SKUPA MATURA

Znate li da gradovi pomažu svojim maturantima? Neki nude besplatne instrukcije, drugi čak i maturalnu večeru

Zanimljiva je novost u aplikaciji EducirajMe - pomoć umjetne inteligencije

Državna matura

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Mnogi su se gradovi u Hrvatskoj dosjetili kako pomoći svojim maturantima ususret maturi, uglavnom vrlo stresnoj situaciji u njihovim životima.Osim polaganja državnog ispita, maturanti tradicionalno odlaze i na matursku večeru, no ni maturalna večera ni instrukcije koje će pomoći u lakšem prolasku ispita, nisu jeftine.

U Križevcima će tako, a nije to prvi put, lani su se jedini u Hrvatskoj toga dosjetili, sufinancirati maturalnu večer svim maturantima. Točnije, ponudili su maturantima da izaberu na što će potrošiti gradski novac. Umjesto, primjerice, koncerta, maturanti su preferirali novčanu pomoć za plaćanje maturalne večeri, Grad ih je poslušao i svaki će maturant dobiti 20 eura kao pripomoć u plaćanju troška uglavnom ne jeftine maturalne večere.

image

Maturantica u haljini/Ilustrativna fotografija

Ivana Nobilo/Cropix/

- Kako je maturalna večera važan događaj u njihovim životima, ideja je svima pružiti mogućnost da tu večer provedu sa svojim školskim kolegama. Zato ćemo našim prilogom pomoći obiteljskom budžetu, osobito onih učenika čiji si roditelji teže mogu priuštiti taj trošak – pojašnjava gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Maturantima, pak, koji će pristupiti državnoj maturi, mnogi će gradovi omogućiti besplatne instrukcije, bilo online ili uživo, što nije jeftino. Aplikaciju koju je dosad koristilo 35.000 maturanata, EducirajMe, među prvima je svojim maturantima kupio Grad Sveta Nedjelja. Zanimljiva je, kaže gradonačelnik Dario Zurovec, novost u aplikaciji - pomoć umjetne inteligencije.

Kad govori o plaćanju instrukcija, gradonačelnik Dario Zurovec je pragmatičan.

- Zašto ne olakšati ako je to moguće? Pravovremenom pripremom, uz dostupnu pomoć koja je na raspolaganju, maturanti imaju priliku bez traume proći ispit koji im je važan za daljnje školovanje. Želimo li visokoobrazovani kadar moramo biti spremni u njega i ulagati, a ne se žaliti da je sve manje fakultetski obrazovanih stručnjaka. Putem umjetne inteligencije, svaki polaznik može pratiti svoj napredak. AI prepoznaje koliko ste naučili, u kojoj ste fazi i koja znanja vam nedostaju i s obzirom na ta saznanja, optimizira aplikaciju – pojašnjava gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

image

Državna matura

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Jednaku praksu besplatnih online instrukcija osiguravaju Krapina i Zabok, Drniš, Crikvenica, Opatija, Petrinja, Virovitica, Matulji i Solin, dosad je aplikaciju, EducirajMe, koja je lani koštala 212,36 eura, koristilo više od 34.000 maturanata, od kojih je njih čak 98 posto na maturi i prošlo. Inače, aplikacija postoji od 2018. godine.

Osim, sve preferiranijih online instrukcija, mnogi se gradovi odlučuju pomoći klasičnim instrukcijama "uživo", primjerice Samobor, Slavonski Brod, Grad Dugo Selo, Jastrebarsko i Vinkovci. Vjerojatno ovo, kao i s online besplatnim instrukcijama, neće biti završni popis gradova koji će ih platiti svojim maturantima. Svaki od ovih gradova nudi različiti broj sati instrukcija, ali i različite predmete, matematika je svima zajednička.

Čini se da je takva pomoć dobrodošla jer maturanti su iz godine u godinu bolji na Državnoj maturi, najboljima su se pokazali 2022. godine, kad su čak 332 ispita riješena bez greške.

Prošle godine se od gotovo 29.000 pristupnika državnoj maturi, njih čak 3300 žalilo na rezultate, šsto je 500 više u odnosnu na prethodnu godinu, od kojih su 1164 žalbe i prihvaćene.

image

Državna matura

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:40