TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Znate li koliku su plaću imali Bandićevi pročelnici? To je anomalija koju moramo riješiti‘

U proteklih mjesec dana Tomašević je povukao više poteza, ali nisu svi izazvali oduševljenje
Tomislav Tomašević
 Darko Tomas/Cropix

U povodu prvih mjesec dana na dužnosti gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave održao je konferenciju za novinare. Na njoj je javnosti objavio neke nove poteze koji se tiču funkcioniranja Grada, ali i opet objašnjavao sporna imenovanja i zapošljavanja kojima se bavi i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

- Ovo je 15. presica, ali odlučili smo da svaki utorak imamo konferencije, da ne dajemo samo izjave na protokolarnim obvezama, i da ovo ustalimo, rekao je Tomašević i predao riječ svom zamjeniku Luki Korlaetu koji je objavio sedam koraka koje su dosad poduzeli oko obnove Zagreba.

- Grad je angažirao stotinjak inženjera konstrukcije na pregledima zgrada, i to je sad pri kraju. Ostalo je još nekoliko najkompliciranijih. Drugo, intenzivirana je komunikacija s Fondom i Ministarstvom, odnosno ministrom Horvatom i šefom fonda Vanđelićem. Prema dogovoru, regrutirano je 20-ak stručnjaka kako bi ih se stavilo na raspolaganje Fondu. Oformljeni su mobilni timovi koji će ići od vrata do vrata i pomoći građanima ispunjavati dokumente. Kako je konačno započelo uklanjanje, razmatramo nekoliko lokacija za deponiranje. Vjerujemo da smo danas našli lokaciju na Žitnjaku. U postupku je i nabava dviju drobilica, a u planu je i najam još drobilica, rekao je Korlaet.

Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec rekla je kako je završio natječaj za Upravu Zagrebačkog holding te da im je dosad stiglo 56 prijava. Govorila je i o natječajima za pročelnike.

- Dosadašnjim razgovorima smo uspjeli razriješiti 10 pročelnika, za pet ureda bit će raspisani javni natječaji. Sadašnji tajming, odnosno ljeto, nije vrijeme za natječaje, pa bismo ih raspisali na kraju kolovoza. Pripremamo odluku kojom bi se smanjile plaće pročelnika i posebnih savjetnika koji sada imaju veću plaću od gradonačelnika. Također, smanjit ćemo naknade vijećnicima. Ukupno se radi o uštedama od otprilike 20 milijuna kuna na godišnjoj razini.

- Što se tiče natječaja za dnevni najam vozila, našli smo način kako poništiti natječaj. Vozni park ćemo smanjiti sa 140 na 40 i nešto auta. Vratili smo i sve skupocjene automobile i mi ćemo voziti jedan Renault Megane. Da se malo našalim, dobro da smo vratili aute, budući da su očito bili ozvučeni, rekao je Tomašević. Kazao je i kako su smijenili sve članove Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup.

-Ići ćemo s promjenom odluke, da se zabrani podnajam lokacija za kućice i druge objekte kojima se očito, prema optužnici Uskoka, stvarao reket. Mogu reći i da je troje zaposlenika Uprave koji su uhićeno suspendirano i to je ono što sada možemo učiniti, rekao je Tomašević i dodao kako će tražiti model koji će onemogućiti reket.

- Velik dio proračuna je potrošen i naš manevar za rebalans nije velik, rekao je Tomašević i dodao kako pokušavaju povećati prihode, i to kroz Fond solidarnosti.

- Objavili smo izvješće o primopredaji, to je sada dostupno javnosti. Moram reći da se u zadnjih nekoliko mjeseci uopće nisu donosile odluke, nakon Bandićeve smrti, i to nas je sve dočekalo. Recimo, imalo smo samo nekoliko dana da riješimo spor s Velikom Goricom oko javnog prijevoza. To je nešto što se vuklo godinama i čini mi se da smo to sada riješili.

Najavio je i da će smanjiti plaće savjetnicima i pročelnicima koji sada imaju veće plaće od gradonačelnika.

- Moja plaća je 17.400 kuna, a 27 pročelnika ima plaću preko 20.000 kuna. Savjetnici imaju 18.000 naviše. Očito da je bivši gradonačelnik imao sustav prema kojem je njegova plaća bila kao džeparac. To je anomalija koju ćemo riješiti, rekao je Tomašević.

