DOBAR POSAO

Žinić kuću u Glini dobiva za kunu mjesečno jer nema gdje drugdje živjeti: ‘Ostalo je oštećeno u potresu‘

Kao hrvatski branitelj ništa ne tražim osim što mi pripada. Žao mi je što sam završio kao najveći prevarant, poručio je Žinić

Kuća u Glini u državnom vlasništvu u kojoj živi Ivo Žinić

 Robert Fajt/Cropix

Bivši sisačko moslavački župan i bivši dugogodišnji šef županijskog HDZ-a Ivo Žinić dobio je 18. siječnja jednu od najljepših obiteljskih kuća u Glini na trajno korištenje, čime je uklonjena i zadnja prepreka da podnese zahtjev da mu je država daruje, objavio je u četvrtak Jutarnji list.

Kuća u Runjaninovoj 7, koja mu je dana na korištenje u kolovozu 1995. bila je u vlasništvu glinske obitelji Paspalj koja je u Oluji izbjegla u Srbiju, a država je nekretninu otkupila krajem 1999. i to za 291.000 kuna te omogućila Žiniću da uglavnom besplatno u njoj živi godinama.

Od 1995. do podnošenja zahtjeva za darovanje mjesečni mu je najam bio 100 kuna, a od podnošenja zahtjeva prema zakonu nije morao plaćati ni taj skromni najam. Stanovanje u katnici u Glini sada će plaćati jednu kunu mjesečno.

Rješenje kojim se utvrđuje da Žinić ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje mu je dodijeljeno kao branitelju temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, nakon što je utvrđeno da nema u vlasništvu ni jednu drugu nekretninu.

Nekretnine oštećene u potresu

Naime, kako 24 sata doznaje, niti kuća u vlasništvu njegove supruge, niti katnica na imanju kojem je Žinić suvlasnik, nisu useljivi zbog oštećenja u potresu te obitelj praktički nema gdje drugdje živjeti.

Iz Sisačko-moslavačke županije kazali su kako kuća u Teslinoj ulici u Glini, kojoj je vlasnica Žinićeva supruga Nena, ima oštećenja stropnih ploča i krovišta, podnih i zidnih obloga, pokrova i vanjske stolarije. Utvrđeno je i da je neuseljiva obiteljska kuća na adresi Marinbrod 31 u kojoj je Žinić suvlasnik jedne trećine te da ima oštećenja krovišta, pokrova i vanjske stolarije. Nakon potresa je dobila žutu naljepnicu, što znači da je privremeno neuporabljiva.

Njegov sin također ima zaista ruiniranu kuću, a i gospođa Žinić je kupila prije šest mjeseci oranicu s malom neuseljivom kućom u Opuzenu. Pa nema prepreke da dobije katnicu u Glini za kunu, zaključuju iz županije.

Žinić je za 24 sata kazao kako mu ta kuća ionako treba biti darovana.

- Kao hrvatski branitelj ništa ne tražim osim što mi pripada. I tad sam govorio da je sve po zakonu i žao mi je što sam završio kao najveći prevarant. Što se tiče najma od jedne kune, taj najam je simboličan jer bi mi kuća trebala biti darovana. Ako je po zakonu jedna kuna, platit ćemo jednu kunu. Ako je tisuću, platit ćemo tisuću - poručio je Žinić.

Jutarnji je ranije od Žinića pokušao dobiti odgovor na pitanje kada će podnijeti zahtjev za darovanje kuće u Glini, ali nije odgovarao na naše pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37