ČEKA SE POTVRDA SABORA

Žestoka rasprava na Saborskom odboru: Bačić razriješen, v.d. ravnatelja HRT-a postao Renato Kunić

Prijedlog za razrješenje Bačića bit će upućen Saboru koji će o tome odlučivati većinom glasova zastupnika na plenarnoj sjednici
Uhićenje Kazimira Bačića
 Srđan Vrančić/Cropix

Kazimir Bačić nije više glavni ravnatelj HRT-a, jednoglasno ga je razriješio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a vršitelj dužnosti postao je Renato Kunić sa sedam glasova za i četiri protiv uz veliki otpor oporbe koja je apelirala da Bačićevim nasljednikom ne može postati osoba iz njegovog bliskog kruga. Više je razloga protiv Kunića: sam Bačić ga je imenovao za svog zamjenika, on predstavlja kontinuitet Bačićeve politike, a nije sigurno da možda nije i sam Kunić imao saznanja o kriminalu zbog kojeg je Bačić završio u istražnom zatvoru.

Oporbu je najviše šokirala procedura imenovanja Kunića za v.d. - činjenica da su i ministrica Nina Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković to već javno obznanili kao gotovu stvar i Odbor pretvorili u smokvin list. Iznenadila ih je i predsjednica Odbora Natalija Martinčević koja im je otkrila da je oporba mogla predložiti svog kandidata. Veliku dramu izazvao je prijedlog Gorana Ivanovića da v.d. nasljednik bude Renato Kunić koji bi, prema njegovim riječima, trebao samo obaviti posao pripreme raspisivanja novog natječaja za glavnog ravnatelja. "Bitno je u zakonskom roku raspisati javni poziv, ne ulazim u to tko je kome kum. Ne biramo ravnatelja nego v.d.-a Na Odbor je svatko mogao doći sa svojim prijedlogom.", obznanio je Ivanović.

image
Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora
Marko Todorov/Cropix

"Iznenadili ste nas, nismo bili pripremljeni, ovo sve ide u krivom pravcu, Kunić niti sekundu ne smije biti v.d. On je kontinutiet te politike, a Bačić je samo lutak", opetovao je Vilim Matula, Zeleno-lijevi blok.

Oko razrješenja Bačića nije bilo mnogo dileme. Smjenu je predložio Mladen Čutura kao predsjednik Nadzornog odbora HRT-a ustvrdivši da je poznato iz medija što se dogodilo pa ne bi o tome posebno govorio: "Jasno je da Bačić ne može obavljati svoju dužnost. Problem je što je sam Bačić imenovao Kunića za svog zamjenika, ali mu je ograničio ovlasti, a i jedini je upisan u sudski registar. Dalje je na vama...", poručio je Čutura članovima Odbora. Najveći prijepor vrtio se oko formalno-pravnog pokrića smjene i zakona koji je tako skrojen da je ravnatelj gotovo nesmjenjiv, na što je upozorio Anto Mikić, vanjski član. Zakon boravak u pritvoru ne navodi kao razlog smjene, a ne spominje se čak ni narušavanje ugleda kuće. SDP-ov Matko Kuzmanić smatra da je već bilo mnogo povoda da se Bačića makne; od toga da mu Izvješće o radu nije usvojeno preko tužbi protiv novinara do seksualnog uznemiravanja na HRT-u, "ali to je sve prošlo dok se nije dogodilo torbarenje". Matula spornim smatra što je Kunić ovih dana rekao da Bačićevo pritvaranje nema nikakve veze s HRT-om, a čitalo smo da je prijetio: "je l' vi znate tko sam ja i u torbarenju svoj autoritet crpio kao ravnatelj HRT-a".

image
Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora
Marko Todorov/Cropix

Đurđica Klancir pitala je Čuturu je li NO razmatrao poslovnu štetu jer je vidljivo da se Bačić predstavljao kao ravnatelj HRT-a, da je te sporne psolove radio za vrijeme radnog vremena i da je kontaktirao komercijalne banke vezane za HRT. Čutura je bio kratak: Službeno još ništa nismo dobili.

Mostov Nino Raspudić uvjeren je da je NO naveo krivi razlog za Bačićevu smjenu: to što ne može obavljati svoj posao jer je u istražnom zatvoru. Naglasio je da Odbor donosi političke prosudbe, ne bavi se samo formalnostima, a Bačić je učinio nemjerljivu štetu ugledu javne TV. "Nevin čovjek bi sam odstupio dok se ne spere ljaga. Bačić to nije napravio. Jer je na godišnjem odmoru. Pisat će se kao da je otac na službenom putu.", rekao je Raspudić. Saša Milošević izrazio je žaljenje što je Bačića razriješio tek pritvor a ne kič i nacionalizam koji prevladavao u programu. ​Rada Borić drži da im ne bi smio netko iz zatvora govoriti tko će ga zamijeniti. Bojan Glavašević ustvrdio je da je Bačić "mrtav konj i ne treba ga mlatiti, i da je jedina osoba koja nije svjesna stanja na HRT upravo Bačić. Da jest riješio bi ih muke, ne bi ga se HDZ morao odricati više nego Petar Isusa, a vjerojatno i njegovi suradnici grizu nokte i teško spavaju." Glavašević je tražio smjenu kompletne uprave, svih onih koje je odabrao Bačić. I poručio vladajućoj većini: "Nemojte to raditi - imenovati nekoga kome ni NO ni Programsko vijeće nisu odobrili program, a pritom je kum od ministrice kulture i medija!"

image
Natalija Martinčević
Marko Todorov/Cropix

Oporba je tražila odgodu od dan, dva da se pronađe primjereniji kandidat od Kunića. Matula je tražio stanku da nazove Darija Špelića i pita ga bi li on pristao biti v.d. Pod stankom Rada Borić je predsjednici Odbora dobacila "učinit ćemo vam uslugu ako Kunić ne prođe. Nemoguće da ne znate ono što se već zna!" Raspudić je zaključio da je imenovanje Kunića za v.d. pobilo smisao smjene Bačića: "Ispada da je Bačić smijenjen jer je na godišnjem odmoru, a Kunić postao v.d. jer nije na odmoru." Špelić je nevoljko uzvratio kako bi pristao biti v.d. ali da bi bilo poštenije da svi imaju iste šanse i spomenuo da Odbor nema ni njegov životopis. Odgodimo ovo za dan, dva, ponovio je Matula:"Odite, uzmite pauzu od pet minuta, pitajte ministricu i premijera, da iz ovog izađete čistog obraza".

HDZ-ov Mario Kapulica pozivao je na presumpciju nevinosti kao temeljno ljudsko pravo i poručio im da prestanu s nagađanjima o odgovornosti: "Nemojmo na Odboru govoriti da je Bačić u zatvoru ako je u pritvoru, da je nevin da bi dao ostavku, nemojmo govoriti o poslovnoj šteti jer nije utvrđena" i ustrajao da njegov slučaj nema veze s HRT-om. Na to mu je Đurđica Klancir uzvratila da relativizira:"Ako bismo slušali vas možda bi i Ivo Sanader još uvijek bio predsjednik HDZ-a!"

image
Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora
Marko Todorov/Cropix

Čutura je obećao da odmah kreću u raspisivanje najtečaja koji će biti otvoren oko 30-45 dana i kad utvrde pravovaljane kandidature proslijedit će ih Saboru. Natalija Martinčević vjeruje da će taj posao biti zgotovljen do 15. rujna i da će odmah na početku zasjedanja, Sabor birati novog glavnog ravnatelja.

image
Milan Vrkljan, Karolina Vidović Krišto
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:55