‘SCIENCE FOR UKRAINE‘

Znanstvenici iz Ukrajine dolaze u hrvatske institute, naše Ministarstvo zaustavilo suradnju s Rusijom

Dosad su u Hrvatskoj mogućnost ugošćavanja ukrajinskih znanstvenika za nastavak njihova istraživanja otvorile četiri institucije
 Goran Mehkek/CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u znak solidarnosti s Ukrajinom zaustavilo je suradnju s Ruskom Federacijom u području znanosti.

Istodobno, Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), na poticaj MZO-a, priprema natječaj za kratkoročni boravak ukrajinskih znanstvenika na hrvatskim znanstvenim institucijama.

Program bi uključivao brze procese evaluacije prijava te osiguranje nastavka istraživačkog rada ukrajinskih znanstvenika. Dosad su u Hrvatskoj mogućnost ugošćivanja ukrajinskih znanstvenika za nastavak njihova istraživanja otvorile četiri akademske i znanstvene institucije: Sveučilište u Rijeci (UNIRI), Institut Ruđer Bošković (IRB), Veterinarski fakultet u Zagrebu i Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) u Splitu.

Riječko sveučilište

- Sveučilište u Rijeci općenito ima politiku otvorenosti prema znanstvenicima i studentima izbjeglicama te se, u okviru svojih mogućnosti, trudi olakšati im njihovu situaciju i boravak u Hrvatskoj i Rijeci. U tom smo se okviru kao prvo sveučilište u Hrvatskoj pridružili inicijativi Science for Ukraine.

Konkretnu pomoć u obliku besplatnog smještaja već smo osigurali za nekolicinu ukrajinskih studenata u Rijeci, a u kontaktu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokušavamo strukturirati i održivi okvir za osiguranje boravka i rada ukrajinskih znanstvenika na Sveučilištu u Rijeci te na drugim ustanovama u Hrvatskoj - rekla nam je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Slično nam je rekao i David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Priprema natječaja

- Hrvatska zaklada za znanost je u pripremi natječaja. Institut Ruđer Bošković uključit će se u skladu s mogućnostima kad nam budu poznati uvjeti natječaja, a dotad ne možemo ništa konkretnije reći. Svi naši natječaji za radna mjesta objavljeni su na Euraxess portalu i otvoreni su svima, i našim dragim kolegama iz Ukrajine. Neki naši kolege s IRB-a su tu informaciju za svoj lab već podijelili u sklopu inicijative #ScienceforUkraine koja ima za cilj prikupljanje svih takvih informacija na jednome mjestu - naglašava Smith.

Inicijativa Science forUkraine, koju je pokrenula grupa studenata i znanstvenika s akademskih institucija u Europi i svijetu, prikuplja i koordinira informacije o podršci ukrajinskim znanstvenicima i studentima u različitim zemljama, uključujući smještaj, posao i mogućnosti financiranja.

Web stranica inicijative nudi interaktivnu kartu svijeta s institucijama koje su odlučile pružiti podršku i pomoć ukrajinskim istraživačima. Inicijativi su se dosad pridružile 633 znanstveno-akademske institucije u svijetu, uključujući sveučilišta kao što su Cambridge, Vanderbilt, ETH, Lund i Uppsala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:43