MLADI POLJOPRIVREDNIK

Životni zaokret uspješnog IT-jevca: ‘Napustio sam struku, kupio osam prasaca, stari traktor i krenuo...‘

Napustio je struku, kupio osam prasaca, jedan stari traktor i registrirao svoj OPG. Tako je sve počelo...
 Vlado Kos/Cropix

Evo ga. Stariji je od mene, ali još me u ove četiri godine nije iznevjerio - hvali Aleksandar Tišma Radmanić svog četverokotačnog ljubimca proizvedenog još 1989. godine u pogonima danas ugašenog IMT-a, prvi poljoprivredni stroj kojeg je ovaj 31-godišnjak iz Jagodnjaka kupio 2018. godine, kada je osnovao svoj OPG i krenuo s uzgojem svinja.

- Ništa nisam znao. Čak ni traktor nisam znao upaliti. To je bila sjajna anegdota. Našao sam ga, naime, preko oglasa u Velikom Trojstvu kod Bjelovara, sjeo u auto i otišao po njega. Dočekao me čovjek, ljubazan, spreman za trgovinu i kaže mi: ‘Ajde, isprobaj ga‘, a meni neugodno reći da nikada nisam sjeo u traktor. Samo sam mu odgovorio da nema potrebe, da se meni traktor čini baš dobar i kupim ga, ali novi problem je bio kada mi ga je ‘labudica‘ dovezla pred kuću. Kako ga spustiti dolje? Pozvao sam budućeg punca, pa ga je on upalio i spustio s ‘labudice‘, a onda je i meni pokazao i naučio me kako se to radi - smije se iskreni Aleksandar, prisjećajući se svojih poljoprivrednih početaka u koje je ušao od same nule.

image

Aleksandar Tisma Radmanić

Vlado Kos/Cropix

- Nisam imao doslovno ništa. OPG sam registrirao na 2000 kvadrata bašče u sklopu obiteljske kuće i te prve godine kupio sam osam prasaca. Tako je počelo - kaže nam Aleksandar, inače po struci inženjer elektrotehnike, koji je čak i radio u struci, a onda je jednoga dana odlučio okrenuti leđa onome za što se školovao.

- Shvatio sam da je puno lakše raditi sa životinjama nego sa ljudima - smije se.

image
Vlado Kos/Cropix

- Imao sam solidan posao, radio u telekomu na programiranju usluga za korisnike, održavanju na centrali, poslije sam radio i u jednoj elektrotvrtki... Mogao sam, naravno, sa svojom strukom otići i negdje u inozemstvo, ali jednostavno se više nisam vidio u tom poslu. U međuvremenu sam se zaposlio u Općini Jagodnjak na pripremi i provedbi projekata Europske unije, a OPG sam otvorio smatrajući da tu ima prostora za napredovanje. Baka i djeda, s kojima sam odrastao, nekada su držali krave i svinje i nekako mi je bilo normalno, kada sam već na selu, da i ja probam s tim - rekao nam je ovaj mladi čovjek, koji od početnih osam prasaca danas došao do 90.

- Počeo sam s domaćom bijelom svinjom, a prošle godine kupio sam i crne slavonske, tako da sada ukupno od jednih i drugih imam 14 krmača, 24 tovljenika i 50-ak prasaca. Ove godine očekujem povećan broj prašenja, pa bismo trebali imati 100-tinjak prasaca. S crnim svinjama smo krenuli prošle godine nakon što mi je prošao europski projekt preko LAG-a Baranja, putem Mjere 6.4. za mlade poljoprivrednike. Dobio sam 15.000 eura, kupio 12.000 kvadrata zemlje, ogradio je, izgradio nadstrešnicu, kupio 12 nazimica i nerasta. Obrađujem i oko 15 hektara zemlje, a hrana koju uzgajam na njivama je 90 posto namijenjena ishrani svinja - kaže Aleksandar, koji je od prošle godine u braku s Milanom, a prije četiri mjeseca na svijet im je stigla i kćerkica Una.

image
Vlado Kos/Cropix

- Una je odmah po rođenju dobila na poklon dva hektara zemlje, a mi se nadamo da će toga biti i još - smiju se sretni mladi supružnici. Milana je, inače, prošle godine magistrirala agronomiju, i to ekološku poljoprivredu.

- S obzirom na bebu, zasad ne sudjelujem u obiteljskom poslu, ali cilj nam je u dogledno vrijeme prijeći na ekološku poljoprivredu, pa bih onda ja trebala dati svoj doprinos - dodala je Milana, koja je također iz Jagodnjaka.

- Mogli smo puno puta otići van, ali nama je ovdje super. Ne možemo zamisliti da smo negdje vani - uglas će Milana i Aleksandar. Što se tiče zemlje u njihovu vlasništvu, samo 4,5 hektara, sve kupljeno u ove četiri godine, a ostatak je zemlja koja je bila u parlogu ili nema vlasnika, pa ju je Aleksandar sam iskrčio i pretvorio u oranicu.

image
Vlado Kos/Cropix

- Radimo hranu za svinje, ječam, tritikal, kukuruz, djetelina... Prošle godine smo sijali nešto bundeva, ali nam se nije baš nešto pokazalo. Nešto malo prodamo tek da pokrijemo troškove sjetve i repromaterijala - kaže Aleksandar, kojeg zapravo tek čeka kruna ove priče - pogon za preradu suhomesnatih proizvoda.

image

Aleksandar Tisma Radmanić, supruga Milana, kći Una




















Vlado Kos/Cropix

U tu svrhu već su kupili u selu plac sa starom švapskom kućom građenom od prijesne cigle i debelim zidovima. Plan je kuću prenamijeniti i prilagoditi objekt prema uvjetima HACCP-a.

Na tom placu Aleksandar i uzgaja svoje domaće bijele svinje, i to praktički jednako kao i na drugoj lokaciji crne slavonske - u slobodnom uzgoju. Svinje su, naime, na otvorenom. Plan im je povećati broj tovljenika do 100 komada.

- Danas sve radim sam, pa tako i prerađevine. Godišnje pravimo 100-tinjak kulina i sve to prodamo - kaže Aleksandar, koji je već prve godine na poznatoj Kulinijadi u Jagodnjaku sa svojim kulinom osvojio broncu, a onda je dvije godine zaredom bio srebrni. No, kaže uz smijeh da se ne voli time hvaliti jer nije bio zlatni.

U međuvremenu je, naravno, opremio OPG svim potrebnim strojevima i opremom.

Osobna karta

IME I PREZIME: Aleksandar Tišma Radmanić
DOB: 31
MJESTO: Jagodnjak
ZANIMANJE: inženjer elektrotehnike
POVRŠINA ZEMLJE: 15 hektara
PROIZVODNJA: domaće bijele i crne slavonske svinje, kulin, slanina, ječam, tritikal, kukuruz, djetelina...
POSLOVNI MOTO: "Zaradi sam za pristojan obiteljski život"

image

Najbolji mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:37