NEMILI INCIDENT

ZET oštro osudio napad na vozačicu: ‘Lupali su me gdje su stigli, mahali svim i svačim. Znamo i tko su‘

Maloljetnici su fizički napalia vozačicu autobusa linije 176 Zagreb - Gornja Bistra

Napadnuta vozačica ZET-a

 HRT, Screenshot

Dvije maloljetnice su u nedjelju u večernjim satima fizički napale vozačicu ZET-a. Nemili incident se dogodio u autobusu ZET-a na jednoj liniji u okolici Zagreba.

Kako prenosi Dnevnik.hr, počelo je tako da su dvije maloljetne djevojke cijelo vrijeme pritiskale tipku za zaustavljanje i na taj način ometale vožnju. Nakon toga su i fizički napale vozačicu.

- Od samog početka su uznemiravale putnike i ometale vožnju. Mislila sam da će ta djeca negdje izaći, ali do okretišta nisu izašle, čak niti nakon što sam ih zamolila. Skupina od četvero, petero djece, u prosjeku 13 godina, je na okretištu ponovno ušla unutra. Vođe su očito jedan dečkić i curica. Na kraju je završilo da su me gurali u moj vozački prostor, cipelarili, lupali, nasilno otvorili vrata. Bio mi je totalni šok da me dijete od 13 ili 15 godina napada šakama i nogama, rekla je.

Tvrde da je zadobila ozljede po rukama, nogama i glavi.

- Lupali su me gdje su stigli, to se više nije ni pazilo gdje tko lupa, mahalo se svime i svačime. Na spomen policije ponovno su pobjegli, rekla je.

Na okretište je stigla i policija.

- Uz pomoć kolega uspjeli smo shvatiti tko su - da je to jedan dječak i ostale su curice. Zahvaljujem se gospođi koja je jedna jedina ostala i rekla da će biti svjedok, napomenula je i rekla da su svi ostali roditelji koji su došli po svoju djecu iskoristili pravo da ne daju iskaz.

Do fizičkog napada maloljetnih osoba na vozačicu autobusa linije 176 Zagreb (Črnomerec) - Gornja Bistra, došlo je u nedjelju, 14. siječnja, oko 19 sati, na autobusnom stajalištu „Sljemenska“ u Gornjoj Bistri, pojasnio je ZET u priopćenju.

Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici policije koji nisu mogli podrobnije komentirati okolnosti s obzirom na to da je riječ o maloljetnim osobama.

- Uprava ZET-a najoštrije osuđuje napad na djelatnicu ZET-a, i poziva nadležne institucije da poduzmu sve da se ovakvi napadi najstrože sankcioniraju te da djeluju tako da se spriječe eventualni budući napadi, poručio je Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a.

- Nažalost, naši su radnici vrlo često žrtve verbalnog ili fizičkog nasilja, te ZET ima nultu stopu toleranciju prema bilo kakvom obliku nasilja. Nakon napada na prometne radnike početkom prošlog mjeseca, predstavnici sindikata, Uprave ZET-a i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pružili su podršku radnicima ZET-a, te dogovorili korake ka postizanju sigurnijih uvjeta za rad prometnog i kontrolorskog osoblja, poput postavljanja video nadzora na sve terminale te pružanja pravne i psihološke pomoći radnicima koji su pretrpjeli napade.

U priopćenju navode da je na inicijativu gradonačelnika Tomaševića uslijedio je i sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave, uz sudjelovanje ministra Davora Božinovića i ministra Ivana Malenice, na kojem je zatraženo da se napadi na radnike ZET-a i druge zaposlenike gradskih komunalnih poduzeća koji pružaju javnu uslugu, dok obavljaju svoju službenu dužnost, tretiraju kao kazneno djelo napada na službenu osobu. Dogovoreno je i da se uspostavi izravna komunikacija između policije i ZET-a, kako bi reakcija policije bila brza i učinkovita.

Nažalost, fizički napadi na radnike ZET-a su u porastu, i od sedam počinjenih napada u prošloj godini, za njih 5 je podnesena kaznena prijava državnom odvjetništvu, a tijekom zadnjih 8 godina bilježimo ukupno 64 napada na vozače i 20 napada na kontrolorsko osoblje ZET-a, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:38