'SUPER PROTUTIJELO'

Znanstvenici na tragu velikog uspjeha: Otkrili super protutijelo koje uništava sve sojeve gripe A

Pula, 091109.Danas je u Puli pocelo cjepljenje protiv gripe. Za sada je stiglo samo cijepivo protiv obicne sezonske gripe a pocetkom prosinca ocekuje se i cjepivo za svinJsku gripu.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Novootkriveno protutijelo moglo bi umanjiti strah od potencijalne pandemije gripe koje se svijet pribojava već godinama. Naime, švicarski i britanski znanstvenici zajedničkim su radom otkrili "super protutijelo" poznato kao F16 za koje laboratorijske studije pokazuju da može uništiti sve sojeve gripe A, glavnog uzročnika epidemija te bolesti. Vijest je doista dobra, jer u sojeve gripe A spadaju i H1N1, virus svinjske gripe i H5N1 ili virus ptičje gripe.

Znanstvenici su do otkrića, objavljenog u stručnom časopisu Science, došli korištenjem novih tehnika razvijenim u švicarskoj biotehnološkoj kompaniji Humabs. Tim se tehnikama tisuće i tisuće stanica iz ljudske plazme skeniraju u potrazi za rijetkim i neobičnim reakcijama tjelesnog obrambenog sustava. F16 je otkriven u uzorku plazme pacijenta oboljelog od gripe.

To protutijelo djeluje protiv hemaglutinina, bjelančevine koja se nalazi na površini svih sojeva virusa gripe A (odatle i slovo H u nazivima sojeva). Hemaglutinin je jedan od razloga zašto je virus gripe iznimno učinkovit - on pronalazi i veže se na specifične bjelančevine na stanicama i inicira napad na njih.

- Zbog velikog broj oboljelih od sezonske gripe, nepredvidljivosti virusa i prijeteće pojave novih sojeva, dosta trebamo nove lijekove i terapije - kaže jedan od voditelja istraživanja, profesor Antonio Lanzavecchia, direktor Instituta za istraživanja u biomedicini u Bellinzoni, u Švicarskoj - A kao prvo i jedino protutijelo koje cilja sve poznate podtipove virusa gripe A, F16 je važna nova opcija i zato se veselimo se sljedećoj fazi razvoja lijekova na temelju ovog otkrića.

Njegov engleski kolega Sir John Skehel, iz Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Londonu dodaje:

- Procjenjuje se da se godišnje milijuni ljudi budu zaraženi virusom gripe A. Iako je većina tih infekcija blaga, u osjetljivim grupama poput starijih ljudi, djece ili kroničnih bolesnika, posljedice mogu biti kobne. Univerzalna terapija koja se može dati u hitnim situacijama, bila bi doista dragocjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:46