DAME U BIJELOM - MODNI SUD JUTARNJEG

ZVIJEZDA VEČERI ŽENA PREMIJERA. VESNA PUSIĆ DOBRA UZ PRIGOVOR, KOSOR ODLIČNA Žene iz visoke politike izvukle najbolje iz ormara

Nedjeljnja svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije bila samo važan ekonomsko-politički već i modni događaj. Uzvanici su morali poštivati protokol, a u njemu je stajalo kako se od muškaraca očekuje da se pojave u svečanim odijelima, a za žene dress code bila je koktel-haljina.

Naše političarke, prva dama i premijerova supruga ozbiljno su shvatile protokol te su se potrudile izvući ono najbolje iz ormara. Kao i uvijek, neke su uspjele, no neke su ipak promašile pri odabiru. Upitali smo modnog savjetnika Boruta Mihalića da nam ocijeni modne stilove ženskog dijela uzvanika u najsvečanijoj noći u Hrvatskoj.

Definitivno se najviše pričalo o Vesni Pusić, ministrici vanjskih i europskih poslova, koja nije poznata kao modno osviještena osoba, no tijekom večeri svi su hvalili njezin odabir. Mihalić smatra da je, nažalost, ministrica ipak pogriješila u nekoliko segmenata.

- Haljina je prije svega trebala imati nekakvo pokrivalo za ruke - raskopčani bolero u boji haljine, mala fina vestica s malo svile ili od merceriziranog pamuka, kratki sako, ili nešto slično - smatra Mihalić.

Također, napominje da je dodatni problem i prevelik izrez oko ruku i na prsima.

- Naramenice su zbog toga imale tendenciju spuštanja i otkrivanja crnog grudnjaka, što nije na zadatku večeri o kojoj pričamo - navodi Mihalić, no ističe da je Vesna Pusić ipak pogodila boju haljine.

- Kolorit haljine je decentan i nenametljiv te je odabir nakita bio pun pogodak. Govorimo o moćnoj ogrlici s karakterom - kaže Mihalić i dodaje: - Zašto nije postojao neki asistent/stilist koji bi o odijevanju, kao i sitnim, ali važnim detaljima vezano za Vesnu Pusić mogao voditi brigu za jedan od najvažnijih dana u njenoj karijeri?

Ipak, Mihalić je pohvalio njezinu nedjeljnu dnevnu varijantu.

- Neutralni tonovi slonove kosti i bijele kave bili su lijep početak uvoda u proslavu. Decentna biserna ogrlica, usuglašene čarape i cipele. Ipak, kosa je trebala biti puštena i neopterećena formom, ovako podignuta odskače od ove odjevne kombinacije - kaže modni savjetnik.

Što se tiče kombinacije prve dame Tatjane Josipović, nema se previše što pridodati jer se predsjednikova supruga gotovo uvijek odjene u skladu s protokolom te prati klasične krojeve s kojima ne može pogriješiti.

- Izabrala je nepogrešivu, potpuno sigurnu klasiku. Finu tamnoplavu haljinu ukrašenu decentnim naborima, koji ne obgrljuju, konfrontirala je sakoiću visokog sjaja, te sve to spojila s modnim detaljima u istom tonu - tamoplave cipele i torbica. Uz igranje na sigurnu kartu, bio je i nakit - biserna ogrlica, narukvice i naušnica - navodi Mihalić. Da je postojao modni sud te večeri, Sanja Musić Milanović definitivno bi bila pobjednica. Uvijek elegantna, u ovoj je svečanoj prigodi dodatno zasjala uz jednostavni kroj i dobar izbor detalja.

- Iako je odabrala pomalo atipičnu bijelu boju za ovakvo svečano događanje, Sanja Musić Milanović zasigurno je bila zvijezda večeri. Rukavi u obliku zvončića, kao i kroj same haljine naglašavali su njenu lijepu figuru. Haljinu je sparila s crvenim cipelama na petu te crvenim ružem. Općenito retrofrizura (velne) i make up odavali su dojam o fatalnoj ženi koju ne možete ne primijetiti - smatra Mihalić. Iako je bivša premijerka Jadranka Kosor izabrala istu boju kao Sanja Musić Milanović, ne može se reći da je zadatak jednako dobro odradila.

- Poznata po svojoj ljubavi prema bijeloj boji, i Kosor ju je konfrontirala s crvenim.

No, ovaj put i srebrnim, u vidu moćne ogrlice od koralja sa srebrnim ‘botunima’, srebrnim tankim remenčićem koji daje bolju siluetu i s veselom cvjetnom crvenom torbicom, no krivim cipelama - kaže Mihalić te se pita zašto i cipele nisu bile crvene. Na velikoj svečanosti pojavile su se i ministrica Milanka Opačić, koja je za ovu prigodu izabrala crnu haljinu s čipkom i šljokicama.

Tamnu boju izabrala je i Dubravka Šuica te Jelena Pavić Vukičević, koja je na jednostavnu crnu haljinu ogrnula bež sako.

Bijelu boju izabrala je i Dijana Pleština, supruga pokojnog Ivice Račana, koja se ipak odlučila na dužu suknju s prorezom u sredini.

Sve su uzvanice praktički igrale na sigurno, ali u skladu s protokolom. Birale su ne boje - crnu i bijelu te tamnije nijanse poput sive i tamnoplave. Niti jedna nije htjela riskirati s upečatljivom bojom, iako su se neke od njih igrale jarkim detaljima. Iako je muški dio imao poprilično jednostavan zadatak, moramo pohvaliti premijera i predsjednika koji su uskladili boju kravata. Također, Milanovićeva je bila usklađena i sa supruginim detaljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:20