JEZIK I GOVOR

Znate li koje je porijeklo imenice ‘zora‘ i što znači riječ ‘praskozorje‘?

‘U prenesenom značenju praskozorje je prvi rani stadij čega, primjerice praskozorje čovječanstva‘, govori Marica Čilaš Mikulić

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

 Jezik i govor

„Većini je dobro poznat stih ‘Puca zora, bit će dana‘ iz istoimene pjesme Petra Preradovića koja je objavljena u književnom časopisu Zora dalmatinska 1944. godine”, podsjeća dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu, Centru za hrvatski kao drugi ili strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ona nam daje objašnjenje što znači imenica zora.

„Zora, na latinskom aurora, prirodna je pojava, prva jutarnja svjetlost, kada se pojavljuju prve Sunčeve zrake i rumenilo. Istoznačnica joj je imenica svitanje. U prenesenom značenju zora je prvi znak čega lijepog i velikog, početak ili najava, na primjer početak života. Uz imenicu zora najčešće dolaze pridjevi bijela, rumena, vječna, rana i mlada te glagoli sviče zora, puca zora, zabijeli, zasvijetli, rudi, zarudi, rumeni se, rasvijetli, dolazi, žari, bljesne... U svakodnevnom se govoru koriste frazemi ‘od rane zore do mrkloga mraka‘ ili ‘ustati u cik zore‘”, kaže Čilaš Mikulić dodajući kako imenica zora dolazi od praslavenske riječi zorja i imaju je svi slavenski jezici. Također, ta je imenica zabilježena u svim starim hrvatskim rječnicima od prvog hrvatskog rječnika Fausta Vrančić na dalje.

„Od imenice zora se izvodi pridjev zoran koji znači – očit, vidljiv, opipljiv, prilog zorno, apstraktna imenica zornost, imenica zornica kao prva jutarnja misa, ali i zvijezda Danica ako je pišemo velikim slovom – Zornica.

Od imenice zora su nastala i brojna hrvatska imena – Zora, Zoran, Zorana, Zorica, Zorislav, Zorislava... Također se od te imenice izvode i mnoga prezimena kao što su Zoranić, Zorčić, Zorović... Imenica zora izvodi se iz arhaičnog glagola zrijeti što znači gledati, viriti”, ističe Čilaš Mikulić pa objašnjava i što je praskozorje.

„Praskozorje je vrlo ekspresivna imenica, pripada jeziku književnosti, a to potvrđuje i jezični korpus. Tvorena je od dviju imenica – prasak i zora. To znači da je praskozorje pojava kada zora praska ili puca, osvit ili sam početak zore ili svitanja, svjetlost neba koja prethodi izlasku Sunca. U prenesenom značenju praskozorje je prvi rani stadij čega, primjerice praskozorje čovječanstva”, govori Marica Čilaš Mikulić.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:15