zapisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:06