U 17 NA PANTOVČAKU

Zoran Milanović presicu najavio fotografijom: ‘Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda‘

Milanović se oglasio i na Facebooku napisavši kako će u 17 sati reći što misli o odluci

Miroslav Šeparović, Oleg Butković i Branko Bačić

 Zoran Milanović/Facebook/

Nakon što je ustavni sud donio odluku da Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti premijer, predsjednik je najavio konferenciju za medije koja će se održati danas u 17 sati na Pantovčaku.

Milanović se oglasio na Facebooku napisavši kako će u 17 sati reći što misli o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović.

Objavio je i fotografiju na kojoj se u opuštenoj atmosferi druže predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u društvu HDZ-ovih ministra mora, prometa i infrastruktura Olega Butkovića i ministra graditeljstva Branka Bačića uz riječi: ‘A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.‘

Naime, Šeparović je ranije danas kazao kako je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

- Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat, rekao je Šeparović.

Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primijetio je da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja i utvrdio kako je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora.

- Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, zaključio je Šeparović.

Više o odluci Ustavnog suda možete pročitati na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:05