ULAZ KROZ SVEUČILIŠTE

Žužul se vraća kao savjetnik ministra?

Bivši ministar vanjskih poslova opet bi se mogao ušuljati na hrvatsku političku scenu. Žužul želi ući u Rektorski zbor koji djeluje i kao savjetodavno tijelo ministra prosvjete
 Ahmet Kalajdžić

ZAGREB - Kontroverzni ministar vanjskih poslova Miomir Žužul mogao bi se ponovno vratiti u politiku, i to kao savjetnik ministra obrazovanja Radovana Fuchsa u području visokog školstva.

Naime, Žužul je nedavno, kao osnivač i rektor privatnog sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovnik International Universityja (DIU), od Rektorskog zbora pismeno zatražio da ga zovu na sjednice tog tijela. U Rektorskom zboru trenutačno sjede samo rektori javnih sveučilišta.

Poslovnik jasan

Njihova je zakonska obveza, među ostalim, razmatrati problematiku rada i razvoja Sveučilišta i o tome donositi preporuke i mišljenja, odnosno djeluju i kao savjetodavno tijelo ministra. Zahtjev Žužulova privatnog sveučilišta zatekao je članove Rektorskoga zbora, ali i nadležne u Ministarstvu koji kažu da će to pitanje riješiti novim zakonom.

- Nismo sigurni kako postupiti. Pisali smo Ministarstvu i tražili njihovo tumačenje - rekao je predsjednik Rektorskog zbora, splitski rektor prof. dr. Ivan Pavić. Ni u zakonu ni u poslovniku o radu Rektorskog zbora nije predviđena ta mogućnost. Dapače, Poslovnik je jasno propisao da Rektorski zbor čine samo rektori javnih sveučilišta.

- Kada su se donosila ta pravila, nije se očekivalo da će biti i privatnih sveučilišta - rekao je rektor Pavić. Miomir Žužul tvrdi, pak, kako se iza zahtjeva ne kriju osobni interesi.

Uredi u Pakistanu

- Sutra će isti zahtjev uputiti Hrvatsko katoličko sveučilište, ili neko treće. Na njima je da donesu principijelnu odluku - istaknuo je Žužul.

Žužulovo sveučilište s radom je počelo ove jeseni, a imaju svega 22 brucoša, uglavnom iz Hrvatske. Godišnja školarina stoji 7000 eura. Prema podacima sa službene web stranice, sveučilište ima svoje urede i u Pakistanu i Bangladešu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:08