INTERVJU ZA BLOOMBERG

Zoran Milanović: U HDZ-u traje bratoubilački rat, golemi sam optimist uoči izbora

Milanović je uvjeren da će Hrvatska - s ljudima koji vole marljivo raditi - uživati u privilegijima koje donosi EU

ZAGREB - Predsjednik socijaldemokrata Zoran Milanović u razgovoru s novinarkom Bloomberg Newsa Jasminom Kuzmanović (“Počašćen sam što mogu razgovarati s vama”, rekao je šef SDP-a u uvodu) govorio je o predizbornoj kampanji, gospodarskoj strategiji njegove stranke, o nedostacima i prednostima skorašnjeg ulaska u EU i borbi protiv korupcije.

Gospodine Milanoviću, vaša stranka trenutačno vodi u anketama. Izbori su raspisani za 4. prosinca. Kakvo je vaše mišljenje o tim anketama i koja je vaša strategija za dobivanje izbora?

- Ankete su samo naznaka unatoč tome što su ovih dana vrlo precizne. Mi smo u anketama vodili i prije četiri godine, iako ne tako uvjerljivo kao sada, tako da jedino mogu reći da sadašnje stanje odnosa u anketama kod nas kreira golemu količinu optimizma. Namjeravamo pobijediti. No, pričekajmo izbore i potrudimo se dotad dobro obaviti posao.

Bitka protiv korupcije

Natječete se protiv stranke koja je trenutačno usred intenzivnih antikorupcijskih napora. Bivši premijer i bivši zamjenik premijera su pod istragom zbog zloporabe vlasti. Mogu li se uopće izgubiti izbori u takvim okolnostima?

- Pa, sigurno je da sada tu imamo bratoubilački rat. Stranka po definiciji ne može i ne smije biti usred antikorupcijske borbe jer se onda pojavljuje pitanje tko je stvorio uvjete za tu korupciju i kako je do nje uopće došlo.

Ono, dakle, na što se mi obvezujemo hrvatskim glasačima, što obećavamo, nije borba protiv korupcije, i nadam se da ovo neće biti zloupotrijebljeno, nego platforma protiv korupcije, uklanjanje svih uvjeta i preduvjeta koji pogoduju korupciji i koji služe kao poticaj na nju. Korupcija će se uvijek na nekoj razini razmahati, uvijek će je donekle biti, ali najvažnije je postaviti se čvrsto od početka i na konkretnim primjerima pokazati svoju odlučnost. Ako počnete dobro i beskompromisno, korupcija ne može zaživjeti.

Pobijedite li, bit ćete premijer kad Hrvatska bude ulazila u Europsku Uniju - očekivani datum je 1. srpnja 2013. Koja su vaša očekivanja od toga?

- Vrlo visoka. Hrvatska, 28. članica EU, mala, s vrlo dobrim komparativnim i kompetitivnim prednostima, sa stanovništvom koje je odlučno marljivo raditi, podnijeti poneku žrtvu, ali i na kraju uživati u privilegijima od članstva u EU. Pouka iz naše povijesti je da smo bili otvoreni prema okružju, prema regiji, prema razmjeni ideja, prema ljudima, a to je sve upravo ono o čemu se radi i u EU. Dakle, uvijek kada smo bili otvoreni prema drugima, prosperirali smo. Premali smo da budemo u grču, da se zatvaramo u sebe, da ne pratimo suvremene trendove.

EU je velika prigoda i veliki izazov za Hrvatsku - ne smijemo izgubiti svoj identitet, mala smo nacija, ali i otvorena prema promjenama. To nas je, ponavljam, naučila i naša povijest - iz toga možemo samo prosperirati unatoč svim pogibeljima koje nam prijete, posebno na financijskom putu.

Borba za povjerenje

Hrvatska je jedna od posljednjih zemalja u regiji koje izlaze iz recesije. Koji je vaš konkretni program za jačanje gospodarstva, za pomoć oporavku zemlje?

- Pa, ova će kampanja biti jedan veliki tsunami dobrih namjera i velikih obećanja. Svatko će obećavati najbolje i svatko će se najboljem nadati, ali pritom treba pogledati što su ljudi koji će davati obećanja doista i napravili. Naše obećanje je da ćemo stabilizirati proračun jer više ne možemo živjeti kao što smo živjeli dosad. Mi zapravo nismo, nažalost, izašli iz recesije. Da biste mogli to konstatirati, trebate imati tri uzastopna pozitivna tromjesečja.

A mi tu još nismo stigli. Bio je zasad samo jedan takav kvartal, sa 0,8 posto rasta. To nije zadovoljavajuće. Posljednja smo zemlja u Europi koja je ukopana u recesiju. Ali moramo se nadati najboljem i raditi najbolje što možemo. A to znači nova radna mjesta i nove investicije. No, to će svatko reći.

Ključna je razlika u tome tko doista može napraviti razliku, tko može dovesti do promjena. A ovi izbori bit će, ponajprije i ponajviše, neovisno o svim programima, borba za povjerenje ljudi, borba za dobru vjeru, i oni koji uspiju ne prodavati priče ljudima, nego ih argmentirano uvjeriti da su upravo oni ti koji donose promjenu, ti će pobijediti. Vjerujem da ćemo to biti mi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:45