PIŠE IVANKA TOMA

Znate li što jedino može biti gore od tulumarenja splitskih sudaca sa Kerumom u njegovoj konobi?

Druge će kažnjavati i slati u zatvor zato što se ne pridržavaju propisa, a istovremeno za njih propisi ne vrijede?!
 Youtube/screenshot
Objavljeno: 06. veljača 2021. 14:26

Jedino što može biti gore od tulumarenja splitskih sudaca sa Željkom Kerumom u njegovoj konobi Pršut, i to u vrijeme kada su na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata, jest to da suci prođu lišo.

Na privatnom tulumu kod Keruma bili su predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein, predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, sudac Dinko Mešin, sudac toga suda Miho Mratović, te sudac Općinskog suda u Splitu Tomislav Zlodre, dakle sam vrh sudbene vlasti u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Za pitanje njihove odgovornosti zbog takvog ponašanja izvravno je prvi pozvan predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Za sada iz priopćenja Vrhovnog suda doznajemo samo za načelni stav prema kojemu suci moraju voditi računa o svome ponašanju i voditi računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovi postupci bili neprimjereni.

Premda Zakon o sudovima i Zakon o Državnom sudbenom vijeću nedvosmisleno govore da tulumarenje u društvu s kandidatom za gradonačelnika Splita, i to u vrijeme kada su na snazi epidemiološke mjere po kojima su svi ugostiteljski objekti zatvoreni, spada u povrede Etičkog kodeksa i nanosi štetu ugledu sudstva, još nije iskazana nikakva namjera da se nešto poduzme.

Doduše, Sessa nije rekao da neće ništa učiniti, pa mu možda treba ostaviti koji dan da zatraži očitovanje sudaca, eventualno ispita okolnosti pod kojima je došlo do druženja i možda još štogod. Ali neovisno o tome što će interna "istraga" pokazati i bez obzira na to kako će se suci opravdavati, ne smiju proći lišo.

Ako dva predsjednika suda, glasnogovornik, županijski sudac i još jedan općinski ne vide zašto je njihovo ponašanje problematično, to znači da imaju veliki problem sa shvaćanjem svoje profesionalne uloge i društvenog položaja.

Ako ne razumiju zašto sucima nije primjereno bančiti s čovjekom koji je poznat u cijeloj zemlji po vulgarnom ponašanju, neprimjerenim izjavama, bahatom pristupu javnoj dužnosti i biznismenu koji je krahirao, ako ne shvaćaju da cijelu priču otežava još činjenica da je ta ista osoba najavila kandidaturu za gradonačelnika Splita, onda je ozbiljno pitanje kakvo je njihovo razumijevanje slučajeva koji im se nađe u sudnici i u kojima moraju presuditi.

Drugo, kakvi su to suci koji si dozvoljavaju partijanje u nečijoj konobi na tuđi račun u vrijeme kada je to zabranjeno? Druge će kažnjavati i slati u zatvor zato što se ne pridržavaju propisa, a istovremeno za njih propisi ne vrijede?! Je li poruka da oni sebe ne smatraju samo ljudima koji primjenjuju zakone u praksi, nego se doživljavaju kao da su oni zakon, pa ono što vrijedi za druge, ne mora vrijediti za njih?

Reći će da nisu znali kamo idu, da su došli na poziv nogometaša Ivice Mornara, s kojim inače rekreativno ganjaju loptu i koji je slavio rođendan. Ma da! Suci ne znaju koja pravila vrijede za privatna druženja? I još ne poznaju Keruma, pa su nekoliko sati cupkali i pjevali s njim nemajući pojma tko je veseljak?

Uostalom, mogu li ovi suci biti članovi izbornog povjerenstva na predstojećim lokalnim izborima na kojima će se Kerum kandidirati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:36