CRO DEMOSKOP

Zoranu Milanoviću rejting i dalje pada, HDZ u blagom rastu, najviše profitirao - Zdravko Marić!

Milanoviću su, po svemu sudeći, naštetili afera "daj 5", te ponašanje na NATO-ovu summitu.

Andrej Plenković i Zoran Milanović

 Josko Ponos/Cropix/Cropix

HDZ je s potporom od 27,3 posto i dalje uvjerljivo najpopularnija stranka te je u odnosu na prošli mjesec imao i blagi rast - pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO demoskop koje objavljuje RTL Televizija. Ti rezultati istraživanja pokazuju da HDZ-u i Vladi očito nije naštetio odlazak ministra financija Zdravka Marića. Vijest o njegovu odlasku iz Vlade pojavila se 5. srpnja, čime je obuhvaćena ovom anketom.

image

Zoran Milanović

Zeljko Puhovski/Cropix

Na drugom mjestu je SDP kojeg podupire 17,5 posto ispitanika, a i oni su u odnosu na mjesec prije također imali blagi rast. Na trećem mjestu s 11,6 posto potpore i dalje je politička platforma Možemo!, koja je zabilježila blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Manji pad imao je i četvrtoplasirani Most, kojeg sada podupire 8,4 posto ispitanika. Domovinski pokret našao se na petome mjestu s 5,5 posto, dok je blago porasla popularnost i Centru Ivice Puljka, koji sada ima potporu od 2,6 posto. Rezultati istraživanja pokazuju da HSS podupire 1,1 posto, a HNS 0,9 posto ispitanika.

Najpozitivniji političar, prema istraživanju, i dalje je predsjednik države Zoran Milanović, no rejting mu već nekoliko mjeseci zaredom pada. Sada je na 16,9 posto, dok je mjesec dana ranije imao potporu od 19,1 posto. Milanoviću su, po svemu sudeći, naštetili afera "daj 5", te ponašanje na NATO-ovu summitu.

image

Andrej Plenković

Tonci Plazibat/Cropix

Drugi na ljestvici je premijer Andrej Plenković kojemu je ovaj mjesec također pao rejting, ali manje nego Milanoviću. Plenković tako sada bilježi potporu od 15,8 posto.

image

Zdravko Marić

Davor Pongracic/Cropix

Na trećem mjestu našao se ministar financija na odlasku Zdravko Marić, koji je zabilježio veliki skok u popularnosti - ima čak 10,24 posto potpore. Zanimljivo je da je Mariću naglo skočila popularnost otkako je najavio da napušta Vladu. U lipnju je imao samo 3,4 posto potpore. Četvrti na ljestvici je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s potporom od 4,1 posto, a peta je Sandra Benčić, također iz platforme Možemo!, s 1,7 posto potpore. Šef SDP-a Peđa Grbin našao se tek na šestome mjestu s potporom od 1,4 posto.

Na ljestvici najnegativnijih političara i dalje vodi premijer Plenković, takvim ga smatra 27 posto ispitanih, što je nešto manje nego prošlog mjeseca kada je takav stav imalo 27,6 posto ispitanih. Iza njega je predsjednik Milanović s 23,2 posto (prošlog mjeseca 22,5 posto), a daleko iza njih, na trećem mjestu, je Milorad Pupovac s 2,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:19