LUKA DŽANKO

‘Znam zašto me Medved nije pozvao u Knin, ali nije mi jasan potez Milanovića...‘

‘Neću biti u Kninu, ali će me vidjeti. Ima lijep muzej na tvrđavi, prikazana je Oluja i osam glavnih zapovjednika. Jedan od njih sam i ja‘
Luka Džanko
 Ante Čizmić/Cropix

General bojnik Luka Džanko za N1 televiziju je izjavio da ni večeras ni sutra neće biti u Kninu. Kazao je da poziv nije dobio ni od predsjednika Zorana Milanovića ni od ministra Tome Medveda.

“Očekivao sam dva poziva, jedan od ministra Medveda, a drugi od predsjednika Milanovića. Ostao sam bez ijednog poziva”, kazao je Džanko.

Kaže da ne zna zašto ga predsjednik Republike Zoran Milanović nije pozvao.

“Za ministra Medveda znam – nismo isti svjetonazor”, dodao je.

“Neću biti ni sutra u Kninu, ali će me vidjeti. Nepozvanom gostu nema mjesta. Ima lijep muzej na tvrđavi, prikazana je Oluja i osam glavnih zapovjednika koji su zapovijedali u Oluji. Jedan od njih je i Luka Džanko koji je sa svojim zbornim područjem Bjelovar prvi izbio forsirajući rijeku Savu na državnu granicu”, naveo je Džanko pa dodao: “Mi HTV plaćamo, a N1 gledamo. Danas sam na Lastovu, u svaku kuću u koju uđete N1 je na programu. Žalosno je što se HTV bavi time kolika je zastava, kako će je dignuti, a N1 se bavi ovim problemima o kojima danas razgovaramo.”

Bez poziva

Džanko je naveo generale koji su vodili operaciju Oluja te dodao da nisu pozvana trojica generala, dva koja su preminula i sam Džanko.

“Medved će reći da je poslao poziv, ali nije”

“Sinoć sam sina zamolio da mi još jednom pogleda sanduče i da vidi jesam li dobio poziv. Nažalost, nisam. Znate što je problem? Svake godine uredno sam dobivao pozive i za Maslenicu i Bljesak i Oluju”, kazao je Džanko, dodajući da ga je bivši ministar obrane Damir Krstičević i telefonom pozivao.

“Otkad je ministar Medved, poziva nisam dobio ni za jednu operaciju kojoj sam bio učesnik.”

Džanko je dodao da mu je u Okučanima Medved kazao da će se naći i dogovoriti, no do toga nije došlo te da ga je šokiralo da jedini nije dobio poziv.

“Nismo isti svjetonazor, ne pripadam šatorašima, nisam za reviziju povijesti. Da se ostvarila tvorevina za koju se te manje grupe bore, Za dom spremni, moje javljanje danas sa Lastova bilo bi iz Italije, a ne iz Hrvatske”, poručio je.

Ističe da bi trebalo premijera Andreja Plenkovića pitati zašto on nije dobio poziv.

“Medved će možda reći da ga je poslao, ali nažalost nije. Zadaća svih nas je da popravimo te odnose.”

“Ostavimo se podjela, nama je važno da bolje živimo, zajedno, kao što smo bili u ratu”, poručio je Džanko.

'Nitko nije za ustaški pozdrav'

Istaknuo je da se kao general bojnik i umirovljenik ne želi upuštati u politiku.

“Ovi koji su na vlasti, ne svi nego pojedinici, moraju shvatiti da ne može dalje ovako. Moramo se uhvatiti za jedan štap i stvarati bolju Hrvatsku gdje će se bolje živjeti i gdje neće biti jednoumlja. U onoj državi je bilo crveno jednoumlje, ali nažalost, vidim ja gdje ovo ide. Ti pojedinici pokušavaju da tog crnog đavla protežiraju, da mijenjaju povijest. Nadam se da predsjednik Vlade neće to dozvoliti”, kazao je Džanko.

Komentirajući ustaški pozdrav, Džanko je istaknuo da za to “nema nikakvog opravdanja”.

“Nitko vam nije za to. Pojedincima se daje velika šansa, otvara im se prostor. Naši ministri se moraju jasno izjasniti jesu li oni za Dan pobjede poslije Drugog svjetskog rata ili nisu. Ako nisu, kako možeš vršiti reviziju povijesti, a istina se zna”, istaknuo je Džanko u razgovoru za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:59