RIJEČ SINOPTIČARA

Zima se u Hrvatsku uskoro vraća u velikom stilu: Temperature idu debelo ispod nule, bit će i snijega

Južinu će u srijedu zamijeniti niže temperature s kojima će stići jaka bura i snijeg koji je moguć i na sjevernom Jadranu

Nakon južine, na kopnu i posebno u gorju padat će snijeg, a na moru će zapuhati jaka bura

 Cropix

Pred Hrvatskom je nova veća promjena vremena. Nakon jake i mnogima neugodne južine te neuobičajeno visokih temperatura za početak godine, koje su se diljem zemlje penjale i do proljetnih 15 stupnjeva, u srijedu će se u prvom dijelu dana nastaviti razmjerno toplo uz sve češću kišu, no već navečer će snijeg u gorju označiti završetak južine i iznadprosječne topline u većini zemlje.

Tako će srijeda početi uz južinu i kišu, koja će ponegdje biti i obilnija, no zatim slijedi zahlađenje uz buru i snijeg, kako prognozira za HRT dipl. ing. iz DHMZ-a Tomislav Kozarić.

"U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu južina biti još izraženija nego u utorak. Najviša temperatura porast će i do 16 °C, a i jutro će biti toplije nego prošla. No, prema kraju dana će se vrijeme naglo promijeniti uz jače naoblačenje, kišu te jak sjeverni vjetar, koji donosi zahladnjenje", kaže Kozarić.

U središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu srijede bit će promjenjivo i iznadprosječno toplo, uz umjeren do jak jugozapadnjak, a zatim sa sjevera dolazi naoblačenje i kiša. S jakim sjeveroistočnim vjetrom temperatura će pasti za više od 10 °C i kiša će navečer u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, a isto se ponegdje očekuje i u nižim predjelima.

Bit će i snježnog pokrivača

Na zapadu Hrvatske očekuje se povremena kiša, osobito na riječkom području i u Gorskome kotaru, a u drugom dijelu dana i obilnije oborina, na sjevernom Jadranu praćene grmljavinom.

Puhat će, navodi Kozarić, jako jugo i južni vjetar, u gorju i jugozapadnjak, a navečer će okrenuti na sjeveroistočnjak i buru uz zahladnjenje. Pritom će, naglašava, u gorju kiša naglo okrenuti u snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, a susnježice može biti i u višim predjelima u unutrašnjosti Istre. Najviša temperatura kretat će se od 10 do 15 °C.

U Dalmaciji se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ponegdje s kišom, uglavnom duž obale, a u noći na četvrtak više kiše i grmljavina. Puhat će jako i vrlo jako jugo uz umjereno valovito i valovito more. Temperatura zraka kretat će se od jutarnjih 10 do poslijepodnevnih 17 °C.

"Mjestimične kiše u srijedu će biti i na jugu Hrvatske, ali će biti i sunčanih razdoblja, osobito prema otvorenom moru. Zbog jakog i vrlo jakog juga valovi će ponegdje biti i viši od 2 metra".

U nastavku tjedna temperatura ide debelo ispod nule

U nastavku tjedna bit će hladnije - četvrtak će u unutrašnjosti početi s još kiše i susnježice, u gorju sa snijegom, a zatim će oborine tijekom dana postupno prestati uz smanjenje naoblake. U petak se očekuje većinom sunčano, ali osobito ujutro i prilično hladnije, s temperaturom nižom i od -5 °C. U subotu će se ponovno naoblačiti, sa snijegom ponajprije na istoku. Vjetar će biti uglavnom slab.

Na srednjem i južnom Jadranu i idućih dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, koja će najrjeđe padati u petak.

Na sjevernom Jadranu su u četvrtak moguće i pahulje snijega nošene vjetrom, a zatim će biti sunčanije. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, u četvrtak podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima, dok će na jugu tada još puhati jugo. Temperatura će biti u daljnjem u padu.

U nastavku ovog tjedna i početkom idućega, uz temperaturu zraka primjerenu dobu godine, snijeg je ponovno vjerojatniji tijekom vikenda, najprije na istoku, zatim i zapadu unutrašnjosti, dok će na Jadranu povremene kiše biti osobito na jugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:18