IZLAZI NOĆU

Znanstvenici u Jadranu traže golemog crva koji može narasti do šest metara, posljednji primjerak viđen je kod Čiova

Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste zna se jako malo
 Doris Marinović/Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt praćenja velikog morskog crva kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Riječ je o jednom od najvećih mnogočetinaša koji žive u Sredozemnom moru (znanstvenog naziva Eunice roussaei), a koji može narasti i do šest metara, kakav je primjerak ulovljen u Francuskoj.

‘Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta!‘, ističu iz Instituta te upravo zato mole sve da im pomognu u istraživanju, na način da im dojave na kojim je područjima u našem podmorju ova vrsta prisutna.

U objavi na Facebooku ističu kako im je nedavno sportski ribolovac iz Splita, Doris Marinović, donirao velikog crva ulovljenog uz otok Čiovo, smatrajući kako se radi o posebno dugom primjerku. I zaista, bio je dug tri metra, što ga čini do sada najdužim znanstveno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru.

Jedan od najdužih bentoskih beskralješnjaka živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plah. Može se vidjeti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim osjeti opasnost u tren se povuče natrag u rupu.

Ribolovcima je dobro poznat jer je jedan od najboljih mamaca za lov ribe udicom. Lovi se tzv. trapulama (lovkama koje rade na principu mišolovke), ali samo "iskusno oko" zna prepoznati "rupu od crva", ističu iz Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:09