- Kod mjere roditelj odgojitelj ići ćemo na zaustavljanje, potvrdio je Tomašević i rekao da još pripremaju tu odluku.

- Gospodin Jelić će otići iz Gradske uprave u kolovozu. Nama je ključno da to bude tranzicija, a ne revolucija. Neke ljude smo ovlastili za potpis umjesto pročelnika, negdje smo imenovali v.d. pročelnika, ali to ne može ići preko noći.

Na pitanje žali li zbog prvih poteza i postavljanja ljudi u Holding, rekao je da ne.

- Imenovali smo dvoje članova Uprave, a tri ostala birat će se prema natječaju. A ubrzo nakon naših imenovanja, Uskok je uletio u GSKG. Da smo raspisali natječaj, ne bismo mogli raditi posao, rekao je Tomašević.

-Što se tiče Holdinga, budući da je uprava postavljena isto kad i novo Povjerenstvo, to nije išlo na prijedlog Gradske uprave. Skupština lokalnog društva imenuje Upravu i Nadzorni odbor. Novo Povjerenstvo je promijenilo praksu, ali zašto se to nije primijenilo na Upravu Holding. Kako je HDZ dozvoljavao da mimo Gradske skupštine idu imenovanja, a sada se bune kad ih imenuje gradonačelnik. Ne mogu reći da to nisu znali. Jasna je ingerencija gradonačelnika da imenuje članove Uprava. Ja poštujem rad Povjerenstva i dat ću svu dokumentaciju. Poštovat ću njihovu odluku, ali ću ju osporavati. Gradonačelnicima nije jasno čija je ingerencija da bira članove Uprava i to treba riješiti jednom zauvijek, rekao je.

Na pitanje smatra li angažiranje javne bilježnice Ljubice Čaklović, donatorice njegove kampanje i sestre novog člana Nadzornog odbora Ratka Bajakića greškom, rekao je kako ne misli da je to greška.

- Tražili smo da javni bilježnik bude netko od povjerenja u situaciji u kojoj je jedna pročelnica u zatvoru. Budući da ne postoji procedura javne nabave, nisam tu vidio nikakav problem. Budući da članovi Nadzornog odbora nisu javni dužnosnici i na njih se ne odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, to ni zakonski nije problematično. Ali dogovorili smo se da njegova sestra neće obavljati nikakav posao za Holding.

Na pitanje što su onda ostali javni bilježnici - suspektni, Tomašević je samo ponovio da ona neće dalje obavljati posao, neovisno o tome što to zakon ne propisuje.

- Volio bih da se to razjasni. U rujnu 2020. godine Povjerenstvo je zauzelo stav da to što je netko donator, ne znači da je automatski u sukobu interesa. Most, Domovinski pokret i Bandić imali su nula donatora, mi smo imalo 15000. Znači li to da nitko od tih građana ne može biti angažiran ni na kakvom poslu s nekim od gradskih poduzeća, rekao je Tomašević i dodao kako je u Upravno vijeće Srebrnjaka imenovao stručnjake, ali da je njihova stvar koga će imenovati za ravnatelja i da se on u to neće miješati.

- Mi moramo nagovarati ljude da za tako malu naknadu uzmu tako odgovoran posao. Ako će svi ovi donatori biti diskvalificirani, ne znam kako ćemo dalje. To je čista diskriminacija ljudi, mora biti barem nekakva sumnja u protuuslugu, da to ne bi bilo u redu. Iz drugih političkih stranaka mi "dobronamjerno" kažu, ako sam imao nekoga na umu, zašto mi je on bio donator, zašto im nisam rekao da donaciju uplate preko nekog drugog. Ja nisam imao nikoga na umu, nikome nisam dužan, kamoli za donaciju od 10.000 kuna. Nevjerojatno mi je da su stranke prijavile nula kuna donacija, da se ne vidi koji građani su ih financirali, ja ne želim takav sustav doniranja. Nema osobe kojoj sam išta obećao i ne želim na taj način upravljati Gradom. Ne želim tako raditi, rekao je Tomašević.

Zamjenik Korlaet rekao je kako je pet osnovnih škola u obnovi, sedam srednjih, jedan učenički dom te da za rujan neće nijedna škola biti obnovljena i spremna za uporabu. - Nažalost, vjerojatnije je da će to biti početkom iduće godine, rekao je Korlaet i dodao kako je to, nažalost, situacija koju su naslijedili.

