INZISTIRA NA ODGOVORU

Župan Kolar ponovno pita tko je promijenio odluku o preraspodjeli vatrogasnih vozila

Željko Kolar
 Željko Puhovski / CROPIX

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ponovno je u četvrtak od ministra unutarnjih poslova zatražio da objasni tko je u njegovu ministarstvu ili Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici promijenio odluku županijske Vatrogasne zajednice o preraspodjeli četiri nova vatrogasna vozila koja bi trebala stići u tu županiju.

Na konferenciji za novinare u Krapini župan Kolar (SDP) najavio je da će inzistirati na odgovoru i neće stati dok od ministra ne dobije obrazloženje.

Prošli je tjedan između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice te četiri DVD-a iz Krapinsko-zagorske županije potpisana suradnja o nabavi novih vozila za DVD u Zlataru te u općinama Konjščini, Đurmancu i Krapini. Nakon toga ovog je tjedna dopisom reagirao krapinsko-zagorski župan, koji je od ministra Davora Božinovića zatražio objašnjenje tko je promijenio odluku županijske Vatrogasne zajednice prema kojoj su ta četiri vozila trebala stići u javne vatrogasne postrojbe u Zaboku i Krapini.

Kako je na konferenciji objasnio Kolar, vatrogasna cisterna i šumsko vatrogasno vozilo u JVP-u Krapina, a veliko i malo navalno vozilo u Javno-vatrogasnu zajednicu u Zaboku.

Nakon što je ministar u srijedu odgovorio županu Kolaru pitanjem zašto nije 2013. radio pritisak na Vladu, koju je vodio SDP-ov premijer, da već tada krenu u nabavu vozila preko EU fondova, Kolar je danas, nezadovoljan odgovorom, ponovio pitanje tko je i zašto promijenio odluku. Rekao je da će inzistirati na odgovoru i neće stati dok od ministra ne dobije obrazloženje.

"Prema jednom mediju, MUP odgovara da konačnu odluku donosi Hrvatska vatrogasna zajednica. Tko je taj ako nije glavni vatrogasni zapovjednik, ako predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice o tome ne zna ništa? Tko je taj? Je l' problem reći tko je to napravio? Prošli put sam bio ljut zbog toga što se nije poštovala struka, a danas sam tužan, razočaran jer sam mislio da ministar Božinović, o kojem imam visoko mišljenje, o jednom diplomatu, čovjeku s karijerom, neće podleći politici", rekao je Kolar.

"I dalje pozivam ministra da mi samo kaže tko je donio tu odluku i da mi pokaže obrazloženja. To ne bi trebao biti problem. I dalje mislim da je ovo odlična odluka Vlade i da u krajnjoj liniji vozila dolaze u županiju, no o tome mora odlučivati županija", zaključio je Kolar.

Osim obrazloženja zašto vozila idu u spomenuta četiri DVD-a, a ne u javne vatrogasne postrojbe u Krapini i Zaboku, Kolar traži da mu se objasni i zašto se nije poštovala struka. Na kraju, zaključio je, "do izmjene je došlo jer se uplela politika", a upravo zbog takvih stvari mladi odlaze iz Hrvatske jer gube povjerenje u institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:00