ŠOKANTNO OTKRIĆE

Znate li što jedete? U dućanima se prodaje meso staro i 10 godina!

 Andrija Lučić / CROPIX

ZAGREB - Sjeli ste za stol. Pred vama je savršeno ispečena pljeskavica kojoj ne možete odoljeti. No, jeste li ikad razmišljali što točno jedete? Postoji mogućnost da ste upravo pojeli komad uvoznog mesa kojemu je istekao rok trajanja, ali ga je proizvođač preradio, prepakirao i ponovno poslao na tržiše.

Pitanje ispravnosti uvoznog mesa pokrenuo je radnik jednog mesnog pogona u Hrvatskoj, koji je za HTV izjavio da je svjedočio što se sve radi s mesom i mesnim prerađevinama kojima istekne rok. Optužio je poslodavca, naime, da takvo meso prerađuje u kobasice i hrenovke, te da prepakirava konzerve.

Kupuju ga na rasprodaji

- Meso i prerađevine zbog datuma ili neke druge nepravilnosti raspakiravaju i ponovno pakiraju za tržište. Ali budite sigurni da ljudi koji znaju za to i koji to rade zbog čiste zarade, ne mareći za potrošače, ne jedu takvu hranu, kao ni njihova djeca - rekao je radnik. Sve je prošle godine prijavio MUP-u i USKOK-u, te im napisao, na njihovo traženje, sve datume, zbivanja i imena umiješanih. No, kako javlja HTV, do danas nije bilo reakcije.

Prema saznanjima Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, EU bi meso kojem je prošao rok trajanja navodno trebao spaliti, no često se to meso uvozi u Hrvatsku praktički na rasprodaji, a ako je prošlo veterinarsku kontrolu, smatra se sigurnim.

Iako uvezeno višegodišnje zamrznuto meso nije zdravstveno i higijenski neispravno, na što se poziva i Ministarstvo poljoprivrede, ono je organoleptički neispravno, odnosno blijedo, sivkasto, mekano, sluzavo i neugodnog mirisa, a na pritisak ostaje udubljeno.

Prijavite nepravilnosti

Zdenka Kocmur iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača rekla nam je jučer kako se u dvije godine javilo šest potrošača koji su posumnjali u kvalitetu i ‘starost’ mesa, dok većina njih niti ne razlikuje ispravnost hrane koju često konzumira.

- Veterinarska inspekcija dužna je kontrolirati sigurnost hrane pri uvozu, no duboko zaleđeno meso ne može se potpuno zdravstveno ispitati - kaže Zdenka Kocmur, dodajući da bi potrošači sami trebali znati razliku između svježeg i starog mesa te reklamirati sanitarnoj inspekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 05:46