Zatim je ponovno pred novinare stao Tomašević, a pitali su ga je li za preustroj Gradske uprave angažirana neka strana firma, što su sugerirali iz Domovinskog pokreta.

- Nikakva firma nije radila odluku o preustroju Gradske uprave, niti je to radio profesor Koprić koji je to ovih dana morao i demantirati. To smo radili mi uz suradnju s različitim sektorima. Dosta smo radili na toj odluci i morali smo paziti na puno zakona da sustav funkcinora, da to bude blizu 15 ureda, što smo obećali. Kad se odluka donese u Gradskoj skupštini, svaku odluku šaljemo Ministarstvu uprave, ali ovaj put smo to napravili unaprijed da ne bismo napravili neku greški.

Na pitanje je li javna bilježnica uopće smjela donirati njihovu kampanju, Tomašević je rekao kako je o njenoj donaciji doznao iz medija te da tu informaciju uopće nije imao prije skupštine Zagrebačkog holdinga. Na pitanje bi li ju svejedno angažirao da je znao, rekao je kako bi možda razmislio o tome.

Upitan po čemu se on razlikuje od Milana Bandića, rekao je kako će o tome građani odlučiti.

- Gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen, a Uskok tvrdi da je za samo jedan slučaj tu nošeno mito od 50.000 eura. I sada to uspoređivati s ovim slučajevima... Javni natječaj za tri člana uprave Holdinga nikad nije bio raspisan u vrijeme Bandića. Sad ide i natječaj za pročelnike, rekao je Tomašević i dodao da su mu nevjerojatne teze po kojima ga se uspoređuje s Bandićem.

Na pitanje je li dosad dobio bilo kakve prijetnje, Tomašević je rekao kako je moguće da je bila jedna na društvenoj mreži i da je to vjerojatno prijavljeno policiji.

- I dalje idem na posao biciklom, ovdje sam svaki dan od jutra do mraka i ne osjećam da mi je ikako ugrožena sigurnost. Ali nije na meni da to procjenjujem, nego na tajnoj službi i policiji.

Upitan kolika je najveća plaća koju su zatekli i čija, rekao je kako su utvrdili koja je najveća plaća, ali da ne zna smije li to reći.

- Ali ima i pročelnika koji imaju i znatno veće plaće od 20.000 kuna. Tu govorimo o koeficijentima po kojima su njihove plaće automatski veće od gradonačelnikove, a tu su još i dodatni doprinosi, rekao je.

Upitan koliko su zaposlenih zatekli u Gradu, rekao je da se radi o 3200 ljudi, ali da će jedan dio svakako otići u mirovinu, dio pročelnika je otišao sam, a da će se preustroj raditi u dogovoru s novim pročelnicima kad oni budu odabrani.


U proteklih mjesec dana Tomašević je povukao više poteza, ali nisu svi izazvali oduševljenje. Jedan od prvih bio je sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, koji je uslijedio nakon konstatacije da je zagrebački proračun za 3,6 milijardi kuna manji od planiranog.

Uslijedila je promjena vodstva Zagrebačkog holdinga. Na čelo Uprave imenovan je Nikola Vuković, a za predsjednicu Nadzornog odbora Suzana Brenko. Među prvim aktivnostima bili su i sastanci s ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darkom Horvatom te ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem. Na tim su sastancima utvrđeni konkretni koraci koji trebaju značiti pokretanje obnove s mrtve točke, a nakon njih su pregledani svi preostali suspektni objekti u Zagrebu, dogovorena je potraga za lokacijama na kojima će se odlagati građevinski otpad, te pomoć građanima u podnošenju zahtjeva za obnovu.

Zbog propuha u gradskom proračunu gradonačelnik je donio odluku o zaduženju u iznosu od 400 milijuna kuna, a Skupštini je ponuđen i preustroj uprave Grada, prema kojemu Zagreb više neće imati 27 pročelnika, nego će ih biti ukupno 16. Smijenjena je i Uprava Dječje bolnice Srebrnjak te postavljena nova. Najavljena su i prva ukidanja pojedinih socijalnih i demografskih mjera, kao što je moratorij na mjeru roditelja odgojitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:01